Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avKjell Strömberg
1
Foderanalyser och olika samband Av Margareta Emanuelson Presenterades för Skara semin 20070919, reviderad för Rådgivarsajten 20071121 Flera bilder är framtagna av Harald Volden, Maria Mehlqvist och Maria Åkerlind i NorFor’s projektgrupp. Bilderna har cirkulerat runt, varför det är svårt att helt klara ut vem som gjort originalet.
2
Aska * Råprotein * Råfett * NDF * Stärkelse * Restfraktion (socker*) Fermentations- produkter * Lösligt * Potentiellt nedbrytbar Totalt osmältbart Lösligt Potentiellt nedbrytbart Totalt osmältbart Potentiellt nedbrytbart Totalt osmältbart * Fettsyror Aminosyror Kemisk fraktionering av foder i NorFor – vilka fraktioner skall analyseras? * = aktuell för analys (beroende på fodermedel) Erica Lindberg
3
In sacco nedbrytning av foder i vommen s pn D(t) = s + pn x (1-e -nh*t ) i
4
Foderuppgifter TS, g/kg Aska, g/kg TS VOS, % av OS Råprotein, g/kg TS NDF, g/kg TS Stärkelse, g/kg TS Råfett, g/kg TS Aska, g/kg TS OFÖRÄNDRADE
5
Nya viktiga parametrar Osmältbart NDF (iNDF) - analyseras Nedbrytningshastighet för potentiellt nedbrytbart NDF (nhNDF) - beräknas Lösligt råprotein (sRåprot) – analyseras nh för potentiellt nedbrytbart Råprot (nhRåprot) – tabellvärde nh för potentiellt nedbrytbart Stä i kraftfoder (nhStä)– tabellvärde nh för lösligt råprotein (nhsRåprot)– tabellvärde Osmältbart råprotein (iCP) i kraftfoder – tabellvärde (även i grovfoder än så länge) Fermentationsprodukter och partikelstorlek
6
Nya analyser/indata iNDF sRåprot Syror Etanol (kallas ibland alkohol) Ammoniumkväve
7
Hur ser ett analysbesked ut? Passar bra att visa här
8
OS smbh (VOS) är en av de viktigaste parametrarna i grovfodervärderingen ParameterEnhetKontr.iNDF + 100 NDF + 50 OS smbh + 2 OS smbh% av OS74,4 76,4 NDFg/kg DM420 470420 iNDFg/kg NDF155255155 nhNDF%/timme4,27,95,45,5 Tuggningstidmin./kg DM56616356 FyllnadsvärdeFVL/kg DM0,47 0,490,46 NEL p20 MJ/kg DM6,326,336,356,53 R. Thøgersen, Dansk kvaeg
9
Fermentationsprodukter Innehåller: -Ättiksyra* -Mjölksyra* -Smörsyra* -Propionsyra* -Myrsyra från ensileringsmedel -Alkohol Utnyttjas sämre som energikälla till vommikrober Tot syror påverkar foderintaget, dvs FVL ( om Tot syror >80 g/kg TS och/eller NH3-N > 50 g/kg total N korrigeras FVL) Totala syror
10
Fodermedlens fyllnadsvärde Kraftfoder: konstant 0,22 per kg TS Grovfoder: beräknas utifrån -NDF -Smältbarhet för organisk substans (från VOS i Sverige) -Ammoniumkväve i ensilage -Mjölk- Ättik- Propion- & Smörsyra Baserat på finskt intagsindex
11
Exempel på fyllnadsvärden i grovfoder FodermedelFVL per kg TSNDF, g/kg ts Kulturbete, sensommar0,469481 Timotej. 1-2 v innan blomning0,496535 Ensilage. Timotej/Ängsvingel blomning 0,517566 Ensilage. Timotej/ängsvingel 1-2 v efter blomning 0,538601 Ensilage 1a skörd, 40-70 % klöver 0,507447 Majsensilage, Danmark0,418380 Majsensilage, Norge0,502502 Kornhalm0,628794 Potatis0,25073 H. Volden
12
Effekt av totala syror och NH 3 -N på FVL, AAT p20 och PBV p20 ParameterKontr.TAF + 55 NH 3 -N + 55 Ferm prod, g/ kg TS8213782 Totala syror, g/kg TS7513075 NH 3 -N, g N/kg N45 100 Fyllnadsvärde0,480,510,50 AAT p20, g/kg TS 837883 PBV p20 g/kg TS -31-23-31
13
Effekt av fermentationsprodukter i ensilage på AAT och PBV värdena
14
Hur ser årets vallfoder ut?
