Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Välkomna på föräldramöte inför fotbollssäsongen 2016.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Välkomna på föräldramöte inför fotbollssäsongen 2016."— Presentationens avskrift:

1 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Välkomna på föräldramöte inför fotbollssäsongen 2016

2 IDROTTSPLATSEN EKONOMI FOTBOLL Lagföräldrar Fotbolls- gruppen Ledare/ tränare SeniorerJuniorer Pensionärs gruppen Vaktmästare Kiosk-gruppen Arbetsuppgifter AXVALLS IF STYRELSEN

3 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd AXVALLS IF´s VISION Glädje, gemenskap och trygghet för en levande landsbygd

4 Värdegrund Axvalls IF (AIF) är en förening som skall verka för att alla ska känna trygghet och glädje. Vi strävar efter att alla ska känna sig välkomna och sedda. Alla som verkar inom AIF har till uppdrag att uppmuntra varandras framsteg. Vi ska arbeta aktivt för att motverka trakasserier, diskriminering och kränkningar. Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd

5 Föreningskänsla och lagkänsla Alla ska känna sig välkomna Skapa större delatighet och engagemang Utvecklas stabila och trogna spelare över tid Skapa trygghet Behålla intresset att spela fotboll högre upp i åldrarna Uppmuntra varandras framsteg Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Hur lever vi upp till vår värdegrund - ett långsiktigt gemensamt arbete där alla medlemmar tar ansvar

6 Föreningskänsla och lagkänsla Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd En förutsättning för att skapa förenings- och lagkänsla är att alla känner sig välkomna i AIF; både spelare, föräldrar, ledare och övriga medlemmar. Det är även viktigt för att skapa stabila och trogna spelare över tid. Genom större delaktighet och engagemang bidrar detta ytterligare till att förenings- och lagkänsla ökar.

7 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Föreningskänsla och lagkänsla Alla ska känna sig välkomna Vid säsongsstart samlas alla föräldrar till ett gemensamt föräldramöte. Uppstartsträff inför varje säsong för alla barn, juniorer och seniorer. Dokument, arbetsbeskrivningar och rutiner ska finnas och publiceras på hemsidan så att alla föräldrar, ledare och spelare ska veta vad som förväntas av dem som medlemmar i AIF.

8 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Föreningskänsla och lagkänsla Skapa större delaktighet och engagemang Hejarklack (för framtiden…) Medlemsresa (22 maj till Örebro) Tänka på att använda föreningskläderna i föreningssammanhang. Vi uppmuntra lagaktiviteter som är lagstärkande. Vi arbetar gemensamt in pengar till AIF där alla föräldrar fyller i ett arbetsdokument

9 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Föreningskänsla och lagkänsla Utvecklas stabila och trogna spelare över tid Vi arbetar med att skapa gemensamma regler och förhållningssätt för alla spelare. I framtiden önskar vi starta fadderverksamhet.

10 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Skapa trygghet För att utvecklas och lära sig behöver man känna trygghet. Genom att AIF aktivt arbetar för att motverka trakasserier, diskriminering och kränkningar kan en trygg lärandemiljö skapas där spelare kan utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

11 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Skapa trygghet Behålla intresset att spela fotboll högre upp i åldrarna Alla är med och spelar fotboll på sina villkor. Nolltolerand kring sänkningar och ovårdat språk och tydliga konsekvenser om beteendet uppstår. Arbeta med att medvetandegöra och verka för fairplay.

12 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Skapa trygghet Uppmuntra varandras framsteg Stärka individen inte prestationen. Lära spelarna att tala gott och positivt om och till varandra.

13 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Från VFF Så spelar vi 5-7-9-11-mannafotboll Jämnare matcher… Roligare och bättre spel… Alla skall få vara med… Spela, lek och lär är mottot för all barn- och ungdomsfotboll. I 5-9-mannafotbollen är inte det viktigaste att vinna. Att ha roligt och utvecklas som fotbollsspelare är mycket viktigare. Låt detta genomsyra ledare och föräldrars sätt att agera vid träningar och matcher. Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är det bästa träningstillfället. Föreningar uppmanas att ordna ”öppna” träningar för att underlätta för intresserade barn att kunna träna mer.

14 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Detta innebär Det är en positiv stämning runt en match. Spelarna får prova på att spela på olika platser i laget. Spelarna får spela lika mycket. Varje spelare får möjlighet till mycket bollkontakt.

15 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Seriespelet Har man anmält sig till fel division går det i de flesta fall att byta under pågående säsong. I matcherna bör alla spelarna få pröva på olika positioner i laget. Spelarna bör få spela lika mycket och alla spelare bör turas om att få starta matcherna. Spelarna skall vara enhetligt klädda med även strumpor och byxor i föreningens färger.

