KRAFTMETOD FÖR BALKAR Exempel 1 Jämviktsekvationer :

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
BAS-M Hur du på ett enkelt sätt administrerar din båtklubbs register.
Advertisements

Linjära funktioner & ekvationssystem – Ma B
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Talföljder formler och summor
MaB: Andragradsfunktioner
Det medeltida styrelseskickets uppkomst och funktion.
Från mönster till algebra
Grunder i PowerPoint 2000 Skapa en ny presentation Rita egna objekt
Meny •Hem: Visar denna sida. Kan användas för allmän info •ProNavigo visar Modellen, mallar, checklistor •Projektlänkar: visar en undermeny med lämpliga.
MaB: Ekvationssystem Allmänt
I detta shoppingcenter hade kvinnorna en möjlighet att välja en make bland olika män.....
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Manual: Att skapa en ny händelse (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Indexering av en bild exempel. Detta är en bild av Beridna Högvakten i Stockholm. ( På bilden ses en parad med en militär.
Manual: Att lägga in en nyhet. (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Numeriska beräkningar i Naturvetenskap och Teknik
Numeriska beräkningar i Naturvetenskap och Teknik
Prov Fysik 1, Värme version 2
FRÅN UTBILDNINGSSTRUKTUR TILL STUDIEPLAN
Föreläsning 2 21 jan 2008.
Manual: Att skapa en ny sida. (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Det var en gång en formel... Reflektioner kring en hemuppgift!
Fallstudie: linjära ekvationssystem
Rita av.
Hur kan man bestämma kön på fåglar? Fram till nu har detta varit ett svårt problem. I många fall har endoskopi varit den enda säkra metoden.
Algebraiska uttryck Matematik 1.
Metod 2 Beräkna resultanten för två vinkelräta krafter
Byggnadsmekanik gk 2.1 SNITTKRAFTER
Beräkna en ekvation (metod 1)
Ekvationer Det är inte så svårt?.
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
KVALITATIV ANALYS - BALK & RAM
Ekvationssystem - Exempel
KVALITATIV ANALYS - FACKVERK
Samhällsvetenskapliga metoder
Byggnadsmekanik gk 7.1 VRIDNING
FL7 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Karin Andersson Niklas Kihl-Forsberg Stefan Norberg Oskar Wenneling
Utvecklingsprocessen Webbutveckling. Utvecklingsprocessen Bli inte rädd för alla begrepp och alla verktyg man verkar behöva kunna. Du måste inte använda.
INTRODUKTION Balken kan ha olika tvärsnitt
Linjära funktioner & Ekvationssystem
KOMPLETTERING AV MA1202 MATMAT02bb OK8028 Versionsdatum:
KNÄCKNING STELA BALKAR INSTABILITETSFENOMENET
N V M DIAGRAM Samband mellan q V och M
Version 1.2 Övningsuppgift Kvittera inskrivning och kallelse Du ska starta bildspelet för övningsuppgiften. Klicka var som helst för att börja. Version.
Kombinerade serie- och parallellnät
NORMALSPÄNNING I BÖJDA BALKAR
SKJUVSPÄNNING I BÖJDA BALKAR
MATMAT01b1 ATT KUNNA TILL PROV 1.
SPÄNNING & TÖJNING NORMALSPÄNNING
Det är en exempel av framtidens datorer men före jag riktigt går in på det ska jag berätta om för i tidens datorer! Framtidens Datorer!
1 Ingenjörsmetodik IT & ME 2007 Föreläsare Dr. Gunnar Malm.
© Anders Broberg, Lena Kallin Westin, 2007 Datastrukturer och algoritmer Föreläsning 14.
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
IE1206 Inbyggd Elektronik Transienter PWM Visare j  PWM CCP KAP/IND-sensor F1 F3 F6 F8 F2 Ö1 F9 Ö4F7 tentamen William Sandqvist PIC-block.
1177.se och Hitta och jämför vård Sammanställning av förändringar
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
Manada.se Algebra och funktioner. 1.1 Algebra och polynom Förkunskaper: Grundläggande algebra Konjugatregeln och kvadreringsreglerna Andragradsekvationer.
Manada.se Kapitel 4 Ekvationer och formler. 4.1 Ekvationer och uttryck.
Manada.se Geometrisk summa och linjär optimering.
Pojkar-09 Övningar och spel
Lite matterepetition Räknesätten, bråk, förkorta, parenteser
B D A C Vems påstående stämmer? A 5x + 10 = 5x – 10 B
X 2.4 Ekvationer (V.L.) = (H.L.)
Mekanik II repkurs lektion 4
Kap 5 – Trigonometri och komplettering kurs 3c
Kvadreringsregeln Pythagoras sats
Y Ekvationer En ekvation är en likhet som innehåller minst ett obekant tal. Värdet av det som står till vänster om likhetstecknet.
Presentationens avskrift:

