Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Distanskonsulter i tandreglering Projekt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Distanskonsulter i tandreglering Projekt"— Presentationens avskrift:

1 Distanskonsulter i tandreglering Projekt 17-05-15
Folktandvården Tandvårdens Kompetenscentrum (TKC) Tandreglering Gällivare Josef Sunna

2 Tandreglering i Norrbotten 3 st TR- kliniker

3 TR-kliniken Gällivare

4 Traditionella konsulter
Ortodontispecialist besöker alla allmäntandvårdskliniker 2 gånger/ år för att på plats bedöma patienter med bettavvikelser. Traditionella konsulter Traditionellt gör ortodontisterna konsultbesök två gånger årligen på alla allmäntandvårdskliniker för att bedöma patienter med bettavvikelser. Dessa patienter har allmäntandl har valt ut för konsultation för bedömning av behandlingsbehov, lämplig behandling och för uppföljning av pågående interceptiva ortodontibehandlingar. Konsultbesöken fungerar ungefär likadant i hela Sverige och har funnits oförändrat sedan 50-talet. År 2016 hade vi på TR Gällivare 844 st konsulter på allmäntandvården År 2016 hade vi på TR Gällivare: Konsultid 140 tim (4,7 % av total tid). Restid 60 tim (2 % av total tid eller 43% av konsulttiden) .

5 Traditionella konsulter
Ortodontispecialist besöker alla allmäntandvårdskliniker 2 gånger/ år för att på plats bedöma patienter med bettavvikelser. Mer än 50 % av alla barn visas någon gång under uppväxtåren för ortodontispecialist. Traditionella konsulter

6 Traditionella konsulter
Ortodontispecialist besöker alla allmäntandvårdskliniker 2 gånger/ år för att på plats bedöma patienter med bettavvikelser. Mer än 50 % av alla barn visas någon gång under uppväxtåren för ortodontispecialist. TR Gällivare 2016 Ca 800 st konsulter. Konsulttid 140 tim Restid 60 tim. Traditionella konsulter

7 Distanskonsult Allmäntandläkare konsulterar specialist via distansöverbryggande teknik med journaluppgifter, röntgen och foto som underlag utan närvarande patient för att få råd och hjälp med behandling eller svar på en specifik fråga. Eftersom det är en stor volym på konsultverksamheten och resurserna har varit krympande hsr man börjat fundera om det går att effektivisera konsultverksamhetet, Kan man göra ortodontikonsultation på distans.? Försök har gjorts tidigare att använda videoteknik för distanskonsult med närvarande patient med mindre lyckat resultat. Under senare tid har man försökt att Allmäntandläkare konsulterar specialist via distansöverbryggande teknik med journaluppgifter, röntgen och foto som underlag utan närvarande patient för att få råd och hjälp med behandling eller svar på en specifik fråga. Nästa bild västerbotten….

8 Syfte med projektet distanskonsulter
Folktandvården skall arbeta med fokusområden.

9 Syfte med projektet distanskonsulter
Folktandvården skall arbeta med fokusområden. På uppdrag av verksamhetschefen för TKC har TR Gällivare valt distanskonsulter som fokusområde.

10 Syfte med projektet distanskonsulter
Folktandvården skall arbeta med fokusområden. På uppdrag av verksamhetschefen för TKC har TR Gällivare valt distanskonsulter som fokusområde. Syftet är att Öka tillgängligheten och därmed skapa bättre förutsättningar för effektiva patientflöden för allmäntandvården. Öka specialistklinikens resurseffektivitet genom att minska restiden för specialisten.

11 Konsultformer idag Traditionella konsulter på allmäntandvården

12 Konsultformer idag Traditionella konsulter på allmäntandvården
Videokonsulter Används för att koppla ihop flera kliniker/specialister inom TKC. Förutsättning för att sammanlänka kliniker med åtskilda datanätverk och olika journalsystem. Teknikstrul vid uppkoppling. Bristande kvalité vid visning av röntgenbilder och foto.

13 Konsultformer idag Traditionella konsulter på allmäntandvården
Videokonsulter Används för att koppla ihop flera kliniker/specialister inom TKC. Förutsättning för att sammanlänka kliniker med åtskilda datanätverk och olika journalsystem. Teknikstrul vid uppkoppling. Bristande kvalité vid visning av röntgenbilder och foto. Telefonkonsulter med allmäntandvården Uppskattningsvis ca 250 st/år (TR Gve)

14 Förslag till distanskonsulter
Välfungerande intranät Gemensamt journalsystem med åtkomst till journal, röntgenbilder och foto för flera samtidiga användare på olika kliniker.

