Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Finlandismer Svenskan i Finland skiljer sig i viss mån från den svenska som talas i Sverige. De ord, former, uttryck och konstruktioner som skiljer finlandssvenskan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Finlandismer Svenskan i Finland skiljer sig i viss mån från den svenska som talas i Sverige. De ord, former, uttryck och konstruktioner som skiljer finlandssvenskan."— Presentationens avskrift:

1 Finlandismer Svenskan i Finland skiljer sig i viss mån från den svenska som talas i Sverige. De ord, former, uttryck och konstruktioner som skiljer finlandssvenskan från rikssvenskan brukar kallas för finlandismer.

2 Finlandismerna har olika ursprung och är av olika ålder
Finlandismerna har olika ursprung och är av olika ålder. En del har ord som tidigare var allmänt svenska men som nu används bara i Finland, andra är direkta lånord (talko) eller översättningslån (taltur).

3 Det är viktigt att veta när man kan använda olika finlandismer
Det är viktigt att veta när man kan använda olika finlandismer. En del ord har ingen motsvarighet i Sverige (memma). Finlandismerna är en del av vår kultur och identitet, men vi måste anpassa stilen i språket till situationen och inse att vi kanske inte blir förstådda om vi använder många finlandismer.

4 Officiella ord som kan användas i officiella sammanhang
Man kan dela in finlandismerna i fyra grupper enligt hur de får eller kan användas: Officiella ord som kan användas i officiella sammanhang T.ex. arbetarinstitut, läroplikt, sjukförsäkringskort Etablerade ord som kan användas t.ex. i tidningsartiklar T.ex. boboll (baseball), pulpet (bänk), disponent (vicevärd), gårdskarl (portvakt), målfärg (målarfärg)‏

5 Allmänna ord som bör undvikas i skrift
T.ex. hoppeligen (förhoppningsvis), halare (overall), muntur (få ordet), taltur (inlägg, anförande), skolning (kurs), remont (renovering)‏ Vardagligt talspråk, slang som inte kan användas i skrift och undvikas i tal T.ex. roskis (papperskorg, soptunna), tarra (klistermärke), farkkur (jeans), kiva


Ladda ner ppt "Finlandismer Svenskan i Finland skiljer sig i viss mån från den svenska som talas i Sverige. De ord, former, uttryck och konstruktioner som skiljer finlandssvenskan."

Liknande presentationer


Google-annonser