KRAFTMETOD FÖR BALKAR Exempel 1 Jämviktsekvationer : Byggnadsmekanik gk 9.1 KRAFTMETOD FÖR BALKAR Jämviktsekvationer : Superpositionsteoremet används för att studera statiskt obestämda balkar. Exempel 1 2 ekvationer och 3 obekanta : omöjligt att lösa. Balken är statiskt obestämd av grad 1. Superpositionsteoremet används för att hitta en ekvation till. Först ersätts reaktionen i B med en yttre kraft. För att behålla samma problem tilläggs villkoret “noll nedböjning vid B”.

Superpositionsteoremet kan nu användas. Byggnadsmekanik gk 9.2 Superpositionsteoremet kan nu användas. Balkarna 1,2 är klassiska statiskt bestämda fall. v1 och v2 kan hittas i en formel samling. De två andra stödreaktionerna kan nu bestämmas med jämviktsekvationer. Om alla yttre krafterna är kända kan inre krafterna och spänningarna beräknas.

De två andra stödreaktionerna kan nu bestämmas med jämviktsekvationer. Byggnadsmekanik gk 9.3 Alternativ metod : superpositionsteoremet kan användas för att beräkna MA i stället för VB. Formel samling : De två andra stödreaktionerna kan nu bestämmas med jämviktsekvationer.

Byggnadsmekanik gk 9.4 Sammanfattning : För detta exempel har vi sätt att man kunde välja att ta bort VB eller MA. Att välja bort VA är inte lämpligt eftersom man får en statisk bestämd balk som inte finns i formel samlingar. Jämviktsekvationer : För att erhålla en statisk bestämd balk måste man ta bort en reaktion, d.v.s. en obekant i systemet. Man måste välja en reaktion så att man erhåller en statisk balk som finns i en formel samling. När den valda stödreaktionen har blivit beräknat med superpositionsteoremet kan de andra stödreaktionerna bestämmas med jämviktsekvationer. När alla yttre krafterna är kända kan inre krafterna och spänningarna beräknas.

Byggnadsmekanik gk 9.5 Exempel 2 Balken är statiskt obestämd av grad 1. VB tas bort för att få en statiskt bestämd balk. VA eller VC är inga bra alternativ eftersom de inte leder till ett klassiskt fall. Jämviktsekvationer : . . . . .

Byggnadsmekanik gk 9.6 Exempel 3 2 ekvationer och 4 obekanta : balken är statiskt obestämd av grad 2. För att erhålla en statiskt bestämd balk måste man välja bort 2 reaktioner. Man måste välja reaktionerna så att man erhåller en statisk balk som finns i en formel samling. För denna balk finns det två lämpiga alternativ: Alternativ 1 : ta bort VB VC Alternativ 2 : ta bort MA VB Jämviktsekvationer :

Byggnadsmekanik gk 9.7 Alternativ 1 : VB VC Superpositionsteoremet : 

MA och VA kan nu beräknas med jämviktsekvationer för hela strukturen : Byggnadsmekanik gk 9.8 MA och VA kan nu beräknas med jämviktsekvationer för hela strukturen : Högra del Tvärkraft och moment diagram kan ritas Vänstra del

 . . . . . Alternativ 2 : MA VB Superpositionsteoremet : Byggnadsmekanik gk 9.9 Alternativ 2 : MA VB Superpositionsteoremet :  . . . . .