15
Foderanalys Utgå från pdf-fil från lab Obs att följande gäller för grovfoderanalys: sRåprot + pnRåprot = konstant (tabellvärde) pnRåprot = konstant ( tabellvärde) - sRåprot
16
Medelvärden från FAS 070703-071011 för gräs-klöver 6-165 alla skördar VOS % av OS Råprot g/kg ts sRåprot g/kg Råprot NH3-N g /kg N NDF g/kg TS iNDF g/kg NDF nhNDF %/tim Medel83145516505301465,1 Max9326076918669243829,2 Min59551501364341,1 Antal15041597845417159613491483 J Beck, Svensk Mjölk, 071018
17
Medelvärden från FAS 070703-071011 för gräs-klöver 6-165 alla skördar FVL per kg TS AAT p20 g/kg TS PBVp20 g/kg TS NELp20 MJ/kg TS ME, MJ/kg TS AAT- SE PBV- SE Medel0,5185156,410,57025 Max0,691631287,313,880137 Min0,2257-544,37,258-56 Antal15981585 14831560 J Beck, Svensk Mjölk, 071018
18
Fermentationsprodukter (Ferm prod) och total mängd syror (Tot syror) i ensilage Rådata från Steins Laboratorium i Kalmar J Beck, Svensk Mjölk, 071018 Ferm prod (g/kg TS) Tot syror (g/kg TS) ≤ 40 % TS> 40 % TS≤ 40 % TS> 40 % TS Medel95358832 Max1919918897 Min3120,9 Antal354 78 Tot syror = ättiksyra, smörsyra, propionsyra och mjölksyra Ferm prod = Tot syror + etanol
19
Samband VOS och iNDF(g/kg OS) T. Eriksson, SLU 0708
20
Omsättbar resp netto-energi MJ/kg ts rel iNDF J. Beck Svensk Mjölks svarssystem 070703-071011
21
nhNDF som funktion av VOS J. Beck Svensk Mjölks svarssystem 070703-071011
22
sRåprot i Danskt klövergräs ensilage 2006 R. Thøgersen, Dansk kvaeg Soluble crude protein=sRåprot CP=Råprot DM=TS
23
Mjölksyra + ättiksyra utgör i genomsnitt 90% av fermentationsprodukterna Gram/kg tørstof R. Thøgersen, Dansk kvaeg Tørstof=TS forgærinsprodukter=fermentationsprodukter
24
Fermentationsprodukter vid olika TS Rådata från Steins Laboratorium i Kalmar J Beck, Svensk Mjölk, 071018
25
FVL som funktion av VOS J Beck, Svensk Mjölks svarssystem 070703-071011
26
Samband AAT-SE och AATp20 J Beck, Svensk Mjölks svarssystem 070703-071011
27
AAT som funktion av OE, MJ J Beck, Svensk Mjölks svarssystem 070703-071011
28
Samband PBV-SE och PBVp20/PBVp8 J Beck, Svensk Mjölks svarssystem, 070703-071011
29
Skillnader baljväxter och gräs Söegaard mfl. 2007 Kd=nh
30
Skillnader gräs och baljväxter Söegaard mfl. 2007
31
NDF karaktäristika hos Danskt klöver- gräs ensilage 2006 Skörde nummer1.2.3.4.5. Antal prover1089816516223 NDFg/kg TS412413415383344 iNDFg/kg NDF122160184159120 nhNDF%/tim4,53,83,03,13,0 NEL p20 g/kg TS6,616,245,886,106,35 Eurofins Steins Laboratorium, 2006
32
Protein karaktäristika i Danska klöver gräs ensilage 2006 Skörde nummer1.2.3.4.5. Antal prover1089816516223 Råprotg/kg TS160182188198216 sRåprotg/kg Råprot 624534521533563 NH 3 -Ng/kg N7764818285 AAT p20 g/kg TS8081757674 PBV p20 g/kg TS3253677695 Eurofins Steins Laboratorium, 2006
33
NDF karaktäristika hos Svenskt gräs- klöver ensilage (6-165) och hö (6-383) uppdelat på skörd 2007 Skörde nummer1.2.3.Hö, 1:a Antal prover708324 20 52 NDFg/kg TS527500 447 586 iNDFg/kg NDF143172 154 190 nhNDF%/tim5,55,0 9,910 NEL p20 g/kg TS6,466,19 6,50 5,4 Sammanställt från FAS tom 071023
34
Protein karaktäristika hos Svenskt gräs- klöver ensilage (6-165) och hö (6-383) uppdelat på skörd 2007 Skörde nummer1.2.3.Hö, 1.a sk Antal prover708324 20 52 Råprotg/kg TS145147 168 102 sRåprotg/kg Råprot 518489 514 434 NH 3 -Ng/kg N4246 43 - AAT p20 g/kg TS82,581,5 84 93 PBV p20 g/kg TS1720 37 -43 Sammanställt från FAS tom 071023
35
Exempel från D&U 2007 två olika ensilage i foderstaten Pris,kr / kg TS Råprot g/kg TS sRåprot g/kg TS NDF g/kg TS iNDF g/kg NDF nhNDF %/tim NEL, MJ OE, MJ Gräs1301406645561475,76,3110,8 Gräs -klö 1251607145191597,06,7210,6 Emanuelson, Gustafsson, Cederberg, Lovang, 2007
36
Foderstat för 40 kg ECM, D&U 2007 GräsGräs/klöverGräs/klöver/ majs Ensilage, kg ts 11,013,112,7 Spannmål, kg9,17,45,8 Unik, kg6,14,26,4 Totalt, kg ts24,323,323,5 Foderkostnad kr/ko och dag 38:9034:6037:00 Emanuelson, Gustafsson, Cederberg, Lovang, 2007
37
Extra bilder följer..
38
PBV Recirkulation av kväve (4,6% av råprotein-intaget) Beräknas enligt: (vomn Råprot + Råprot * 0,046) – mRåprot Där: vomn Råprot = vomnedbrutet råprotein (g) foder Råprot = total mängd intag av råprotein (g) från foder mRåprot = mikrobiellt protein (g) Vom
39
Olika former av energi BRUTTO- ENERGI SMÄLTBAR ENERGI OMSÄTTBAR ENERGI NETTO- ENERGI GÖDSEL URIN + TARMGASER VÄRME
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.