Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ljusets färger.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ljusets färger."— Presentationens avskrift:

1 Ljusets färger

2 Varifrån kommer regnbågens färger?
Ljuset från solen är vitt. Om vitt ljus får träffa en vattendroppe bryts ju ljuset. ( Ni kommer ihåg att ljuset går långsammare i vattnet och därför bryts). Samma sak händer om ljuset träffar på ett prisma ( trekantig glasbit). Varför blir det färger?

3 Det vita ljuset från solen är en blandning av alla färger
När det passerar prismat bryts det olika mycket beroende på vilken färg det är Därför delas det vita ljuset upp i sina olika färgade delar. Vi får en regnbåge eller spektrum.

4 Anledningen till att färgerna bryts olika är att färgerna har olika mycket energi
eller våglängd. Rött ljus har lång våglängd och låg energi. Violett ljus svänger mycket snabbare, har kortare våglängd och mycket högre Energi. Svänger ljuset ännu fortare hinner våra ögon inte med. Då kan vi inte se det men vi blir solbrända av det. Det är Ultraviolett (UV) ljus. Får vi för mycket UV-ljus blir vi brända eller kan få hudcancer. Det är för energirikt för att vi ska tåla det i stora doser. Ännu energirikare ljus kan till och med gå igenom vår kropp och bara stoppas av skelettet, Det är röntgenstrålning.

5 Fixera blicken på flaggan

6

7

8 Varför blev det så här? Jo när du stirrar länge på den gula färgen ”orkar” inte de gula syncellerna se mer gult så då ser vi gults komplementfärg som är blått. Likadant är rött och grönt komplementfärger.

9 Varför ser en röd tröja röd ut även i vitt ljus
Varför ser en röd tröja röd ut även i vitt ljus? En röd tröja suger upp grönt ljus och reflekterar alla färger utom grönt. Då tycker vi att tröjan ser röd ut eftersom det är komplementfärgen.

10 Vad är svart färg. T. ex. på natten när det är mörkt ser allt svart ut
Vad är svart färg? T.ex. på natten när det är mörkt ser allt svart ut. Då finns ju inget ljus alls. Svart färg är alltså när allt ljus absorberas (sugs upp) och inget reflekteras. Det är därför du blir så varm i svarta jeans på sommaren, de suger upp allt solljuset. Vita jeans blir inte alls lika varma, de reflekterar ju alla färgerna i ljuset för vitt ljus var ju en blandning av alla färger.

11 Hur får man andra färger
Hur får man andra färger? Ja det har du sett på bilden – man blandar grundfärgerna och använder vitt och svart för att få olika ljusstyrka.

12 Hur gör man färg TV? Otroligt nog behöver man bara tre färger: rött, blått och grönt samt svart ( som ju inte är någon färg). Blandas de rätt får man alla färger

13

14 Hur ser en grön kudde ut i rött ljus
Hur ser en grön kudde ut i rött ljus? Den gröna kudden kan ju inte reflektera något rött ljus så då reflekteras inget ljus. Kudden ser svart ut!!

15 Hur ser vårt öga färger. Vårt öga fungerar som en färg TV
Hur ser vårt öga färger? Vårt öga fungerar som en färg TV. Vi har tre olika sorters syceller som är specialiserade på var sin färg. Sedan blandas signalerna till alla färger i hjärnan. Hos vissa finns bara två olika synceller - de blir färgblinda. Kan du se 2-an? Annars är du röd-grön färgblind.


Ladda ner ppt "Ljusets färger."

Liknande presentationer


Google-annonser