Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LRFs Statistikplattform

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LRFs Statistikplattform"— Presentationens avskrift:

1 LRFs Statistikplattform
Välkommen till LRFs Statistikplattform för nöt, gris och lamm! Statistikplattformen uppdateras en gång i veckan. Senast uppdaterad Delar av dataunderlaget finns för närvarande enbart tillgängligt som bilder. Dessa kan då vara lite suddiga. Presentationen måste vara i visningsläge för att de inlagda länkarna skall fungera. LRFs Statistikplattform Nöt, gris och lamm

2 Källa: Jordbruksverket

3 Källa: Jordbruksverket

4 Källa: Jordbruksverket

5 Svensk marknadsbalans nötkött 1 000 ton slaktkroppsekvivalenter
Källa: Jordbruksverket

6 Svensk import av nötkött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

7 Svensk export av nötkött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

8 Svensk marknadsbalans griskött 1 000 ton slaktkroppsekvivalenter
Källa: Jordbruksverket

9 Svensk import av griskött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

10 Svensk export av griskött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

11 Svensk marknadsbalans lammkött 1 000 ton slaktkroppsekvivalenter
Källa: Jordbruksverket

12 Svensk import av får- & lammkött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

13 Svensk export av får- & lammkött Länderfördelat (ton)
Varorna är omräknade till vara med ben inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter Källa: LRF Kött/SCB

14 Avräkningspris kor klass O3
- Avräkningspriserna för kor är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna. - Slakterier som slaktar fler än storboskap per kalenderår ska rapportera priser för nötkreatur till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på ca 1,20 SEK/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. Källa: Jordbruksverket

15 Avräkningspris kvigor klass O3
- Avräkningspriserna för kvigor är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna. - Slakterier som slaktar fler än storboskap per kalenderår ska rapportera priser för slaktade nötkreatur till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på ca 1,20 sek/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. Källa: Jordbruksverket

16 Avräkningspris stutar klass O3
- Avräkningspriserna för stutar är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna. - Slakterier som slaktar fler än storboskap per kalenderår ska rapportera priser för nötkreatur till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på ca 1,20 SEK/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. Källa: Jordbruksverket

17 Avräkningspris ungtjur klass R3
- Avräkningspriserna för ungtjurar är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna. - Slakterier som slaktar fler än storboskap per kalenderår ska rapportera priser för nötkreatur till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på ca 1,20 SEK/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. Källa: Jordbruksverket

18 Avräkningsnotering livkalv, 85 kg
- Prisutveckling livkalvar 85 kg - Sverige och Danmark rapporterar ej in livkalvar till EU-kommissionen - Notering för Sverige: Scan. Avser SRB Plus - Notering för Danmark: SamMark fr o m vecka 20 år 2012 - Löpande omräkning från dkr till sek med Riksbankens valutakurs Källa: Jordbruksverket

19 Avräkningspris slaktgris klass E
- Avräkningspriserna för slaktsvin är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna. - Slakterier som slaktar mer än ton gris slaktad vikt per kalenderår ska rapportera priser för gris till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på ca 0,50 SEK/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. Källa: Jordbruksverket

20 Avräkningspris smågrisar
- Avräkningspriserna för smågrisar i SE är ett vägt genomsnitt för smågrisar som förmedlas via slakteri. - Slakterier som förmedlar fler än smågrisar per kalenderår ska rapportera priser till Jordbruksverket. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på för närvarande ca 22 kr/styck i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Enligt EU-förordningen ska smågrispriset avse grisar med en förmedlingsvikt på cirka 20 kg. Svenska smågrisar är generellt betydligt tyngre vid förmedling, vanligen omkring 30 kg styck, vilket påverkar det svenska genomsnittspriset uppåt. Även andra EU-länder kan rapportera priser för smågrisar som väger mer än 20 kg. Källa: Jordbruksverket

21 Avräkningspris tunga lamm
- Avräkningspriserna för lamm är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna, samt för alla slaktklasser. - I priset ingår en schablon för transportkostnaden på cirka 2 kronor/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen). - I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept. - Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris. - Sverige rapporterar priser för tunga lamm, liksom många andra länder i centrala och norra EU. - Tunga lamm ska väga mer än 13 kg slaktad vikt för att hamna i den prisrapporteringskategorin, men ofta är slaktvikterna högre än så. Källa: Jordbruksverket

