Våga vegetariskt Gång 4
Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad är bra, vad kan utvecklas? Vad lagas och av vilken grupp… 9:00-9:15 RAST 9:15-10:30 Genomgång av recept och olika metoder. Praktisk matlagning. Dukning. Fotografering och dokumentation. 10:30-11:15 LUNCHRAST 11:15-12:15 Matlagningen fortsätter och vi fotograferar riktigt fina tallrikar med dagens vegetariska trerätters. Vi diskar och städar snyggt i köken, alla hjälper alla! 12:15-12:40 Vi avnjuter en fantastisk måltid tillsammans och funderar över kommande meny. Efter det städar vi klart det sista och ställer in tallrikar och glas i diskmaskinen.
Praktiskt upplägg kring dagen Annat: OBS-idéer till OM-sidan. Nya kostråd av SLV: kostrad-at-mer-gronsaker-och-mindre-kott_ svd En grupp dokumenterar och dukar. En grupp gör varmrätt. En grupp gör dessert. En grupp gör förrätt och hjälper till där det behövs.
Meny Förrätt Krämig broccolisoppa Varmrätt Tacos med qournfärs, egen salsasås och guacamole samt härliga grönsaker. Hembakt tortillabröd Dessert Kladdkaka med färska hallon och nyvispad grädde
Krämig broccolisoppa Förrätt: Krämig broccolisoppa s. 255 i rosa HK-boken. Att gångra med 4. Med matlagningsgrädde istället för creme fraiche. Blir ca 1 dl/elev.
Tacos med qournfärs, egen salsasås och guacamole samt härliga grönsaker. Hembakt tortillabröd Varmrätt Taco på quornfärs (1,5 kg/halvklass) med egen tacokryddblandning. Nachochips (1 påse/halvklass) laktosfri gräddfil (2 pkt/halvklass), majs, tomat, gurka, isbergssallad Tortillas s 296, rosa Hk-boken, gångra med 4. (Ett recept med glutenfritt.) Salsasås, se tomatsås HK-boken s 257 grön HK-bok. Ingredienserna blandas ihop kalla. Gångra satsen med 4. Guacamole, s 254, grön Hk-bok, gångra med 3.
Tacokrydda Ingredienser 2 msk chilipeppar 1 msk lökpulver 1 msk vitlökspulver 1 msk chilipulver 1 msk malen spiskummin 1 msk paprikapulver 1 tsk torkad oregano 1 msk salt 0.5 msk svartpeppar 1 msk socker Gör så här: Blanda alla kryddor i en skål – klart!
Kladdkaka med färska hallon och nyvispad grädde Receptet gäller för 2 kladdkakor Ingredienser 200 g Smör 5 dl strösocker 4 st ägg 2 dl vetemjöl 6 msk kakao 2 tsk vaniljsocker Garnering: florsocker Till servering: 3 dl vispgrädde (laktosfri) Hallon Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.