15 Förslag till distanskonsulter
Välfungerande intranät Gemensamt journalsystem med åtkomst till journal, röntgenbilder och foto för flera samtidiga användare på olika kliniker. Telefonkontakt allmäntandläkare/ specialist och egen inloggning för specialisten i VAS/DentalEye bedöms vara det bäst fungerande alternativet idag för distanskonsult mellan en allmäntandläkare och en specialist. Enkelt, inget teknikstrul. Headset alt högtalarfunktion och två skärmar (VAS och DentalEye).

16 Förslag till distanskonsulter
Distanskonsulterna ersätter traditionella konsulter under projekttiden som pågår t o m ht-17.

17 Förslag till distanskonsulter
Distanskonsulterna ersätter traditionella konsulter under projekttiden som pågår t o m ht-17. Startar med små kliniker, ftv Vittangi och Jokkmokk, för att testa metoden.

18 Förslag till distanskonsulter
Distanskonsulterna ersätter traditionella konsulter under projekttiden som pågår t o m ht-17. Startar med små kliniker, ftv Vittangi och Jokkmokk, för att testa metoden. Utvärdering under vt -18 efter projekttiden och därefter ev utvidgning till fler kliniker.

19 Tidbokning för distanskonsult
TR reserverar 1 tim/vecka i tidboken för distanskonsulter. Allmäntandvården bokar själva tiden med TR. Allmäntandläkaren bestämmer själv när och hur ofta som distanskonsult önskas. Allmäntandvården planerar för 5-10 st konsulter/tim och skickar patientlista till TR.

20 Förberedelser för allmäntandvården
Sammanställer erforderliga journaluppgifter samt röntgen. Kliniska foton behövs på alla patienter.

21 Konsulttillfället Allmäntandläkaren ringer upp specialisten och föredrar fallet.

22 Konsulttillfället Allmäntandläkaren ringer upp specialisten och föredrar fallet. Underlag för konsulten är aktuella och relevanta journaluppgifter, röntgen och foto.

23 Konsulttillfället Allmäntandläkaren ringer upp specialisten och föredrar fallet. Underlag för konsulten är aktuella och relevanta journaluppgifter, röntgen och foto. Specialisten inloggad i egen dator: Läser journalen i VAS Granskar röntgen och foto i DentalEye.

24 Konsulttillfället Allmäntandläkaren ringer upp specialisten och föredrar fallet. Underlag för konsulten är aktuella och relevanta journaluppgifter, röntgen och foto. Specialisten inloggad i egen dator: Läser journalen i VAS Granskar röntgen och foto i DentalEye. Specialisten svarar på frågor och ger råd om behandling.

25 Konsulttillfället Allmäntandläkaren ringer upp specialisten och föredrar fallet. Underlag för konsulten är aktuella och relevanta journaluppgifter, röntgen och foto. Specialisten inloggad i egen dator: Läser journalen i VAS Granskar röntgen och foto i DentalEye. Specialisten svarar på frågor och ger råd om behandling. Allmäntandläkaren skriver alla journalanteckningar.

26 Kliniska foton Kliniska foton av god kvalitet är en förutsättning för distanskonsulter! 5 st io foto och 3 st eo foton. Svårare att ta bra foton på mindre barn än äldre tonåringar, mindre mun. Svårt att få med de posteriora delarna av bettet och tandbågarna. 7:or ök/uk ofta svåra att få med.

27 Digitala studiemodeller

28 Distanskonsult ”Gällivaremodellen”
Allmäntandläkare Specialisttandläkare Distanskonsult utan närvarande patient Telefon VAS/ DE (Intranät) Illustration hur Distanskonsult modell Gällivare går till. Allmäntandl och specialist är inloggande i var sin dator på respektive kliniker. Kan samtidigt se på journal, röntgen och foto på samma patient. Och föra en dialog via telefon. Allmäntandl skriver journal.

29 Tandregleringen Gällivare
Eva, Pia, Birgitta, Stina, Josef Hela personalen på TR Gällivare är förstås involverade och mycket engagerade i projektet.

30 Tack för uppmärksamheten!


Ladda ner ppt "Distanskonsulter i tandreglering Projekt"

Liknande presentationer


Google-annonser