22 Antal slaktade nötkreatur (1 000-tal) januari-december 2013, 2014 & 2015
Källa: Jordbruksverket

23 Antal slaktade kalvar Källa: Jordbruksverket

24 Antal slaktade stutar Källa: Jordbruksverket

25 Antal slaktade tjurar Källa: Jordbruksverket

26 Antal slaktade kvigor Källa: Jordbruksverket

27 Antal slaktade kor Källa: Jordbruksverket

28 Antal slaktade storboskap
Källa: Jordbruksverket

29 Antal slaktade nötkreatur
Källa: Jordbruksverket

30 Antal slaktade grisar (1 000-tal) januari-december 2010 till 2015
Källa: Jordbruksverket

31 Antal slaktade grisar Källa: Jordbruksverket

32 Antal slaktade får (1 000-tal) januari-december 2013, 2014 & 2015
Källa: Jordbruksverket

33 Antal slaktade lamm Källa: Jordbruksverket

34 Antal slaktade tackor & baggar
Källa: Jordbruksverket

35 Genomsnittligt kvalitetsutfall för kor slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

36 Genomsnittligt kvalitetsutfall för kvigor slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

37 Genomsnittligt kvalitetsutfall för ungkor slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

38 Genomsnittligt kvalitetsutfall för stutar slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

39 Genomsnittligt kvalitetsutfall för ungtjurar slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

40 Genomsnittligt kvalitetsutfall för yngre tjurar slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

41 Genomsnittligt kvalitetsutfall för mellankalvar slaktade under första halvåret 2016
Källa: Gård&Djurhälsan

42 Översättningstabeller för fettgrupp och formklass
Källa: Gård&Djurhälsan

43 Förbrukning av gris, nöt och lamm kilo per person och år
Förbrukningen avser åtgången i slaktad vikt, detta innebär att slaktkroppen är urtagen men att bland annat ben, senor och putsfett ingår i förbrukningssiffran. Källa: Jordbruksverket

44 Förbrukning av kött kilo per person och år
Förbrukningen avser åtgången i slaktad vikt, detta innebär att slaktkroppen är urtagen men att bland annat ben, senor och putsfett ingår i förbrukningssiffran. Källa: Jordbruksverket

45 Antal nötkreatur (1 000-tal)
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

46 Antal nötkreatur i december (1 000-tal) 2013, 2014 och 2015
Källa: Jordbruksverket

47 Antal nötkreatur i juni (1 000-tal) 2014, 2015 och preliminärt 2016
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

48 Antal suggor för avel (1 000-tal)
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

49 Antal tackor och baggar (1 000-tal)
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

50 Antal djur av olika slag (1 000-tal)
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

51 Antal företag med nötkreatur
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

52 Antal företag med djur av olika slag
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

53 Genomsnittlig besättningsstorlek
Källa: Jordbruksverket, JO 20 SM 1502

54 Antal 1:a inseminationer
Data saknas för att uppdatera denna bild med uppgifter för 2016 Källa: Växa Sverige/LRF Mjölk

55 Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera
Källa: Svenska köttföretagen.

56 Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera
Källa: Svenska köttföretagen.

57 Antal förprövade stallplatser för nötkreatur
Källa: Jordbruksverket

58 Antal förprövade stallplatser för grisar
Källa: Jordbruksverket

59 Antal förprövade stallplatser för får & get
Källa: Jordbruksverket

60 Prisindex för nötkött i olika led
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

61 Prisindex för griskött i olika led
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

62 Prisindex för får och get
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

63 Prisindex för alla djurslag Sammanvägt för kött, chark och köttkonserver
Källa: Jordbruksverket, Statistikdatabasen

64 Prisutveckling för världsmarknaden Agricultural Outlook 2005-2025, OECD-FAO
Pris med prognos till 2025 (USD/ton) Prognostiserad prisändring , kr/kg 2016 2025 Ändring Nötkött 4 939 4 498 -9% Griskött 2 381 2 741 15% Lammkött 3 595 3 858 7% Källa: Bearbetade data från OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

65 Prisprognos för EU-marknaden Agricultural Outlook 2016-2025, OECD-FAO
Prisindex genomsnitt för = 100 Prognostiserad prisändring , kr/kg 2016 2025 Ändring Fodersäd 1,47 1,49 1 % Proteinfoder 2,00 2,23 12 % Nötkött 30,38 27,56 -9 % Griskött 14,07 16,82 20 % Lammkött 43,32 41,86 -3 % Priserna på EU-marknaden anges i Euro De har här räknats om till svenska kronor med valutakurserna: 9,35 SEK/Euro 2016 9,00 SEK/Euro 2025 Källa: Bearbetade data från OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

66 Produktion och konsumtion av kött i världen Agricultural Outlook 2016-2025, OECD-FAO
Prisindex genomsnitt för = 100 Prognostiserad ändring , milj ton 2016 2025 Ändring Produktion 317 357 13% Konsumtion Avser kött från nötkreatur, gris, får och fjäderfä Källa: Bearbetade data från OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

