Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till."— Presentationens avskrift:

1 Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till illaluktande ämnen (fettsyror) vid upphettning eller åldring. Man säger att fettet härsknar

2 Fetter Vegetabiliska Animaliska Djurfetter – i regel mättade (enkelbindningar) Växtfetter – i regel omättade eller fleromättade (en eller flera dubbelbindningar ) exempel: sojaolja solrosolja rapsolja kokosfett exempel: talg – från nöt ister – från grisar fiskfett ● matlagning ● tvål ● kosmetika ● stearin ● margarin ● matlagning ● godis Kolesterol Fettliknande ämne, bra och dåligt sänker kolesterolhalten höjer kolesterolhalten

3 Proteiner Kallas även äggviteämnen och är byggmaterial för kroppens celler Alla innehåller: O O O Syre C Kol N N Kväve Väte HH Många innehåller dessutom: S Svavel P Fosfor

4 Proteiner C, O, H, N, S och P bygger molekyler som kallas aminosyror Som i sin tur, med hjälp av våra gener, sätts ihop till stora spiralformade proteinmolekyler Proteinerna som bildas behövs för att bygga muskler, hår, hud, naglar och all annan vävnad i kroppen. Enzymer är en annan viktig grupp proteiner. Enzymer fungerar som katalysatorer vid viktiga kemiska reaktioner i kroppen, t.ex. matspjälkningen.

5 Proteiner Proteinerna består alltså av stora, spiralformade molekyler Spiralerna snor ofta ihop sig till stora nystan som i denna hemoglobinmolekyl Hemoglobin är blodets röda färgämne. Det tar upp O 2 från lungorna, transporterar ut det i kroppen och tar med sig CO 2 tillbaka till lungorna

6 Proteiner När vi äter går det åt andra hållet... Stor proteinmolekyl sönderdelas av matspjälkningen till... … aminosyror som kroppen kan använda för att bygga nya proteiner Restprodukterna som bildas avsöndras i njurarna och försvinner via urinen

7 Proteiner Protein koagulerar (stelnar) om man: ● upphettar det (Äggvita koagulerar vid 70 grader) ● tillsätter vissa enzym (Löpe vid osttillverkning) ● tillsätter syra

8 Proteiner Ät inte ägg med silversked! Protein innehåller svavel. Svavel och silver bildar en förening som heter silversulfid. Den är svart till färgen och bildar en ful hinna på skeden! Även luften innehåller svavel vilket ger alla silverföremål en mörk beläggning.

9 Proteiner... … färgas gula av salpetersyra

10 Proteiner Man kan testa om något innehåller protein antingen med en teststicka (Albustix) eller med Biuret´s test Klicka på bilden

11 Livsmedelstillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt ändamål Exempel på livsmedelstillsatser är ämnen som; ● ökar hållbarheten -konserveringsmedel och antioxidationsmedel, ● påverkar konsistensen - emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel, ● påverkar smaken - sötningsmedel, och smakförstärkare ● ger färg – färgämnen. Endast livsmedelstillsatser som är godkända av Eu får användas i livsmedel. De har ett så kallat E-nummer. Livsmedelsverket

12 Tvätt och rengöring Tvättmedlet har som uppgift att: ● minska ytspänningen och ● lösgöra smutsen ● Detta görs med tensider hög ytspänning låg ytspänning

13 Tvätt och rengöring Tvål bildas vid en kemisk reaktion som kallas förtvålning Fett Natriumhydroxid Tvål


Ladda ner ppt "Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till."

Liknande presentationer


Google-annonser