Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Huvudsatser och bisatser

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Huvudsatser och bisatser"— Presentationens avskrift:

1 Huvudsatser och bisatser
När du skriver en mening måste du komma ihåg att kontrollera att den har både verb och subjekt!

2 Huvudsatser I en ”vanlig” huvudsats kommer subjektet före verbet (s+v)
Vi läser svenska på SFI. Om huvudsatsen börjar med tid eller plats, kommer verbet före subjektet (tid/plats+v+s) På SFI läser vi svenska.

3 Frågor I en fråga som man kan svara ja eller nej på, kommer verbet först (v+s) Läser ni svenska? I en fråga med frågeord, kommer verbet först (frågeord+v+s) Varför läser ni svenska?

4 Imperativ När man använder imperativ, kommer verbet först och man behöver inte subjekt Läs svenska på SFI!

5 Bisatser När man vill skriva en text med mycket information, måste man använda bisatser. En bisats kan inte vara ensam i en mening. Den måste vara tillsammans med en huvudsats. En bisats kan vara en del av en huvudsats.

6 När är det en bisats? Här kommer exempel på bisatsinledare: Som
Eftersom Därför att Trots att Fastän När Innan Jag tycker att

7 Som Jag har en lärare. Hon heter Maja.
Här har vi exempel på två huvudsatser. Om man vill skriva de här meningarna lite snyggare och mer lättlästa, kan man sätta ihop dem till en mening. Jag har en lärare och hon heter Maja. (Det här blir två huvudsatser, som sätts ihop med ’och’.) Jag har en lärare, som heter Maja. (Det här blir en huvudsats och en bisats, som binds ihop med ’som’.)

8 Eftersom, därför att Vi kan inte svenska. Vi kommer inte från Sverige. (Här är två huvudsatser) De här två meningarna kan man binda ihop till en för att förtydliga: Vi kan inte svenska eftersom vi inte kommer från Sverige. Vi kan inte svenska därför att vi inte har lärt oss det än.

9 Trots att, fastän Jag pratar mycket svenska. Jag har bara läst på SFI i sju månader. De här två meningarna kan man binda ihop för att förtydliga: Jag pratar mycket svenska, trots att jag bara har läst på SFI i sju månader. Jag pratar mycket svenska fastän jag bara har läst på SFI i sju månader.

10 När, innan Jag pratade inte svenska. Jag kom till Sverige.
Jag pratade inte svenska när jag kom till Sverige. Jag pratade inte svenska innan jag kom till Sverige.

11 Jag tycker att När man ska säga vad man tycker, tänker eller tror, använder man bisatser. Jag tycker att det är roligt på SFI. Jag tänker att jag ska cykla hem efter skolan. Jag tror att jag kan säga mycket på svenska när jag slutar på SFI.

12 Är allt huller om buller?
Skriv nu två meningar med varje bisatsinledare och visa för Maja. Använd ordföljdsschemat och kontrollera så att ordföljden blir rätt. Ni är jättebra!!!


Ladda ner ppt "Huvudsatser och bisatser"

Liknande presentationer


Google-annonser