Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
2
Svensk matkultur
3
Historiskt perspektiv Historieätarna
4
Tradition Arv Miljö Ekonomi Religion Identitet Gemenskap
5
Husmanskost
6
Högtider Jul Påsk Midsommar
7
Influenser
8
Till nästa gång ska du: ¤ Fundera på vad som är husmanskost/matkultur för dig. Tänk också vidare på om det finns någon mat som du inte skulle vilja vara utan vid jul, påsk eller midsommar. ¤ Tala med någon i din närhet, gärna med dina mor eller farföräldrarna och se hur deras traditioner kring mat ändrats från det att de var små tills hur det ser ut idag för dem. Vad åt de då som de inte äter idag och tvärtom ¤ Se ett avsnitt ur serien Historieätarna (valfritt, extrauppgift).
9
HUR SKA VI ARBETA KRING DETTA OMRÅDE? Lektion 1 Välj ut en för dig speciell maträtt som ni ofta äter vid en högtid. Skriv och berätta om denna maträtt (fakta) samt beskriv varför den är så viktig för dig (personlig). Lektion 2 Ta del av varandras ”miniforskningar” genom redovisning. Lektion 3 Varje grupp får planera sin måltid utifrån en speciell svensk tradition, eller en rätt som räknas som typisk svensk husmanskost. Det skall självklart finnas motivering till varför man valt den rätt man valt. Inköpslista skall lämnas in innan lektionens slut. Lektion 4 Buffédag. Alla grupper bjuder varandra samt presenterar varför de valt just denna rätt.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.