Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sovjetunionen och Andra Världskriget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sovjetunionen och Andra Världskriget"— Presentationens avskrift:

1 Sovjetunionen och Andra Världskriget

2 Början av kriget Sovjetunionen hotades under mitten av 1930-talet från två håll, i öster fanns Japan, och i väster Hitlers Tyskland. Stalin var beredd på att ingå allians med Storbritannien och Frankrike mot Tyskland, men ville i gengäld ha tillbaka de landområden i Polen och Baltikum Sovjetunionen förlorat under första världskriget. Det ville inte Storbritannien och Frankrike gå med på

3 Istället erbjöd Hitler Sovjetunionen en pakt, där Sovjetunionen i ett hemligt protokoll lovades just de delar av Polen och Baltikum som Storbritannien och Frankrike nekat dem. Detta hade Stalin, som tidigare utmålat Hitler som arbetarens största fiende inget emot, och den 23 augusti 1939 undertecknades vad som skulle kallas Molotov-Ribbentroppakten, uppkallad efter de båda ländernas utrikesministrar. Därmed har Sovjetunionen gett sig in i kriget.

4 Kriget fortsätter - Finska Vinterkriget
År 1939 kräver Sovjet en del av Karelska näset i Finland för att kunna bygga en flottbas och Finland vägrar. På morgonen den 30 november börjar Sovjet sitt anfall mot Finland, som lyckades hålla stånd i ungefär tre månader. I mars 1940 tvingades dock Finland att ge upp, och att överlämna ännu större landområden än vad som tidigare krävts.

5 Operation Barbarossa Hitler ville trots pakten med Sovjetunionen invadera landet. Till det behövde han allierade, vilket han skaffade sig hos de länder som tidigare förlorat land till Sovjetunionen. Anledningen till invasionen av Sovjet skulle vara att tillgångarna där skulle hjälpa Tyskland att skada Storbritannien.


Ladda ner ppt "Sovjetunionen och Andra Världskriget"

Liknande presentationer


Google-annonser