16 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Hur kan jag som förälder bidra… Uppmuntra alla barns framsteg

17 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Ledares och andra vuxnas uppträdande Ledare och spelare står på ena långsidan, föräldrar och övrig publik på andra. Föräldrar och andra vuxna lägger sig inte i spelet med instruktioner eller synpunkter på spelarna, ledarnas uppgifter eller domarens bedömningar. Ledarna bör vara föreningsklädda. Rent spel och Fair play gäller även för vuxna.

18 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Spelares uppträdande – Fair play Vid allmänt osportsligt uppträdande mot medspelare, motspelare, ledare, domare eller publik och vid svordomar riktade mot sig själv på grund av misslyckade passningar eller målskott byts spelaren ut och ombeds lugna ner sig och tänka över det inträffade innan han/hon är välkommen in i spelet igen. Ersättare får sättas in.

19 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Spelaren visas av planen för resten av matchen och ersättare får sättas in när Spelaren skriker ut könsord eller använder könsord mot spelare, ledare, domare eller publik. Spelaren använder ord som hora, bög eller liknande mot spelare, ledare, domare eller publik. Spelaren använder svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik. Spelare som vid upprepade tillfällen uppträder osportsligt eller skriker ut svordomar. Observera! Samma regler gäller för ledare. Det är du som är ledare som har hela ansvaret – INGEN ANNAN!

20 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Ge gärna tips om praktiska saker som hur jag ska äta och dricka, när det är bra att värma upp, hur jag återhämtar mig med sömn, eller annat du lärt dig i livet. Ge mig gärna feedback efter tävlingen om det rör min attityd eller min kämpainsats. Där är det ok att ha förväntningar på mig Beröm mig när jag lärt mig något nytt eller när jag kämpat som besatt. Lägg inte så stor vikt vid om jag vunnit eller inte. VM är inte i morgon, och jag orkar nog inte fortsätta till VM om du pressar mig hela tiden. Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar. SISU Idrottsböcker (Bengtsson & Fallby, 2011)

21 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Tjata inte på mig. Ge mig gärna praktiska råd, men om jag inte lyssnar vill jag att du låter mig begå mina misstag själv och dra lärdom av dem utan att du ser ner på mig. Om du hjälper mig och andra att ha roligt, kanske jag vill fortsätta träna till ett VM ändå… Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott. Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta. Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg, skratta med mig när jag är glad. SISU Idrottsböcker (Bengtsson & Fallby, 2011)

22 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där. Inklusive mig. Hjälp alla som är på plats i idrotten att trivas tillsammans. Det är mina vänner och jag tycker om dem och idrotten. Om man är snäll kommer man långt. Jag kan se på dig, ditt ansiktsuttryck, och höra hur du säger saker om du är besviken, frustrerad, arg eller bråkar med andra när jag spelar match eller tävlar. Då spelar det ingen roll vad du säger till mig, du sänder helt andra signaler till mig och andra. SISU Idrottsböcker (Bengtsson & Fallby, 2011) Ge inte tekniska eller taktiska råd till mig när det är tävling (helst inte annars heller) eftersom det gör det svårt och rörigt för mig.

23 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Lagföräldrar I alla ungdomslag behövs föräldrar som hjälper till på olika sätt. Lagets tränare behöver hjälp med både administrativa och praktiska uppgifter. För att strukturera och samordna hjälpen behövs en eller flera ansvariga i laget, så kallade lagföräldrar. Dessa är kanalen mellan spelare, tränarna, övriga föräldrar och styrelsen. Obs! Tanken är inte att den eller de som är lagförälder i ett lag ska göra allt, utan den viktigaste uppgiften är att samordna och delegera.

24 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Lagföräldrar ansvarar för och delegerar följande Tillsätta bollkallar/bollkajsor vid tilldelade datum vid hemmamatcher tillsammans med ledaren/tränaren för laget Tillsätta föräldrar till kiosken vid tilldelade hemmamatcher Försöker identifiera andra föräldrar som har intresse av att på olika sätt engagera sig i föreningen Vid behov påminna om och samla in arbetsdokumenten Ansvara för inköp och tillagning/grillning av korv mm vid avslutningen vid Vingsjön i juni.

25 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Bollkallar och bollkajsor samt bemanning i kiosken under säsongen 2016

26 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd

27 Hemsidan: http://www.laget.se/axvallsif/

28 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Hjärtstartare

29 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd 5-6 + 8 maj

30 Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Ert engagemang är viktigt – för oss och för era barn!


Ladda ner ppt "Gl ä dje, gemenskap och trygghet f ö r en levande landsbygd Välkomna på föräldramöte inför fotbollssäsongen 2016."

Liknande presentationer


Google-annonser