Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Huvudsats och bisats– att bygga meningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Huvudsats och bisats– att bygga meningar"— Presentationens avskrift:

1 Huvudsats och bisats– att bygga meningar

2 Huvudsats Han hämtade hunden. Bilen körde fort på vägen. Ulla är söt.
Hunden åt upp benet snabbt. Pelle sprang efter bollen.

3 Bisats Han kör bilen, för att vi skall hinna i tid.
Vi är lyckliga, när våra barn är friska. De skall gå på bio senare, om de hittar en bra film. Olle kastar bollen till Ulla, när Bosse kommer. Greta spelar tennis, för att hon vill förbättra sin hälsa.

4 Huvudsats X 2 Pelle kan inte komma imorgon, för han känner sig inte bra. Pär kommer snart, men han vill inte stanna så länge. Sture har köpt en ny bil, och det vill jag också göra.

5 Satslära – satsdelarna i svenska språket

6 Varför? Om du inte är bra på tankeöverföring, teckenspråk eller andra kommunikationssätt – har du nytta av att lära dig hur man använder orden i svenska språket på rätt sätt. Du kommer att öka din förståelse av språket, dess ord och hur de skall användas. Din kommunikation med andra människor kommer att förbättras, och du kommer även att förstå dem bättre. Människor du kommer i kontakt med kommer också att ha lättare att förstå dig. Du kommer att ha lättare att lära dig andra språk.

7 Hur mycket skrivs på nätet?

8 Svenska språkets uppbyggnad
Bokstav Aa Ord (ordklass) Apa Sats (Huvudsats) Apan äter mat Sats (Bisats) som är god Mening Apan äter mat, som är god.

9 Ord och satsdel är inte samma sak.
Apan är ett ord Ordet apan blir en satsdel när den ingår med andra ord. Exempel: Apan äter mat. Nu har ordet apan helt plötsligt blivit en satsdel.

10 Jag förstår fortfarande inte!
Ord handlar om ordklasser. Ordklasser arbetar du med för att lära dig hur ord kan böjas på olika sätt. Satsdelar handlar om satslära. Satslära arbetar du med för att lära dig hur du skriver korrekta meningar.

11 Det finns 5 viktiga satsdelar
predikat subjekt dativobjekt ackusativobjekt predikatsfyllnad

12 Predikat Predikatet (p) är alltid verb.
Man hittar predikatet genom att fråga: Vad gör någon eller Vad händer? Svaret på frågan är satsens predikat. Exempel: Soffan såldes. Vad hände? Något såldes? Såldes är predikat.

13 Subjekt Subjektet (s) är den som gör något.
Man börjar sin fråga med Vem/Vad/Vilka och avslutar med det ord som var predikat. Svaret på frågan är satsens subjekt. Exempel: Soffan såldes. Vad såldes? Soffan såldes? Soffan är subjekt.

14 Vi testar! Sätt ut subjekt och predikat.
Alla cyklarna gick sönder. Varför bråkar Ludvig? Tim älskar pengar. Bor du i Blentarp Pontus sover. Månen går upp.

15 Ackusativobjekt Man hittar ackusativobjektet (ao) genom att fråga: Vad
Vem + predikat + subjekt? Vilka Svaret på frågan är satsens ackusativobjekt. Exempel: Pappan matade tvillingarna. Vem matade pappa? Tvillingarna matades. Tvillingarna är ackusativobjekt.

16 Vi testar! Sätt ut subjekt, predikat och ackusativobjekt.
Katten ägde en boll. Katten tyckte om mig. Jag såg en känguru. Den gamle mannen älskar tårta. Detektiven ser en bov. Korna äter gräs.

17 Dativobjekt Exempel: Hon sa sanningen till poliserna.
Man hittar dativobjektet (do) genom att fråga: Till vem För vad+- predikat + subjekt ( + ackusativobjekt)? Åt vilka Svaret på frågan är satsens dativobjekt. Exempel: Hon sa sanningen till poliserna. Till vem sa hon sanningen? Till poliserna. Till poliserna är dativobjekt.

18 Vi testar! Sätt ut subjekt, predikat, ackusativobjekt och dativobjekt.
Chefen sände en fruktkorg till de anställda. Morfar gav mig trehundra kronor. Pappa lovade min bror en ny mountainbike. Främlingen frågade min syster om vägen till banken. Hon visade främlingen vägen till banken. Gav hunden dig en blöt slick i ansiktet?

19 Predikatsfyllnad Predikatsfyllnaden är en utfyllnad efter vissa verb:
vara heta Bli Kallas Hade varit Har varit Var Är Heter Hette Har hetat Hade hetat Hade blivit Har blivit Blev Blir Kallades Har kallats Hade kallats Exempel: Nora har varit sjuk. s p pf Eftersom predikatet är har varit blir sjuk en predikatsfyllnad istället för ett ackusativobjekt.

20 Bra jobbat!


Ladda ner ppt "Huvudsats och bisats– att bygga meningar"

Liknande presentationer


Google-annonser