Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kan vi sluta skjutsa våra barn?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kan vi sluta skjutsa våra barn?"— Presentationens avskrift:

1 Kan vi sluta skjutsa våra barn?
Linda Axelsson Energi- och klimatrådgivare Oskarshamns kommun

2 Varför skjutsar vi? Beteendefråga Bilen som kultur
Skjutsandet ger mer tid med barnet Trygghet

3 Hur mycket skjutsar vi egentligen?

4 Vanligaste idrotterna

5

6

7 Hur tar sig barnen till träningen när de åker på egen hand?

8 Främsta skälen till att resan sker på egen hand
Nära Vill åka själv Tillräckligt stor Föräldrarna hinner inte skjutsa Kollektivtrafiken fungerar inte Direkt efter skolan Miljövänligt Bra med motion Åker tillsammans med kompisar Enkelt

9

10 Hur lång tid lägger föräldrarna på att skjutsa?
I det närmaste hälften av föräldrarna i undersökningen lägger ner mellan 1 till 4 timmar i veckan på att skjutsa till idrottsaktiviteter och omkring var tionde förälder säger sig lägga ner över 4 timmar i veckan på skjuts.

11 Vad hindrar barnen från att resa klimatsmart?
Vilka förändringar krävs? Hinder Avstånd Väder och vind Osäkra vägar / cykelbanor saknas Kollektivtrafiken är otillräcklig Barnen är för unga Annat I undersökningen ställs frågan till föräldrarna om vilka hinder som eventuellt föreligger för att deras barn ska kunna gå, cykla eller åka kollektivt till träningen i större utsträckning. I svaren nämns långa avstånd, årstider med snö, regn och kyla i stor utsträckning. Dock svarar en fjärdedel av föräldrarna att det även är ett hinder att vägen till idrottsanläggningen är trafikfarlig eller att det saknas gång- och cykelbanor samt att det saknas kollektivtrafik eller att det inte finns någon hållplats i närheten. Barnets ålder påverkar om man kan ta sig på egen hand eller inte, ökad ålder innebär att föräldrar skjutsar mindre. Annat: Mycket utrustning, säkerhet… Vilka förändringar krävs?

12 ”Som tränare är det inte alltid positivt att barnen kommer själva
”Som tränare är det inte alltid positivt att barnen kommer själva.” ”Det är föräldrarna som avgör hur barnen beter sig.” ”De barn som bor i närheten av träningsanläggningar får ofta cykla själva, men de unga barnen får ofta dåliga/sena halvtider vilket innebär att de måste ta sig hem när det är sent/ mörkt.” ”Det är en ganska otrygg miljö för barn och unga ute i samhället.” ”Att följa med på träning ger mig som förälder en chans att skapa en bild och känsla av hur laget är, hur mitt barn är med andra barn och få vara delaktig i barnets vardag.” ”Många gånger skjutsas det mycket i onödan vilket fråntar barnen möjligheten att ta ansvar, vardagsmotionen och bli självständiga.” ”Som tränare är det inte alltid positivt att barnen kommer själva.” I de yngre åren är det värdefullt att även träffa de vuxna i samband med träning för att lära känna dem och kunna prata med dem om det är något. Som mamma ser jag gärna att barnen samåker så att de kan hjälpa varandra om något inträffar på vägen. ”Det är föräldrarna som avgör hur barnen beter sig.” Skjutsar man barnen överallt när de är små i stället för att cykla eller gå med dem kan man inte sedan begära att de ska ändra vanor. Man grundlägger vanorna när de är små och de gör som de vuxna gör! Tycker föräldrarna generellt försöker undvika ensamkörning, speciellt till matcher (kanske till viss del av egen tidsbrist). De barn som bor i närheten av träningsanläggningar får ofta cykla själva. Dock får då de unga barnen ofta dåliga/sena halvtider vilket innebär att de måste ta sig hem när det är sent/ mörkt. Dåliga bussförbindelser i liten stad gör att ingen av dem åker buss. Det är en ganska otrygg miljö för barn och unga ute i samhället. Många som tar kontakt med fel syfte och rånrisken för barn av både barn o vuxna är hemsk. Då är det svårt att som förälder släppa iväg en 10-åring själv. Sen vill jag som förälder gärna följa med och titta på träning och match så det blir ju inget extra besvär. Många gånger skjutsas det mycket i onödan vilket fråntar barnen möjligheten att ta ansvar, vardagsmotionen och bli självständiga. Man gnäller på dagens ungdom hur lata och bekväma de är, jämför hur de fick gå själv, utan att tänka på vilka som är ansvariga. Att skjutsa/följa med på träning mm ger mig som förälder en chans att skapa mig en bild och känsla av hur laget är, hur mitt barn agerar och interagerar med andra barn och få vara delaktig i dennes vardag. Det är således inte enda anledningen att tänkta ekonomiskt/miljövänligt etc. för att "slippa" skjutsa.

13 Hur kan vi jobba med hållbara transporter bland barn och unga?

14 Många vinner Resetävling Fototävling Regionala och lokala tävlingar
Skjutsgruppen.nu

15 Vinnare 2013! Alvik Basket F00 West, Stockholm
Vilka som var med förra året, vilka som är med i år, Hur många deltagare 2013 och 2014, positiv bild från deltagande föreningar (kolla utvärdering 2013). Ger incitament, långvarigt test ger större chans till att man ändrar vanor helt. En gång ingen gång… Alvik Basket F00 West, Stockholm

16 …hur många är med? 2013 Strax under 2000 deltagare
23 regionala och lokala arrangörer 2014 Strax över 2000 deltagare 28 regionala och lokala arrangörer

17 Så tyckte lagen 2013 93% vill vara med igen
De flesta fortsätter cykla och gå efteråt Ökad kunskap om klimatsmart resande ”Det har varit MYCKET roligt!!” ”Jag tycker mig se en förändring i barnens beteende” ”Kul tävling som får upp ögonen på killarna att det finns alternativ till att tjata/be om skjuts” ” Vi pratade mycket om hur mycket vi spar på miljön om vi cyklar går till träningarna.”

18 Kan vi sluta skjutsa våra barn?
Linda Axelsson Energi- och klimatrådgivare Oskarshamns kommun


Ladda ner ppt "Kan vi sluta skjutsa våra barn?"

Liknande presentationer


Google-annonser