Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar."— Presentationens avskrift:

1 DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar.
Det finns djur anpassade till alla världens miljöer. Vi ska titta på närmare på några av de större djurgrupperna.

2 Varje gren visar på en evolutionär förändring hos djurgruppen.
Självklart finns det fler grenar på ”djurens träd”. Encelliga djur

3 En grundläggande indelning bland djuren är mellan de som inte har ryggrad och de som har ryggrad.
En mycket stor del av ”djurrikets träd” består av djur som inte har ryggrad. Vi kommer att börja med att titta på några djurgrupper som inte har ryggrad. Dit hör nässeldjur (maneter och koraller), ringmaskar (Daggmaskar), blötdjur (sniglar, snäckor och musslor) och leddjur (kräftdjur, insekter och spindlar).

4 Blötdjur Blötdjur behöver fukt. Det kan man höra på namnet.
Musslor kan bara leva i havet. En del sniglar och snäckor har löst behovet av fukt genom att täcka sig själva i ett kletigt slem. På så sätt bär de sin egen fukt med sig. Hur rör sig en mussla?

5 Leddjur Leddjuren är indelade i tre grupper: Skaldjur, insekter och spindeldjur. De har alla ett hårt yttre skelett. Kräftdjuren lever i eller i kanten av vattendrag. Insekterna andas genom små tunna gångar in i deras kroppar. De har alltid sex ben. Spindeldjuren har alltid åtta ben. De kan spinna nät.

6 Djur som har ryggrad Det finns många olika grupper av djur som har ryggrad. Det de har gemensamt är att de har ett inre skelett som deras muskler fäster i. Djuren inom gruppen RYGGRADSDJUR är väldigt olika. De har anpassat sig efter olika miljöer och förändrats mer och mer. RYGGRAD


Ladda ner ppt "DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar."

Liknande presentationer


Google-annonser