Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Negativa tal – några exempel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Negativa tal – några exempel"— Presentationens avskrift:

1 Negativa tal – några exempel
Här ser man direkt att svaret måste bli negativt. I huvudet tänker man ”femton minus tre” Här kan man lägga ihop alla positiva termer för sig och sedan dra bort summan av de negativa termerna. (Med miniräknare slår man naturligtvis som det står.) Man brukar ofta skriva negativa tal inom parentes för tydlighetens skull. Det är bra att göra det när man använder miniräknare. Observera att miniräknaren oftast har en speciell tangent för negativa tal.

2 Negativa tal – några exempel
Här ska vi räkna ut medeltemperaturen under en vintervecka. Detta skrivsätt visar tydligt att vi summerar alla temperaturer och delar med 7. Det här skrivsättet är också rätt och vi märker att ”plus minus” kan ersättas med minus. Veckans medeltemperatur är alltså Alltså gäller… Nu har vi kommit in på division och multiplikation av negativa tal.

3 Negativa tal – några exempel
Vid multiplikation och division gäller ”lika tecken ger plus” Vid multiplikation och division gäller ”olika tecken ger minus”

4 Negativa tal – några exempel
Vi har kvar en svårighet. Här har vi två minustecken i rad. Man kan tolka detta som ”vad är skillnaden mellan talet 8 och talet – 6? Skillnaden mellan talen är 14 (8+6). Vi kan alltså ersätta två minustecken som står direkt efter varandra med ett plustecken!

5 Nu blir det negativa tal med flera räknesätt i samma uppgift.
Negativa tal – några exempel Man måste räkna i rätt ordning – i det här fallet räknar vi multiplikationen och divisionen före subtraktionen. Man kan ringa in beräkningarna som ska göras först. Skriv sedan direkt under på detta sätt… Här är det två minustecken direkt efter varandra.

6 Slut! Negativa tal – några exempel
Fundera på vilket tal som ska fyllas i rutan! Klicka för svar. Slut!


Ladda ner ppt "Negativa tal – några exempel"

Liknande presentationer


Google-annonser