Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad"— Presentationens avskrift:

1 Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad
Bild från:

2 Operation Barbarossa Operation Barbarossa var tyskarnas täcknamn för deras invasion av Sovjetunionen (som idag är Ryssland) och som påbörjades sommaren Invasionen är det största anfallet i historien och genomfördes av flera miljoner soldater från axelmakterna längs en front på nästan 300 mil. Begrepps ruta Axelmakterna: Under andra världskriget var de två sidor som stred mot varandra. Den ena sidan var de allierade och på den andra sidan var de så kallade axelmakterna. Axelmakterna var ett antal stater som stred mot de som var allierade. Allierade: Man kommer överens om en gemensam överenskommelse mellan stater, till exempel anfall, försvar eller handel. Deltagare i en allians kallas allierad/allierade om man är flera. Bild från:

3 Från Finland till Svarta havet gick Tyskland och landets bundsförvanter i öst till anfall mot Stalins Sovjet. Icke-angrepps-pakten hade varit ett sätt för båda sidor att vinna tid. Ett krig skulle kanske förr eller senare komma. Tyskarna hade stora framgångar och snart hotades Leningrad, Stalingrad och till och med Moskva av de tyska trupperna. Begrepps ruta Bundsförvanter: någon (t.ex. en person eller ett land eller en organisation) som man samarbetar med, t.ex. i krig eller i politik. Bild från: Bild från:

4 Under hösten 1941 blev fälttåget en stor framgång för Tyskland
Under hösten 1941 blev fälttåget en stor framgång för Tyskland. De baltiska staterna, Estland, Lettland och Litauen, som hade varit ockuperade av Sovjetunionen sedan sommaren 1940 ockuperades nu istället av Tyskland. Utan större svårigheter tog sig de tyska trupperna närmare huvudmålet Moskva. Den sovjetiska Röda armén förfogade över många fler soldater än den tyska armén, men kvalitativt var den tyska armén överlägsen. Begrepps ruta Fälttåg: När man drar ut i krig mot något/någon. Förfoga: ha tillgång till något/ha möjlighet att använda något. Överlägsen: bättre än (alla) andra i samma klass/som klarar mer än (alla) andra. Ockuperade: intressegrupp som tar över någon annans egendom. Bild från:

5 Efter anfallet genomfördes en gigantisk mobilisering i Sovjetunionen
Efter anfallet genomfördes en gigantisk mobilisering i Sovjetunionen. Vid årsskiftet 1941/1942 stoppades tyskarna av Röda armén utanför Moskva och de lyckades inte ta staden. Den ryska vintern hjälpte också till att hindra tyskarnas framfart. Stor del av det tyska krigsmaterialet klarade inte kylan, både fordon och vapen slutade att fungera. Begrepps ruta Mobilisering: innebär att en stat omorganiseras inför ett krig. Bild från:

6 Den tyska krigsmaskinen var uppbyggd för blixtkrig
Den tyska krigsmaskinen var uppbyggd för blixtkrig. Överraskande anfall med starkt flygunderstöd. Det för att snabbt komma närmare slutmålet innan fienden hann organisera ett effektivt motstånd. Blixtkriget hade haft stor framgång i Västeuropa och på Balkan 1940–1941, men i Sovjetunionen tvingades tyskarna istället föra ett försvars- och ställningskrig Bils från: Bild från:

7 Men under 1943 skulle Tysklands krigslycka vända… Det skedde på två platser som var varandras motsats i allt: ett iskallt och snöigt Stalingrad och ökenhettan vid el-Alamein. Bild från:

8 Slaget om Stalingrad Slaget vid Stalingrad utkämpades under andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen vid staden Stalingrad (som idag är Volgograd). Det pågick mellan 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 och är ett av världshistoriens blodigaste slag med sammanlagda förluster på nära två miljoner människor. Det slutade med ett avgörande nederlag för Tyskland och utgör en av de viktigaste vändpunkterna under andra världskriget. Begrepps ruta Nederlag: förlust, misslyckande med att vinna. Bild från:

9 De tyska trupperna hade kommit fram till Stalingrad, staden vid floden Volga, och som hade namn efter Sovjets diktator. Men motståndet hade varit svårt. Sovjet hade en förbundsförvant som både Karl XII och Napoleon hade fått känna på. Bild från: Bild från:

10 Det var den ryska vintern
Det var den ryska vintern. När röda armen i november 1942 gick till motanfall riskarede en hel tysk arme vid Stalingrad att bli inringad. En snabb reträtt kunde ha räddat den. Men tyskarna fick order av Hitler att stanna kvar och kämpa till sista man. Begrepps ruta Reträtt: Reträtt kallas den militära manöver där man rör sig bakåt eller bort från fienden. Bild från:

11 För de övergivna och omringade soldaterna var situationen hopplös
För de övergivna och omringade soldaterna var situationen hopplös. Utsvultna, utmattade, plågade av köld och ryska anfall kapitulerade tyskarna. En hel arme hamnade i rysk fångenskap. De oövervinnerliga tyskarna kunde tydligen besegras. Begrepps ruta Kapitulerade: (militärt) ge upp och överlåta sig i fiendens händer. Bild från:

12 Tack för att ni lyssnade! 

13 Källor: Fick också massa fakta från text häftet om Andra Världskriget. Bilder har jag tagit från CC Search som då får användas och göras om och lagt länken under alla bilder som jag tagit.


Ladda ner ppt "Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad"

Liknande presentationer


Google-annonser