Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf"— Presentationens avskrift:

1 MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
MIN RESA MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

2 ASIEN

3 På en resa genom Asien möts man av spännande dofter och smaker
På en resa genom Asien möts man av spännande dofter och smaker. Härliga färger piffar upp de härliga smakupplevelser som bjuds då det råder tid för mat. Dessa upplevelser fastnar och skapar på så vis en bredare kunskap kring olika kryddor, smaksättningar och upplägg. Med hjälp av olika kunskaper inom mat- och matkultur så lär man sig vad som passar bra ihop och vad som inte fungerar något vidare. Även tillämpas också kunskap kring råvarorna och tillgångar. Man kan bli mer medveten kring priser och miljö.

4 Indien, Thailand och Burma.

5 Indien En favorit i det indiska köket! Enkelt att göra till vardags och fest. För ytterligare styrka kan du addera lite torkade chiliflingor. Tillagningsinstruktioner: Stek kycklingbitarna i smör eller margarin på medelhög värme tills de får färg. När kycklingen nästan är klar häller du över kryddmix och vatten. Rör ned créme fraiche och låt puttra i 2-3 minuter under lock på låg värme. Servera med basmatiris, mango chutney och papadums.

6 Ingredienslista TIKKA MASALA Kycklingfiléer 250 g i grova tärningar
Smör eller margarin 0,5 msk Tikka Masala Spice Mix 

0,5 påse Vatten 0,5 dl Creme Fraiche 1 dl

7 Thailand (2 portioner). Ingredienser: 250 g lövbiff 1 msk rapsolja
1 tsk smör ½ tsk salt ½ krm svartpeppar ½ påse (300 g) djupfrysta wokgrönsaker, 1/4 dl sweet chilisås (Kan ha jordnötter i, men det får ni testa hemma)

8 Hot Biff wok Gör såhär: Skär lövbiffen i smala strimlor. Hetta upp hälften av oljan och smöret i en wok tills smöret är brunt. Woka köttet i omgångar , ca 2 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar och ta upp köttet på ett fat ett tag. Woka alla grönsaker i resten av oljan och smöret, under omrörning ca 3–5 minuter. Blanda ner köttet i woken och häll över lite sweet chilisås. (Hemma: Strö jordnötterna över den heta woken). Servera med nudlar eller ris.

9 Burma Rätten innehåller både kokosmjölk/kokosgrädde, gurkmeja och ingefära, som alla sägs ha anti-inflammatorisk verkan, är den här rätten gör magen glad. Burmesisk fisk

10 Burmesisk fisk (3 portioner)
400 g vit fiskfilé (t ex ett djupfryst fiskblock) 1 burk kokosmjölk (observera att det finns ofta konsistensgivare i kokosmjölk) 1-2 finhackad schalottenlök 1 pressad vitlöksklyfta 2 tsk finhackad färsk ingefära 1 tsk sesamolja 1 tsk salt ½ tsk gurkmeja ½ tsk paprikapulver ½ krm chilipulver 1 tsk rismjöl 2-3 msk färsk hackad koriander

11 Gör så här: Tina den frusna fisken i mikrovågsugnen (se paketet för exakt tid) så att den går att skära i kuber (ungefär 3 x 2 cm stora) alternativt skär den färska fisken i kuber. Öppna kokosmjölksburken och häll av vattnet (kan givetvis sparas och användas i andra rätter). Det är bara den fasta kokosgrädden som ska användas i anrättningen. Hacka lök, ingefära och koriander fint och häll i kokosgrädden i en stor skål tillsammans med övriga ingredienser. Lägg i fiskbitarna i den gula smeten och rör runt. Häll över allt i en ugnsfast form och stoppa in i mikrovågsugnen och tillaga på full effekt i 8 minuter, eller tills fisken är genomkokt och helt vit (dvs inte genomskinlig). Servera med kokt ris. Observera att denna rätt kommer till sin främsta rätt när man serverar den nylagad och lämpar sig inte så bra som frysmat. Om man lägger till lite mer fisk (200 g) i smeten så räcker den till 4 personer utan problem.

12 LYCKA TILL!


Ladda ner ppt "MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf"

Liknande presentationer


Google-annonser