Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

I bubblans skugga Nicklas Lundblad Stockholms e-handelskammare.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "I bubblans skugga Nicklas Lundblad Stockholms e-handelskammare."— Presentationens avskrift:

1 I bubblans skugga Nicklas Lundblad Stockholms e-handelskammare

2 Vad var det som hände? VerksamhetsvärdeFinansiellt värde Falsk säkerhet 20002002

3 Vad innebär bubblan inte? Bubblan innebär inte att tekniken blivit ointressant. Bubblan innebär inte att teknikinvesteringar upphört (åtminstone ej i USA). Bubblan innebär inte att IT var en fluga.

4 Vad innebär bubblan? Att vi sett en snabb inlärning och teknikspridning! Att vi fostrat en generation till entreprenörer! Att vi fått en rekordsnabb politisk acceptans för den nya tekniken (hempc!)

5 Bubblan har varit bra!

6 Överlevarna – SME

7 Replacements.com Tableware 70 miljoner dollar i intäkter 70% rörelsemarginal 90 procent av de 10 procent mest värdefulla order de tar är över nätet! Lever på en mer än tio-årig försäljningsstatistik lagrad i databaser

8 Överlevarna – LE

9 Sara Lee Ett hundratal varumärken: kläder, cheesecakes och the wonderbra. Brylcreem. 90 procent av alla orders on-line On-demand ekonomi Nästan bara en förmedlande roll! ”The Internet for Grown ups” Sara Lee har gjort allt som profeterades!

10 Verkligheten efter bubblan Bandbredden ökar och datamängderna ökar, Men säkerheten oroar… Och båda dessa faktorer kan driva efterfrågan!

11 Bredbandet

12 Bredbandsanvändare… …skapar mer eget innehåll …använder nätet till allt mer (handlar mer, söker mer m.m.) ”Always on” …väljer bort saker som TV (37% av amerikaner med bredband tittar nu mindre på TV!) Access och utegångsförbud De nya Internetkunderna…

13 Bredband och företag Den ökande bandbredden och redundans behovet Trippelregeln 3X redundans! Bredbandsanvändarnas beteendemönster flyttar in också i företagen

14 Datamängder och lagringsbehov Idag genereras hela tiden mer och mer data som behöver lagras och hanteras. Bokföringsregler m.m. Garanterar att lagringen måste ske över en viss tidsperiod Ofta är lagrade data en konkurrensfördel (replacements.com)

15 Säkerhet Säkerheten blir allt viktigare Kostnaderna för brister i säkerheten 2001… …130 miljarder svenska kronor Kostnaderna för enbart Code Red… …26 miljarder svenska kronor

16 CERT incidents

17 Vad blev facit? 52658

18 Massiv ökning 1999:9859 2000:21756 2001:52658 Totalt 1988-2001 ca 100 000. Mer än hälften senaste året.

19 CERT curve Social Engineering (93) Distributed DoS, Email, Code Red (2000) Incident risk Cost Damage

20 Nätet är sårbart

21 Shutting the Internet down

22 Säkerhetsgapet 66% av alla de företag som ej är on- line anger säkerhet som skäl till att de tvekar. Konsumentförtroendet urholkas (och konsumenter arbetar i företag!)

23 Några fall De 25 000 domännamnen –Cartoonnetwok.com Trombromsrom i Sverige –Modem Highjacking

24 Säkerhetsgapet: FTC och teaser websites

25 Säkerhetsgapet och de nya sigillen

26 Authorize.net: att sälja bedrägerimönster!

27 Datorerna har inte försvunnit i EU heller! 92% av SMB i EU har datorer 97% av LE i EU har datorer Minst utvecklad är hotell och restaurangsektorn: 72% har datorer

28 Men hur djup är användningen? 36 procent har intranät (EU-snitt) 19 procent använder EDI (EU-snitt) Av SMB:s har 44 % website. LE 80%. 27% av SMB i EU använder fortfarande modem.

29 På väg mot det digitala företaget Helt digitala företag med god redundans är säkrare än företag som bara delvis digitaliserats! –Säkerhetskraven kan alltså driva digitaliseringen Bandbredden ökar datamängderna som överförs och kan lagras och driver efterfrågan för lagringsnät m.m. Djup användning återstår att se, och vi står förmodligen bara i början av utvecklingen.

30 Tack! Nicklas Lundblad nicklas@acm.org


Ladda ner ppt "I bubblans skugga Nicklas Lundblad Stockholms e-handelskammare."

Liknande presentationer


Google-annonser