Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fiskenäringen Fisk utgör en stor del av kosten för dem som bor nära havet Innehåller proteiner och kan jämföras med kött Fisk är nyttigt vilket gör den.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fiskenäringen Fisk utgör en stor del av kosten för dem som bor nära havet Innehåller proteiner och kan jämföras med kött Fisk är nyttigt vilket gör den."— Presentationens avskrift:

1 Fiskenäringen Fisk utgör en stor del av kosten för dem som bor nära havet Innehåller proteiner och kan jämföras med kött Fisk är nyttigt vilket gör den till en populär proteinkälla

2 Var sker fisket? I havet sker 90 % av fisket
Fisken finns i det som kallas för grundhavet Endast de länder som äger grundhaven får fiska där Det finns ett fåtal grundhav som är allmänna

3 Fiskerika havsområden
Vissa områden har mer fisk än andra Strömmar ger fiskarna mat. Växtplankton  Kräftdjur  Mindre fiskar  Större fiskar Många olika fiskarter.

4 Det moderna fisket Fisket har blivit för effektivt
Stora moderna båtar och man letar nya fiskevatten Arter dör ut p.g.a. överfiske Förstör havsbotten för fisken som får mindre mat Vad kan vi göra? Mindre fiskekvoter Bättre bevakning Fridlysning ETC.

5 Gruvnäringen Sverige är Europas viktigaste producent av bl.a. järn
Järn utvinns från malm som är en bergart Man kan bryta malmen i underjordiska gruvor eller s k dagbrott

6 Lönar sig gruvdriften? Gruvor kan stängas när det inte lönar sig att bryta malm i dem längre Oftast p.g.a. att det är billigare att bryta på andra platser när priset på metall sjunker Men om priset ökar igen… …blir det återigen lönsamt att bryta malm i t.ex. svenska gruvor P.g.a. import av stål i t.ex. Indien och Kina

7 Kirunafrågan Under Kiruna finns en stor mängd malm
När man har brutit malmen har det bildats sprickor som riskerar att rasera hela Kiruna Gruvnäringen är viktig och kan inte stängas ner Istället flyttar man staden Kiruna

8 Sverige i konkurrensen
1,7 % Sverige är störst i Europa med gruvdrift Europa står dock endast för 1,7 % av världsproduktionen av järn Var finns resten av produktionen?? Brasilien Australien Etc.


Ladda ner ppt "Fiskenäringen Fisk utgör en stor del av kosten för dem som bor nära havet Innehåller proteiner och kan jämföras med kött Fisk är nyttigt vilket gör den."

Liknande presentationer


Google-annonser