Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ordföljden i svenskan (syntaxen)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ordföljden i svenskan (syntaxen)"— Presentationens avskrift:

1 Ordföljden i svenskan (syntaxen)

2 Satser Huvudsats: Nu måste någon hjälpa henne,
Bisats: eftersom hon aldrig har åkt skidor förut. Vi studerar ordföljden med hjälp av ett satsschema, där vi placerar orden under olika rubriker. Det finns ett schema för huvudsatser och ett för bisatser.

3 Vilken funktion har satsen?
Fråga: Vad försöker hon göra? Påstående: Pia har aldrig åkt skidor förut. Uppmaning: Stäng dörren är du snäll!

4 Verb1 och subjekt Alla satser har minst ett verb.
Första verbet har alltid presensform, preteritumform eller imperativform. Påståenden och frågor måste ha subjekt. Uppmaningar saknar subjekt: Kom! Det kallas imperativsatser. Verb1 och subjekt står alltid bredvid varandra. Subjekt är ofta substantiv eller pronomen.

5 Huvudord och attribut Ett subjekt kan vara ett enda ord eller huvudord: Bilen åker på vägen. Ett subjekt kan vara flera ord som hör ihop med huvudordet: Den lortiga röda bilen…

6 Vilket är huvudordet i subjektet?
Skolan är stängd på fredag. Min skola öppnar på måndag. Alla svenska skolor har stängt på midsommarafton. Mormors gamla skola i backen i Storvik hade öppet på lördagar.

7 Flera huvudord i samma subjekt
Subjektet kan bestå av flera huvudord med eller utan attribut. Hela fotbollslaget och halva publiken firade segern tillsammans. Vilka är huvudorden här? Pengarna, bilnycklarna, körkortet och telefonnumret till hotellet ligger på bordet.

8 Opersonligt subjekt Subjekt är en obligatorisk satsdel.
Ibland måste vi använda ett opersonligt subjekt. Vi använder ordet det. Vi använder det framför allt när vi talar om väder och vind. Det regnar. Är det varmt ute? Det är måndag.

9 Arbeta med stencilen Skriv av satserna i schemat
Markera varje subjekt med en ring Stryk under huvudordet i subjektet Är du klar? Läs nyheten högt och träna på uttal. Skriv en egen nyhet och ta inspiration från texten.


Ladda ner ppt "Ordföljden i svenskan (syntaxen)"

Liknande presentationer


Google-annonser