Ögat Del 2.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Optik Läran om ljus.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Ljus/optik.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Hur ögat uppfattar ljus
LJUS OCH LJUD.
Sinnena 4C Vt 2013.
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Människokroppen.
Färg.
FÄRGLÄRA Kap 9.4. FÄRGLÄRA Kap 9.4 Vitt ljus består av många färger Med t.ex. ett PRISMA kan man spjälka upp det vita ljuset i dessa färger. Den färgskala.
Ljus/optik.
Ljus.
Profilen Ljus/optik.
Solen solen har olika färger..
När vi tänker på ljus, så tänker vi kanske på dag och natt, på en glödlampa eller kanske stearinljus… Förmodligen tänker ingen på att massor med ”ljus”
Förklaring När du tittar på bilden av t.ex. den blå cirkeln träffas dina tappar av det blå ljuset från bilden och du ser blått därför att.
Hur ljus utbreder sig. Hur ljus reflekteras Optik Hur ljus bryts
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Ljusets färger.
Våra sinnen!.
Ljus - optik.
Ögat som organ.
Hur ögat uppfattar ljus
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Optiska instrument och ögat
Ögat Del 3 Hur vi ser.
Pp som sinnesorgan, nervsystem, hjärna och hormoner
Ljus.
Vad är ljus? Ljuset har två aspekter (dualitet)
LJUS OCH LJUD.
Sinnen Syn Hörsel Lukt Smak Känsel.
Nervsystemet.
”Varför tar du dina droppar?”
Ögat Ögat sett i genomskärning.
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ljus Det gör så att vi kan se!.
Ljus Vi lär oss om ljus.
Skelettet.
Ljus.
Atomfysik och kärnfysik
Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.
ÖGAT OCH SYNEN.
Optik.
Ljus/optik.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. Optik Lgr11 Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg. Ljusets.
ÖGAT Och synens.
Visuell perception. Ljus är vågrörelser Vitt ljus innehåller alla färger Olika färger har olika våglängd Rött ljus har tätast våglängd.
Skelettet och musklerna
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Hornhinna Senhinna Synnerv Iris Regnbågshinna Näthinna Åderhinna Pupillen är hålet i Iris Näthinnan innehåller 2 olika sorters sinnesceller. Stavar =
ÖGAT Regnbågshinna, ger färgen på dina ögon! Näthinnan Pupill
Ljus/optik.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
FÄRGLÄRA. Ljusets färgblandning Färgcirkel med tre grundfärger GRUNDFÄRGER (RENA FÄRGER, FÄRGTRIANGEL)  gult  röt  blått.
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
Örat och Hörseln.
VÅRA SINNEN.
Sinnena.
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Hur ögat uppfattar ljus
Profilen Ljus/optik.
Hur ögat uppfattar ljus
Hjärnan Hjärnan som är skyddad av kraniet och av hjärnhinnor, omges av vätska som hjälper till att dämpa eventuella stötar mot huvudet. Hjärnan är aktiv.
Daniel Blidäng, Upplands-Brogymnasiet, Kungsängen –
Presentationens avskrift:

Ögat Del 2

Ögats delar och vad de gör Näthinnan – där bilden av vad vi ser hamnar. Upp-och-nervänd bild, hjärnan gör att vi upplever den rätt. Hornhinna – där ljuset går in i ögat. Pupillen – öppningen in i ögat. Regnbågshinnan – reglerar ljusinsläppet, ändrar storleken på pupillen, starkt ljus – mindre pupill. Hornhinnan, vätskan i främre ögonkammaren, linsen och glaskroppen är ögats delar som bryter ljuset. Linsen kan bli mer eller mindre tjock på mitten och gör att du ser skarpt på olika avstånd

Tappar & stavar (2 slags sinnesceller) Stavarna reagerar på allt ljus Tapparna reagerar bara på ljus av en viss färg Tre typer av tappar: Rött Grönt Blått Ögat sitter i en håla i kraniet, omges av hinnor och stötdämpande vävnad Åderhinnan – näring & syre Senhinnan – ger ögat stadga Blinda fläcken har ej tappar lr stavar

Djupseende När man ser ett föremål som är nära blir bilden i ögonen lite olika. Ögonens båda bilder går ihop till en bild och vi får en känsla av djup. Djupseende kallas även stereoskopiskt seende. Ögonlocken – skydd för ögat På ögonglobens utsida fäster de muskler som gör att ögonen kan röra sig åt olika håll.

Bilden på näthinnan Vi ser egentligen bara en liten del av bilden i ögat skarpt. Den del av bilden som faller på gula fläcken. Där finns det bara tappar Tapparna gör att vi både ser skarpt och ser färger. Behöver en del ljus  I skymning syns färg sämre Färgblinda stavarna igång då Saker som man inte ser direkt på ser färglösa och suddiga ut. Bilden faller utanför gula fläcken där det bara finns stavar.