67 Produktion i världen uppdelad på djurslag Agricultural Outlook 2016-2025, OECD-FAO
Prognostiserad ändring , milj ton 2016 2025 Ändring Nötkött 69 78 13% Griskött 118 131 11% Lammkött 14 17 20% Fjäderfä 115 14% Summa kött 317 357 Den totala konsumtionen sammanfaller i det närmaste med produktionen. Lamm avser även kött från vuxna får. Källa: Bearbetade data från OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

68 Genomsnittlig konsumtion per capita i världen uppdelad på djurslag, kg/person och år
Prognostiserad ändring , kg/pers. 2016 2025 Ändring Nötkött 6,5 6,7 3% Griskött 12,4 12,5 1% Lammkött 1,7 1,9 10% Fjäderfä 13,7 14,2 4% Summa kött 34,3 35,3 Per capita konsumtionen uttryckt i handelsvikt. Slaktvikt till vikt i detaljhandeln har skett med omräkningsfaktorer av 0,7 för nötkött, 0,78 för griskött och 0,88 för både får- och fjäderfäkött. Källa: Bearbetade data från OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

69 Genomsnittlig konsumtion per capita 2016 uppdelad på djurslag, kg/person och år
Den totala konsumtionen sammanfaller i det närmaste med produktionen. Lamm avser även kött från vuxna får. Källa: Bearbetade data från Jordbruksverket och OECD-FAO, Agricultural Outlook , Databasen

70 Användning av antibiotika till lantbrukets djur inom EU
Källa: Jordbruksverket, sammanställning av data från Europeiska läkemedelsmyndigheten

71 Länksamling Nu följer tips på länkar till intressant information.
Tryck på respektive länk för att komma direkt till aktuell rapport eller hemsida. Observera att presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera.

72 Ekonomi och Marknadsrapport LRF Kött, 4 ggr om året
September 2016 Alla utgåvor Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Ekonomi och Marknad utges av LRF Kött och syftar till att beskriva marknadsläget inom köttslagen gris, nöt och lamm.

73 Jordbruksverkets marknadsrapporter nöt, gris och lamm, mars 2016
Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Marknadsrapport nötkött mars Marknadsrapport griskött mars Marknadsrapport lammkött mars 2016

74 Statistik från Husdjursföreningarna - Växa Sverige
Husdjursstatistik 2016 I rapporten presenteras statistik från husdjursföreningarnas verksamhet avseende: - Kokontroll - KAP, Kött Avel Produktion - Seminverksamhet med nötkreatur - Djurhälsovård Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera

75 WinPig -produktionsuppföljning inom grisproduktionen
Medeltal suggor Medeltal slaktgris 2014 2015 Medel Bästa 25 % Sämsta 25 % Medelantal suggor+gyltor 311 344 411 257 Prod.smågr/årssugga 24,2 25,1 27,6 21,4 Lev.födda/kull 13,3 13,7 14,1 13,4 Avvanda/kull 11,0 11,3 12,1 10,5 Dödlighet avv-lev,% 2,0 1,6 2,7 Improduktiva dagar 16,6 15,8 12,4 23,4 Grisningsprocent 84,6 85,5 87,9 81,1 2014   2015 Medel Bästa  25% på tillväxt Bästa  25 % på foder Antal omgångar 932 935 Totalt antal slaktade Köttprocent 58,3 58,5 58,4 Tillväxt, gram/dag 905 923 1002 968 MJ NE per kg tillväxt 26,7 26,6 25,0 23,9 Dödlighet, % 1,6 1,5 1,4 1,3 Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Suggor 2015 Slaktgris 2015 Suggor fler år Slaktgris fler år Källa: Gård&Djurhälsan

76 InterPIG – Internationella jämförelser av produktionsresultat och ekonomiska parametrar
Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Rapport 2015 Fler år Källa: Gård&Djurhälsan

77 Agri Benchmark Beef Agri benchmark är ett globalt nätverk bestående av ekonomer, rådgivare, producenter och experter inom jordbruk och trädgård från hela världen. I nötköttsnät-verket, Agri benchmark beef, ingår 29 länder med totalt 56 dikogårdar och 71 ungnötsgårdar. Sverige ingår med totalt fem nötköttsgårdar, varav två dikogårdar och tre ungnötsgårdar. Nätverket använder sig av en internationell standardiserad metod för att analysera gårdar, produktionssystem och dess lönsamhet. Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Resultat 2015: Dikor Ungnöt Ladda ner rapport: Beef and Sheep 2015 Gå till hemsida:

78 Rapport om användning av antibiotika till husdjur inom EU
Antibiotikaanvändningen har minskat i Sverige och enligt en rapport från European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC) så är Sverige det land inom EU som använder minst antibiotika till djur. Presentationen måste vara i visningsläge för att länkarna skall fungera Ladda ner faktablad från SVA Ladda ner hela rapporten (engelsk)


Ladda ner ppt "LRFs Statistikplattform"

Liknande presentationer


Google-annonser