Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reformationen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reformationen."— Presentationens avskrift:

1 Reformationen

2

3 Reformationen Kyrkans rikedomar Martin Luther

4 Reformationen Gustav tog makten över kyrkan. Gudstjänster på svenska
Bibeln översattes till svenska, på bilden ser ni den första fullständiga översättningen. Kloster stängdes eller drevs av adelsmän. Startar statligt kansli med ansvar för statens finanser, drev in skatter från folket.

5 Reformationen Fogdar Svenska armén

6 Klockupproret Folk tröttnade på Gustavs girighet, bl. a bönderna i Leksand. När Gustav bestämde att fogdarna skulle samla in kyrkklockorna för att smälta ner till kanoner fick folk . Folk behövde kyrkklockorna för att ringa in till gudstjänst och skrämma bort trollen. När fogdarna kom anföll bönderna dem, fogdarna fick gömma sig i svinstior och hundkojor. I februari 1533 hade Gustav fått nog och samlar till möte i Falun. Gustav kräver folkets lydnad. Han avslutar mötet med att halshugga flera av ledarna till klockupproret på plats.

7 Dackefejden De som var mest missnöjda med Gustavs skatter och förbud var bönderna i Småland. En av ledarna för missnöjet hette Nils Dacke. Han är den första personen ur bondesamhället i historien som blivit känd och omtalad. Dacke samlar ihop en bondearmé som attackerar fogdarna , när de kom för att hämta in skatten. Gustav erbjuder Dacke vapenvila, och går med på vissa krav för att lugna ner upproret. Men efter att Gustav samlat ihop en stark armé 1543 beger de sig till Småland för att slå ner allt motstånd. Dacke flydde till Blekinge, men blev funnen av Gustavs män. Avrättning och stegling

8 Hur levde vanligt folk under Vasatiden

9 Yrken under 1500-talet Barnmorska Bagare Slaktare Skomakare Barberare
Bissare Bödel Fjädermakare Kopperska Slungmästare

10 Vara barn under Vasatiden
Bortbyting Lekar och leksaker


Ladda ner ppt "Reformationen."

Liknande presentationer


Google-annonser