Ljusets färger.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Optik Läran om ljus.
Energi och energiomvandlingar
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Ljus/optik.
Hur ögat uppfattar ljus
Sinnena 4C Vt 2013.
Vad är färg?? Färg eller kulörer finns egentligen endast i vårt huvud.
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Aldijana Puskar Brinellgymnasiet
Färgernas betydelse Man skulle kunna säga att färgerna har sitt eget språk. Olika färger har olika betydelser. Exempelvis brukar färgen grön ses som en.
Färg.
FÄRGLÄRA Kap 9.4. FÄRGLÄRA Kap 9.4 Vitt ljus består av många färger Med t.ex. ett PRISMA kan man spjälka upp det vita ljuset i dessa färger. Den färgskala.
Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning
Ljus/optik.
Ljus.
Profilen Ljus/optik.
Färglära.
Solen solen har olika färger..
Kontraster.
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
Förklaring När du tittar på bilden av t.ex. den blå cirkeln träffas dina tappar av det blå ljuset från bilden och du ser blått därför att.
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
Hur ljus utbreder sig. Hur ljus reflekteras Optik Hur ljus bryts
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Ljus - optik.
Ögat som organ.
Hur ögat uppfattar ljus
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Arbetsgång 16/1 Gör uppgiften: ”Samma motiv på grundfärgerna”
Ljus.
Optik 4 Ljus och färg Sid
Svar på arbetsuppgifter
LJUS OCH LJUD.
Vad är ljus? Våra tre grundfärger är gul, röd och blå
Ögat Del 2.
Det var en gång ett monster som heter Bobbo. Bobbo bor i en mörk skog. Han har spetsiga öron och hårig kropp. Han stirrar på allt han ser och har fem vassa.
Strålning.
Ljuset har en dubbel natur.
William Sandqvist Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.
Ögat Ögat sett i genomskärning.
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ljus Det gör så att vi kan se!.
läran om ljusets utbredning och brytning
Ljus.
Ljus Vi lär oss om ljus.
Ljus.
Ljus I den här genomgången: Ljusets egenskaper Reflektion Färger
Atomfysik och kärnfysik
Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.
Optik.
Ljus/optik.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Bilder i konkava linser
Ljus/optik. Optik Lgr11 Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg. Ljusets.
Visuell perception. Ljus är vågrörelser Vitt ljus innehåller alla färger Olika färger har olika våglängd Rött ljus har tätast våglängd.
OPTIK Läran om ljuset.
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Vilken färg har den här frukten?
Atom och kärnfysik.
Ljus/optik.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
FÄRGLÄRA. Ljusets färgblandning Färgcirkel med tre grundfärger GRUNDFÄRGER (RENA FÄRGER, FÄRGTRIANGEL)  gult  röt  blått.
VÅRA SINNEN.
Hur ögat uppfattar ljus
Profilen Ljus/optik.
Hur ögat uppfattar ljus
Presentationens avskrift:

Ljusets färger

Varifrån kommer regnbågens färger? Ljuset från solen är vitt. Om vitt ljus får träffa en vattendroppe bryts ju ljuset. ( Ni kommer ihåg att ljuset går långsammare i vattnet och därför bryts). Samma sak händer om ljuset träffar på ett prisma ( trekantig glasbit). Varför blir det färger?

Det vita ljuset från solen är en blandning av alla färger När det passerar prismat bryts det olika mycket beroende på vilken färg det är Därför delas det vita ljuset upp i sina olika färgade delar. Vi får en regnbåge eller spektrum.

Anledningen till att färgerna bryts olika är att färgerna har olika mycket energi eller våglängd. Rött ljus har lång våglängd och låg energi. Violett ljus svänger mycket snabbare, har kortare våglängd och mycket högre Energi. Svänger ljuset ännu fortare hinner våra ögon inte med. Då kan vi inte se det men vi blir solbrända av det. Det är Ultraviolett (UV) ljus. Får vi för mycket UV-ljus blir vi brända eller kan få hudcancer. Det är för energirikt för att vi ska tåla det i stora doser. Ännu energirikare ljus kan till och med gå igenom vår kropp och bara stoppas av skelettet, Det är röntgenstrålning.

Fixera blicken på flaggan

Varför blev det så här? Jo när du stirrar länge på den gula färgen ”orkar” inte de gula syncellerna se mer gult så då ser vi gults komplementfärg som är blått. Likadant är rött och grönt komplementfärger.

Varför ser en röd tröja röd ut även i vitt ljus Varför ser en röd tröja röd ut även i vitt ljus? En röd tröja suger upp grönt ljus och reflekterar alla färger utom grönt. Då tycker vi att tröjan ser röd ut eftersom det är komplementfärgen.

Vad är svart färg. T. ex. på natten när det är mörkt ser allt svart ut Vad är svart färg? T.ex. på natten när det är mörkt ser allt svart ut. Då finns ju inget ljus alls. Svart färg är alltså när allt ljus absorberas (sugs upp) och inget reflekteras. Det är därför du blir så varm i svarta jeans på sommaren, de suger upp allt solljuset. Vita jeans blir inte alls lika varma, de reflekterar ju alla färgerna i ljuset för vitt ljus var ju en blandning av alla färger.

Hur får man andra färger Hur får man andra färger? Ja det har du sett på bilden – man blandar grundfärgerna och använder vitt och svart för att få olika ljusstyrka.

Hur gör man färg TV? Otroligt nog behöver man bara tre färger: rött, blått och grönt samt svart ( som ju inte är någon färg). Blandas de rätt får man alla färger

Hur ser en grön kudde ut i rött ljus Hur ser en grön kudde ut i rött ljus? Den gröna kudden kan ju inte reflektera något rött ljus så då reflekteras inget ljus. Kudden ser svart ut!!

Hur ser vårt öga färger. Vårt öga fungerar som en färg TV Hur ser vårt öga färger? Vårt öga fungerar som en färg TV. Vi har tre olika sorters syceller som är specialiserade på var sin färg. Sedan blandas signalerna till alla färger i hjärnan. Hos vissa finns bara två olika synceller - de blir färgblinda. Kan du se 2-an? Annars är du röd-grön färgblind.