FIBER PÅ NORRA ÖLAND. STATUS Byxelkrokklart för fiber Enerum/Hunderum70 av 150 Norra Slingan 75 av 180 Byxelkrok 250 av 640 fastigheter har beställt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hjo Energi AB Fiber till Hammarn ?.
Advertisements

Stormöte
Fiber i Bohus Peter Davidsson, Fredrik Östlind, Lennart Svensson
Empower AB På kontoret i Uddevalla finns resurser för
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Råd och tips vid design av nätverk i hemmet.
Livet fungerar – med bredband från Telia
SENIORNET SWEDEN Grundad medlemmar Opolitisk För att hjälpa äldre in i IT-världen Äldre skall lära äldre.
Nu projekterar vi bredband via fiber till Långgatan 14-22, Lenhovda
Informationsmöte Kungsbacka Bredbandsnät
Förstudien om utbyggnad av Bredband på landsbygden
Telia – Fiberanslutning i samarbete med byNet – FFH Projekt
Måttgränds IT-förening En samfällighet och ett antal villor i samma kvarter i samverkan för Sveriges bästa anläggning inom IT-området!
L ILLA E DETS KOMMUN Fiber hem till dig – går det?
Mobiltelefonens historia
Snabbare kommunikation
VÄLKOMMEN Informationsmöte
Intressegruppen för Bredband i Sköllersta
Mikael Jarmdahl Kommun och stadsnätsansvarig
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Södra Fräkne Fiberförening
Västra Färgelanda.
Fibernät till Dybladet?
Telia ersätter delar av det fasta telenätet med modernare teknik
Förstudien om utbyggnad av Bredband på landsbygden
Fiber till hemmet. Agenda Presentera dagsläget Vad har vi gjort sedan sist Valet av nätbyggare Vem vi valt och varför Insatser och Fiber bonus Tidsplan.
Fiber för snabb landbygd
Introduktion till IT och e-Tjänster Delkurs 3 1 Datorer i Nätverk En introduktion till ’Hård Infrastruktur’ DEL 2.
Fiber i Bråbacka (?)
Bredbandsutvecklingen på Tjörn
Dagens problematik Trygghetslarm.
Välkommen till informationsmöte!
Framtidens datanät Nisse Husberg Betydelse Datanätet den viktigaste infrastrukturen om 20 år  tidtabellen svår, riktningen klar ! Landsbygden.
Livet fungerar – med bredband från Telia
Fallstudie av villaägares val att ansluta sig till höghastighetsbredband   29 Jan 2015 AB Stelacon.
Anslutningspris för fiber till villa
Fiber är så mycket mer än bara snabbt internet…
Vad händer ikväll? Information från Timmersdala utvecklingsgrupp
Välfärdsteknologi.
Informationsmöte 13/ Välkommna! Ta en kaffe och slå dig ner! Vi som kallat till detta möte: Ulrika, Peter, Beatrice, Mattias, Didrik, Johan och.
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Välkomna till medlemsmöte med Södra Nordanvägens Samfällighetsförening Södra Nordanvägens Samfällighetsförening.
BUD-projektet Bredband Utbyggnad och Drift Samordning av fiberutbyggnaden Arholma till Landsort Sune Fogelström
Agenda Presentation Ca Kaffe Ca Frågestund
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Rätten till telefoni – PTS arbete på nationell nivå
Informationsmöte Näshultagården
Ola Nilsson Koordinator Arvika Kommunnät AB
Fiber från Telia. Bredband för hela hemmets kommunikation Tv med mängder av kanaler och program Fast telefoni med lägre priser Abonnemang utan bindningstider.
Grattis Du skall få fiber - en framtidssäkrad lösning!
Presentation Vadholmen Öppen Fiber® i Munkedal, Vadholmen Valfrihet och konkurrens Med Öppen Fiber kan du idag fritt välja mellan 11 stycken.
Fiber till Ammenäs Morgan Sjöberg, It- och stadsnätschef Jenny Andersson, Försäljningschef
Första steget mot fiber har tagits i Baggbron! Projektgrupp fiber till bygden Anders Erman, Hultebo Mikael Lönnberg, Godkärra Jan Onning, Getingtäkten.
Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte Ornö Fiber Ekonomisk förening Ornö Fiber Ekonomisk förening1.
VÄLKOMNA. FIBER PÅ STENUNGSÖN Fibergruppen: Henrik, Roger, John Uppdrag: Ta fram förslag för fiberanslutning.
Varför fiber? -Framtida vårdtjänster -E-hälsa -Nattövervakning via Kameror -Trygghetslarm -Billigare tjänster -Snabbare internet -Bättre TV -Jobba och.
Nät och sedan en operatör för tjänster Vi upphandlar en operatör! Några exempel : IP – Only Zitius Gästabudsstaden ( Nyköping) Du beställer själv tjänster.
ETT ÖPPET NÄT där Du själv väljer den eller de tjänster som passar just Dina behov Du väljer mellan ett stort antal TJÄNSTELEVERANTÖRER Konkurrensen mellan.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Zitius.
Maxad hastighet med vårt fibernät
Fiberinformation.
Delmoment 1: Rapport över sociala webben
HSB Brf Börjetull.
Öxabäck Fiber
Fiberutbyggnad Nätra.
OPEN UNIVERSE ÄR ETT FÖRETAG I TELENORKONCERNEN
GÖR DIN VARDAG EN E-TJÄNST.
Säkra uppkopplingar - infrastruktur för digitalisering
Presentationens avskrift:

FIBER PÅ NORRA ÖLAND

STATUS Byxelkrokklart för fiber Enerum/Hunderum70 av 150 Norra Slingan 75 av 180 Byxelkrok 250 av 640 fastigheter har beställt 41 av 107 bofasta

Vi vill ge alla en möjlighet att förstå tekniken och veta vad man tar ställning till. Fiber behövs för bygdens utveckling är det erbjudande som finns nu Det blir dyrare att ansluta sig efter projektstart Bor du långt utanför kan kostnaden bli mycket hög för anslutning senare Tänk långsiktigt på barn och barnbarn Du investerar i din fastighet

Mobilt nätverk 4G introducerades 2009 och är ännu inte fullt utbyggt. 5G beräknas (i bästa fall) nå landsbygden 2025 (enligt Telia, Telenor, 3). Telia räknar med 100 Mbit/s vid lanseringen av 5G. Telia, Telenor och 3 rekommenderar alla som får möjlighet att ansluta sig via fiber att göra det, dvs vänta inte på 5G (källa: Nyteknik). Fler basstationer men mindre och svagare med 5G. Telia räknar med att 5G endast ska användas för nya tjänster. Dagens mobila internet delar frekvensområde med bl a radio och tv. Där är det redan fullt.

FIBER Gbit/s i överföringshastighet (100 Mbit/s i mobilnäten). 5 mil utan försvagning av signalen. Störs inte av åska. Avger inte elektromagnetiska fält på samma sätt som elektriska ledare. Lång livslängd. Långsiktig investering i fastigheten. Solidaritet med bygden och dess utveckling. Fler apparater = fler som ska dela på nätet. När kopparnätet avvecklas blir det ännu mer trådlös trafik, fiber behövs. 4G och 5G är ett viktigt komplement till fiber. I framtiden lika självklart som att vi har vatten och el.

Från Telia Soneras kompendium Fiberrapporten – en inblick i fiberutveckling i Sveriges kommuner Fiber och 4g är en helhet 4g är fjärde generationens mobilkommunikation och mobila bredband. Fiber och 4g är en helhet ur ett användarperspektiv, inte två konkurrerande alternativ. Vi vill ha samma tillgång till tjänster med hög kvalitet i hemmet, när vi är på språng och när vi är på arbetsplatsen. Fiber används också ofta för att säkra kapaciteten till 4g-nätens basstationer. Därför är det nödvändigt att investera i både mobil och fast infrastruktur. Dessa två delar hänger ihop. Det är optimistiskt att tro att exempelvis en barnfamilj kommer kunna klara sig med enbart mobilt bredband i framtiden. Vi streamar filmer, spelar onlinespel och tittar på tv via nätet. Ju mer prylar vi kopplar upp mot nätet, desto mer måste vi dela på kapaciteten. i en familj är det inte ovanligt att fyra-fem apparater är igång samtidigt och slåss om bandbredden. Det är genom att vi förenar de olika teknikerna som fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Källa: ents/Fiberrapport% pdf

Röster vi möter Ja men allt fungerar ju så bra just nu – fast inte nu under sommaren – då är det lite sämre…. Ja jag kan jobba med mobilen – inga problem – fast det är klart nu under sommaren är det lite dåligt – fast då jobbar jag ju inte… eller…? Mitt adslmodem fungerar jättebra. Jag behöver inte fiber. Ja men det går ju att ladda ner film…. Men det är klart… den hackar ju lite. Det går ju alltid att ringa via nätet… men nu är det hopplöst… går för långsamt. Det är för dyrt

Hämtat från Post- och Telestyrelsen Kopparnätet läggs ner.

Fler och fler tjänster och funktioner som belastar vårt mobila nät Processmaskiner Skogsmaskiner Bilar Distanssjukvård Realtidsspel Tv, radio, internet Facebook, Instagram, Twitter mm Det smarta hemmet Fler anslutna apparater i hemmet HDTV Pokemon Go kom till Sverige 16 juli Det är ett exempel på hur våra mobiler kan komma att användas framöver, dvs konstant uppkopplade. Alla som använder sin mobil inom ett område delar på den befintliga bandbredden. Ju fler användare desto mer belastat nät.

Saxat från nätet Hultsfred inga-alternativ-till-fiber/ inga-alternativ-till-fiber/ Falkenberg fiber/ fiber/ Höganäs content/uploads/2012/06/fiberinformation web.pdfhttp:// content/uploads/2012/06/fiberinformation web.pdf Ny teknik fiber-eller-vanta-pa-5g fiber-eller-vanta-pa-5g SVT Skåne ökning-av-datormangden-i-framtidenhttp:// ökning-av-datormangden-i-framtiden Fastighetsmäklarförbundet starker-marknadsvardet/ starker-marknadsvardet/ Kontinuerlig information på

Är det värt investeringen? Marknadsvärdet Bygden får en positiv utveckling Billigare för konsumenten Möjlighet till korttidsabonnemang Yngre vill ha fiberoptik Äldre kan känna ökad trygghet genom ökade vårdtjänster Ja – för framtiden utan tvekan!