Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hållbara energilösningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hållbara energilösningar"— Presentationens avskrift:

1 Hållbara energilösningar
Ny öppen energi –projektet 2016

2 Solcellsteknik Marko Kukka, Satakunnan ammattikorkeakoulu Kim Skön, Arcada
Välkomna att studera hållbara energilösningar och solenergi. I den här videon granskas verkningsgraden för olika solcellstekniker.

3 Avslutningsvis Avslutningsvis

4 Solcellernas maximal verkningsgrad
Solcellernas teoretiska maksimum Bästa forskningscellen Typisk massproduktionspanel Concentrated Solar Power Koncentrerande solenergi, 3-övergångspanel Crystalline Silicon Monokristallin kisel Multi Crystalline Silicon Polykristallin kisel Copper Indium Gallium Selenide Koppar indium gallium selenid Cadmium Telluride Kadmiumtellurid Amorphous Silicon Amorft kisel Organic Photovoltaic Organiska solceller Vi tittar på solcellernas maximala verkningsgrader och utveckling av solceller. I tabellen som visas i figuren anges verkningsgraden för olika solcellstyper så att med grått anges den teoretiskt maximala verkningsgraden, med rött anges den maximala verkningsgraden man uppnått i labbmiljö och slutligen med gult anges maximala verkningsgraden för massproducerade solpaneler. Tabellen är några år gammal så de angivna värdena är i själva verket något högre. Tabellen ger alltså en överblick över hur långt den massproducerad solcellen befinner sig från det teoretiskt maximala värdet. I laboratorieförhållanden är solceller som testas mycket små till ytan och det är en av förklaringarna till att verkningsgraden är högre än i massproducerade paneler. Dessutom sker försök vid optimala förhållanden som vanligen inte uppnås i praktiska tillämpningar. Gemensamt för alla solcellstekniker i dagens läge är att den massproducerade versionens verkningsgrad ligger långt efter den teoretiskt maximala verkningsgraden, vilket innebär att framtida utveckling av solcellstekniken kommer att göra solel ännu mer attraktivt som energiform när man närmar sig det teoretiska maximumvärdet.

5 I den sista grafen visas maximal verkningsgraden för olika solcellstekniker som utvecklats i forsknings/labbmiljö. Man har tillgång till data från 1975 för för de äldsta teknikerna och under tidens gång har en hel del ny tekniker introducerats. Uppgången för förnybar energi under 2000-talet har get upphov till en del helt nya solcellstekniker som också hjälpt till att öka intresset för befintliga tekniker och därmed har en utveckling skett som också hjälpt till att höja verkningsgraden för dessa mer mogna tekniker. Förhoppningsvis fortsätter trenden med allt högre verkningsgrad för såväl beprövade som ny solcellstekniker. By Sarah Kurtz and Keith Emery [Public domain], via Wikimedia Commons

6 Detta kursmaterial av VirtualYH-nätverket Finland är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell-licens: om inte annat anges i materialet.


Ladda ner ppt "Hållbara energilösningar"

Liknande presentationer


Google-annonser