Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Innesälj Januari – Mars 2009
Advertisements

Betyg och bedömning.
Omvårdnadens Roliga Tomtar
Tips när du planerar måltider
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Syra dina grönsaker
MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Under första levnadsåret
Det svenska kulturarvet
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Bra mat för dig – som tränar
IT-Café - Vårprogram 2013 Här är närmaste övningarna Månd 25 februari kl Enkel dokumenthantering I Ordbehandling och kalkyl (med ex Word och Excel.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
IT-Café - Vårprogram 2013 Här är närmaste övningarna Månd 25 februari kl Enkel dokumenthantering I Ordbehandling och kalkyl (med ex Word och Excel.
Pannkaksboken (framsida).
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
VI GÖR VÅFFLOR Hetta upp våffeljärnet. Vispa ner innehållet från en påse i 6 dl kallt vatten och 2tsk (tesked) bakpulver och vispa till en jämn smet. Servera.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Mat och klimat.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Min praodag på dagiset Kotten. Förmiddan  ställde frågor  Byggde lego med Felicia  gick ut  Fanns 8 barn på stora  När vi kom ut åt frukt.
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Helsingforssits Annette Hydén Hanna Jönsson Daniela Rostedt Anne- Mie Söderlund Julia Witting.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Hur ska man planera upp sina måltider?
Cornflakes historia.
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Kryssning med Hilja på onsdagen. Karaoke Vi sjöng utländska låtar. Hilja hade en mängd olika slags musik, så det blev jättemäktigt. Vi sjöng utländska.
Krossa, smälta, riva, garnera
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
NATTFASTA.
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Matsedel v.9 Måndag: Cowboygryta serveras med bulgur
Marknadsundersökning - LIVE
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Typiska kännetecken för instruktioner
Hur når vi våra gemensamma mål?
Kanderade mandlar 200 gram mandel 2 msk vatten 4 msk socker
RESONEMANG OCH KOMMUNIKATION KAPITEL 6
Presentationens avskrift:

Våga vegetariskt Gång 4

Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad är bra, vad kan utvecklas? Vad lagas och av vilken grupp… 9:00-9:15 RAST 9:15-10:30 Genomgång av recept och olika metoder. Praktisk matlagning. Dukning. Fotografering och dokumentation. 10:30-11:15 LUNCHRAST 11:15-12:15 Matlagningen fortsätter och vi fotograferar riktigt fina tallrikar med dagens vegetariska trerätters. Vi diskar och städar snyggt i köken, alla hjälper alla! 12:15-12:40 Vi avnjuter en fantastisk måltid tillsammans och funderar över kommande meny. Efter det städar vi klart det sista och ställer in tallrikar och glas i diskmaskinen.

Praktiskt upplägg kring dagen  Annat:  OBS-idéer till OM-sidan.  Nya kostråd av SLV:  kostrad-at-mer-gronsaker-och-mindre-kott_ svd   En grupp dokumenterar och dukar.  En grupp gör varmrätt.  En grupp gör dessert.  En grupp gör förrätt och hjälper till där det behövs.

Meny  Förrätt  Krämig broccolisoppa  Varmrätt  Tacos med qournfärs, egen salsasås och guacamole samt härliga grönsaker. Hembakt tortillabröd  Dessert  Kladdkaka med färska hallon och nyvispad grädde

Krämig broccolisoppa Förrätt:  Krämig broccolisoppa s. 255 i rosa HK-boken. Att gångra med 4. Med matlagningsgrädde istället för creme fraiche. Blir ca 1 dl/elev.

Tacos med qournfärs, egen salsasås och guacamole samt härliga grönsaker. Hembakt tortillabröd Varmrätt Taco på quornfärs (1,5 kg/halvklass) med egen tacokryddblandning.  Nachochips (1 påse/halvklass) laktosfri gräddfil (2 pkt/halvklass), majs, tomat, gurka, isbergssallad  Tortillas s 296, rosa Hk-boken, gångra med 4. (Ett recept med glutenfritt.)  Salsasås, se tomatsås HK-boken s 257 grön HK-bok. Ingredienserna blandas ihop kalla. Gångra satsen med 4.  Guacamole, s 254, grön Hk-bok, gångra med 3.

Tacokrydda  Ingredienser  2 msk chilipeppar  1 msk lökpulver  1 msk vitlökspulver  1 msk chilipulver  1 msk malen spiskummin  1 msk paprikapulver  1 tsk torkad oregano  1 msk salt  0.5 msk svartpeppar  1 msk socker  Gör så här:  Blanda alla kryddor i en skål – klart!

Kladdkaka med färska hallon och nyvispad grädde Receptet gäller för 2 kladdkakor  Ingredienser  200 g Smör  5 dl strösocker  4 st ägg  2 dl vetemjöl  6 msk kakao  2 tsk vaniljsocker  Garnering:  florsocker  Till servering:  3 dl vispgrädde (laktosfri)  Hallon  Gör så här:  Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.