Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Räkna ut flyttal i datorn för dummies

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Räkna ut flyttal i datorn för dummies"— Presentationens avskrift:

1 Räkna ut flyttal i datorn för dummies

2 Adel 1:a Förklaring av termer i datorn Samhällsskikt i verkliga livet
Låginkomsttagare Medelklass Höginkomsttagare Samhällsskikt i datorn Bönder (har inget värde) Symboliserar en 0:a Adel (har ett värde) Symboliserar en 1:a Kombinationer av Bönder 0:or och Adel 1:or kallas binära tal. Bonde 0:a Adel 1:a

3 Vad är ett binärt tal respektive ett decimaltal?
Det binära talet som representeras nedan blir decimaltalet: = 172 Uppräkning med talbas 2 görs i binära tal för att få värdet på det decimala talet. Varje uppräkning är en faktor 2 större än den tidigare uppräkningen. Det är bara binära tal som datorn förstår. Alltså 1:or och 0:or. Uppräkning med talbas 10 görs i decimaltal: Varje uppräkning är en faktor 10 större än den tidigare uppräkningen. Binärt tal: Bönder är 0:or i binära tal och representerar inget värde. Adel är 1:or i binära tal och representerar ett värde.

4 Hur räknas ett flyttal ut i datorn?
För att beräkna flyttal i datorn använder datorn en buss som har 32 platser. Bönder 0:or och Adel 1:or blandade. (Ps: Det finns nya datorer som har bussar med 64 platser också. Men det är inget vi tittar närmare på.)

5 Vem är det som kör egentligen??
Bussen har alltså förare och passagerare som representeras av Adel och Bönder. Alltså 0:or och 1:or. Men vem kör bussen? Alltså om det är en Bonde 0:a eller en Adel 1:a som kör bestämmer om flyttalet blir positivt eller negativt. Om föraren är en bonde (0:a) så bryter han inte mot några trafikregler. Han är van vid att köra långsamma traktorer. Flyttalet blir då positivt! Hurra!! Om föraren är en adel (1:a) så bryter han mot alla trafikregler som finns. Han är van att gasa på i sin porche! Flyttalet blir då negativt! Buuu!

6 Exempelberäkning av flyttal:
Vi har ett binärt tal: Mantissan är Vi förkortar bort nollorna till höger eftersom de inte har någon påverkan på flyttalet. ==> mantissan är Exponenten är vilket är 129 decimalt. Flyttalsvärde = (-1)^1*2^( )*(1,10101) Flyttalsvärde = -1*2^2*1,10101 => Flyttalsvärde(binärt) = -110,101 Flyttalsvärde(decimalt) = -1*(4+2+1/2+1/8) = -(8+5/8) = -69/8 Ps: Om du räknar om det binära talet till ett decimaltal. Så är varje tal till höger om decimaltecknet i det binära talet en ökning med en faktor två i nämnaren. T.ex. ½ ¼ 1/8 osv.

7 Läs mer? På denna länk hittar du mer information angående
flyttal i datorn: Gå tillbaka till förstasidan?


Ladda ner ppt "Räkna ut flyttal i datorn för dummies"

Liknande presentationer


Google-annonser