Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf"— Presentationens avskrift:

1 MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
MIN RESA MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

2 EUROPA

3 Frankrike, Grekland, Italien och Turkiet
I en resa genom Europa finns det ett flertal platser som sätter sina fina delar eller goda smakupplevelser på minnet. Dessa upplevelser fastnar och skapar på så vis en bredare kunskap kring olika kryddor, smaksättningar och upplägg. Med hjälp av olika kunskaper inom mat- och matkultur så lär man sig vad som passar bra ihop och vad som inte fungerar något vidare. Även tillämpas också kunskp kring råvarorna och tillgångar. Man kan bli mer medveten kring priser och miljö.

4 Frankrike Fransk omelett
En krämig och god omelett är snabb och lättlagad mat. Omelett är lika gott till frukost som till lunch eller tillsammans med en sallad vid middagstid.

5 Ingredienser 4 ägg 4 msk vatten 1/2 tsk salt 1 msk Arla smör Fyllning 200 g färska champinjoner ev 1 vitlöksklyfta 1 dl hackad persilja 1 krm svartpeppar

6 Gör så här Skölj champinjonerna och skär dem i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smöret i en stekpanna ca 5 minuter. Rör ner persilja, salt och peppar. Håll varmt. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt. Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna. Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan. Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden, ca 4 minuter. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan. Lägg på persiljechampinjonerna.

7 Grekland

8 Fetaostsallad/ Grekisk sallad
Recept Grekisk Sallad (2-3 personer) Ingredienser: 5 stora solmogna tomater gram fetaost, gärna riktig feta från Grekland Olivolja, valfri mängd. En stor gurka Rödlök, två st. En burk svarta oliver. Ett salladshuvud

9 Tillagning: Skiva tomaterna. Skala bort det mesta av skalet på Gurkan, skiva sedan i ca 5 mm tunna skivor och lägg dem tillsammans med tomaterna i en skål. Skiva även upp rödlökarna till tunna skivor och ner med dem i skålen dem också. Tärna eller smula ner fetaosten i skålen och blanda i oliverna. Ringla över önskad mängd olivolja. Salladshuvudet kan du använda för att göra salladen med matig. På många ställen i grekland får man fetaosten som ett stort block, överst på salladen, det är bra i fall att någon av middagsgästerna av någon anledning inte äter fetaost.

10 Serveringstips: Vi rekommenderar dig att servera den grekiska salladen tillsammans med några tunna skivor ganska grovt bröd. För att maximera den kulinariska upplevelsen så kan ni servera den grekiska salladen tillsammans med en dressing eller varför inte en riktigt god Tzatziki gjord på grekiskt vis. Grekisk sallad är perfekt för dig som ska bjuda dina vänner på något extra och du kan själv se till att göra din “egen” version av grekisk sallad. Kör hårt och testa dig fram! För att se recept på Tzatziki, titta här: Recept Tzatziki Ett annat tips är att testa krydda fetaosten med olika grekiska örter som går att finna i en vanlig livsmedelsbutik.

11 Italien

12 Pizza har blivit en självklar maträtt över hela världen och det är många barn och vuxna som har pizzan högt rankad på sin lista över favoriträtter. Pizzans ursprung anses vara 1500-talets Neapel i södra Italien och den napolitanske kocken Raffaele Esposito skapade den klassiska Pizza Margherita 1889 för att hedra Italiens drottning. Pizzan skulle representera den italienska flaggans färger: rött, vitt och grönt genom fyllningen tomater, mozzarellaost och basilika. Raffaele var också den förste att använda ost i fyllningen på pizzan, vilket vi idag inte kan tänka oss vara utan.

13 Primörpizza Recept: pizza med eget val av grönsaker och körsbärstomater. Rucola på toppen ger pikant och god smak. Ingredienser 25 g jäst 2 1/2 dl ljummet vatten, max 37° 2 msk Arla® smör-&rapsolja 1/2 tsk salt 6–7 dl siktat dinkelmjöl Fyllning: 500 g blandade grönsaker 250 g körsbärstomater 4 dl tomatsås för pizza eller pasta 300 g Arla Köket® riven ost pizza 1 dl pumpafrön 4 dl rucola

14 Gör så här Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, smör-&rapsolja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Ansa och dela grönsakerna i mindre bitar. Kavla ut degen till 2 stora eller 4 små tunna bottnar. Lägg över dem på bakplåtspapper på plåtar. Bred på tomatsåsen. Strö över 2/3 av osten. Lägg på grönsakerna. Strö över resten av osten och pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min. Strö över rucola och servera genast.

15 Turkiet Den speciella Turkiska maten
Turkisk mat är väldigt speciell, det är en blandning mellan mellanöst och medelhavssmaker, men resultatet är väldigt unikt och speciellt och du hittar det ingen annanstans i världen. 

När det kommer till Turkisk mat är det vanligaste att man börjar en måltid med meze, de såkallade smårätterna. Huvudrätterna är variationsrika, men grillade kötträtter är typisk Turkisk mat, men även nyfångad fisk, köfte (en Turkisk köttbulle av lammfärs) eller varför inte den turkiska traditionella grytan ”casserole” bestående av kyckling, skaldjur eller nötkött i en otroligt god kryddad stuvning med grönsaker, dock förekommer inte fläskkött eftersom Turkiet är muslimskt.

16 Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine
Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine. Är ugnsgratinerad aubergine som man fyller med tomater och lök. Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten. Därför kallas den här rätten ”prästen svimmade”.



17 Turkisk Imam bayildi Ingredienser:
Det här receptet är inmatat enligt en gammal standard för medlemsrecept. Den innehåller därför ingen ingredienslista utan allt står i receptbeskrivningen  Tillagning 3 auberginer 1 gul lök 200 g köttfärs 1-2 stora tomater 2 dl kokt ris plja, salt & peppar köpt eller hemkokt tomatsås

18 Så här gör du: Imam bayildi är den mest klassiska av alla Turkiska recept. Här är auberginen skuren tvärs över. Skär auberginen i 3-4 tjocka skivor tvärs över. Gröp ur dem till hälften. Finhacka auberginkött & lök, fräs detta i olja, tillsammans med köttfärsen. Tärna tomaterna & blanda ned tillsammans med det kokta riset. Krydda med salt & peppar. Packa fyllningen noga i de urgröpta auberginskålarna. Lägg dem i en ugnsfast form. Dugga generöst med olivolja & baka i 1 tim i 200 grader. Täck med folie för att det inte ska brännas. Servera med tomatsås.

19 LYCKA TILL! Önskar Er alla..


Ladda ner ppt "MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf"

Liknande presentationer


Google-annonser