Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige och Saudiarabien Vad har hänt? 2015-03-16.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige och Saudiarabien Vad har hänt? 2015-03-16."— Presentationens avskrift:

1 Sverige och Saudiarabien Vad har hänt? 2015-03-16

2 Det är kris i relationerna mellan Sverige och Saudiarabien. Såhär står det till: Sverige har en stor vapenindustri och exporterar vapen till många länder. Bl.a. har Sverige länge exporterat vapen till Saudiarabien. Det handelsavtalet var kontroversiellt och kritiserat, eftersom Saudiarabien är en diktatur som förtrycker kvinnor och demokratiaktivister som t.ex. bloggare.

3 Sverige meddelade därför nyligen att man säger upp / inte förnyar handelsavtalet om vapenexport till Saudiarabien. I samband med det kritiserade Sveriges utrikesminister Margot Wallström Saudiarabiens sharialagstiftning och kallade den ”närmast medeltida”. Hon syftade på att Saudiarabien nyligen straffat en bloggare med spöstraff. Saudiarabien har reagerat genom att kalla hem sin ambassadör.

4 Också andra arabländer har protesterat och utrikesminister Wallström vägrades tillträde till ett möte med Arabförbundet, där hon skulle ha hållit ett tal. Många tyckte att det var bra att Sverige vågade kritisera Saudiarabien.

5 Men många oroar sig nu för Sveriges ekonomi eftersom Sverige är ett litet, exportberoende land. Sverige har dessutom ansökt om att få bli medlem i FN:s säkerhetsråd och det kanske blir svårt nu när Sverige får så skarp kritik från så många länder.


Ladda ner ppt "Sverige och Saudiarabien Vad har hänt? 2015-03-16."

Liknande presentationer


Google-annonser