Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FRIHET; JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FRIHET; JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP"— Presentationens avskrift:

1 FRIHET; JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP
FRANSKA REVOLUTIONEN FRIHET; JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP

2 Den franske kungen var Ludvig XVI och han var liksom sina företrädare enväldig. Han var gift med den österrikiska prinsessan Marie Antoinette. Den svenske diplomaten Axel von Fersen anses ha varit Marie Antoinettes älskare.

3 ORSAKER TILL REVOLUTIONEN
Frankrike hade ont om pengar Svält/Matbrist Svaga ledare Det tredje ståndet krävde förändring Missnöje med skatter Missnöje med adelns privilegier Nya idéer Den amerikanska revolutionen

4 När utbröt Franska revolutionen?
Den 14 juli år 1789 Stormningen av Bastiljen Nationalförsamlingen: - Motsvarighet till dagens riksdag. Här hade alla samhällsklasser representanter.

5 STORMNINGEN AV BASTILJEN
Den 14 juli 1789 startade revolutionen då Bastiljen stormades. (numera Frankrikes nationaldag) De stora orättvisorna i samhället hade länge retat bönder och arbetare. Men det var först efter flera år av missväxt och svält som fördämningarna brast – det blev revolution. Den uppretade folkmassan skaffade vapen och angrep den gamla fästningen. Byggnaden användes mest som vapenförråd och syftet för folkhopen var att få tag i mer vapen och befria eventuella politiska fångar.

6 Nationalförsamlingen bildas
För att lugna det missnöjda 3:dje ståndet gick kungen med på att de skulle få fler ledamöter (representanter). Adeln och prästerna (2%) skulle få 300 representanter och det 3:dje ståndet (98%) skulle få 600 representanter Men de ville ha ett mer demokratiskt styre. 1789 förklarade det 3:dje ståndet att de var Frankrikes ”Nationalförsamling” – motsvarigheten till dagens riksdag där alla samhällklasser var representerade.

7 EDEN I BOLLHUSET Kungen gick inte med på denna förändring och stängde nationalförsamlingens möteslokal. Tredje ståndet samlades då i ett bollhus. Där svor tredje ståndet en ed där de beslutade att inte ge upp förrän de gett landet en ny styrelse

8 ORO OCH UPPROR Oroligheterna spred sig till landsbygden
Adelsmän råkade illa ut, deras hus brändes och en del blev ihjäl slagna. Den 4 augusti år 1789 avskaffades det första och andra ståndets privilegier. Alla skulle nu betala skatt

9 KUNGEN FÖRSÖKER FLY Kungen var orolig för sin säkerhet.
I juni år 1791 flydde familjen förklädda och i skydd av mörkret I Varennes 23 mil från Paris upptäcktes kungafamiljen och fördes tillbaka till huvudstaden

10 KUNG LUDVIG XVI AVRÄTTAS
Kungen sökte stöd från andra kungahus i Europa. Man hittade brev gömda hos kungen. Han åtalades för förräderi och dömdes till döden och avrättas i giljotinen den 21 januari 1793. Även drottning Marie Antoinette avrättades med giljotin den 16 oktober 1793.

11 GILJOTIN Det var många som miste livet under bödelns yxa. Bödeln hade ett otäckt jobb. Ofta stärkte han sitt mod med alkohol. Då kunde han hugga snett både 2 och 3 gånger innan han träffade rätt. Dessa plågsamma avrättningar upprörde läkaren Joseph Guillotin. Därför uppfann han en maskin med sned klinga som högg av huvudet snabbt och enkelt. Giljotinen började användas i Frankrike 1792. Sverige köpte en Giljotin, men den användes endast en gång. Det var när rånmördaren Alfred Ander avrättades 1910.

12 SKRÄCKVÄLDET Tre revolutionsledare tog över makten i Frankrike under den tid som kallas för skräcken. De hette Marat, Danton och Robespierre. Man införde nu allmän värnplikt för att få en stor och billig armé. Det blev stora protester: - Bönderna ville inte skicka ut sina söner i krig, de behövdes som arbetskraft på gårdarna. - Armén som var hastigt ihopkallad var dåligt tränad och förlorade flera slag. Det blev revolution och inbördeskrig.

13 SKRÄCKVÄLDET För att tysta alla motståndare satte de igång med massavrättningar. Under skräcken 2 år avrättades ca fransmän. Marat blev mördad. Danton och Robespierre blev dödade i Giljotinen. Sommaren år 1794 var skräcken över.


Ladda ner ppt "FRIHET; JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP"

Liknande presentationer


Google-annonser