Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grej Of The Day En kvinnlig gottegris.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grej Of The Day En kvinnlig gottegris."— Presentationens avskrift:

1 Grej Of The Day En kvinnlig gottegris

2 Amalia Eriksson

3 34 år gammal blev Amalia änka och ensamstående mor.
Amalia var en driftig kvinna som bedrev tillverkning av s k begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, som till en början hade formen av små ”pluttar”.

4 För att klara sitt uppehälle sökte och fick Amalia år 1859 tillstånd av Magistraten i Gränna att ”här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka Bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka s k ”Polkagrisar”. Hennes dotter Ida hjälpte henne

5 På 1950-talet började tillverkningen att växa, mycket tack vare biltrafiken och ”riksettan” som gick genom Gränna. Till en början kokades och bakades det av fruarna i hemmen och Polkagrisarna såldes i stånd längs med vägen. Grännasonen Olle Mattias var den förste som lät kunderna se på hur tillverkningen gick till.

6 Idag, 150 år senare, tillverkas Polkagrisarna i Gränna fortfarande på i stort sett samma sätt som under Amalias dagar. En äkta Polkagris bakas av socker, vatten, ättika och pepparmyntolja. Hur mycket man använder av varje ingrediens beror bland annat på luftens temperatur och fuktighet.

7 Att bli polkagrisbagare kräver lång tids träning, ofta flera år!
Man börjar som lärling och får lära sig hantverket steg för steg. Den Äkta Polkagrisen från Gränna är dock alltid röd- och vitrandig med frisk smak av pepparmyntolja!

8 Fakta Amalia Eriksson var kvinnan som började tillverka polkagris i Gränna Hon fick tillstånd att sälja sina polkagrisar 1859 På 1950-talet började tillverkningen att växa, Den Äkta Polkagrisen från Gränna är dock alltid röd- och vitrandig med frisk smak av pepparmyntolja!


Ladda ner ppt "Grej Of The Day En kvinnlig gottegris."

Liknande presentationer


Google-annonser