Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TV, telefoni och Internet i en kabel ”Ny teknik med nya möjligheter, valfrihet mellan operatörer och tjänster samt ett sätt att spara pengar”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TV, telefoni och Internet i en kabel ”Ny teknik med nya möjligheter, valfrihet mellan operatörer och tjänster samt ett sätt att spara pengar”"— Presentationens avskrift:

1 TV, telefoni och Internet i en kabel ”Ny teknik med nya möjligheter, valfrihet mellan operatörer och tjänster samt ett sätt att spara pengar”

2 Fiber En 0,01 mm tjock glasfibertråd kan påverka landsbygden och förbättra
våra möjligheter till en billig och säker kommunikation. När det gäller fiber handlar det inte längre om elektrisk ström utan om ljus. Fiberkabeln är gjord av glasfiber och trafiken skickas som ljus. När det gäller fibertekniken är överföringshastigheten i princip obegränsad.

3

4

5 Viktigt för bygden, även för företagare
Erik Lindahl ”Ett jättelyft” Den nya snabba Internet-kommunikationen har otroligt stor betydelse för vårt företag. Vi tjänar in cirka tre arbetstimmar per vecka vid läsning av forskningsrapporter, bildbehandling och kommunikation. Före SiDnet övervägde vi att flytta vårt kontor till en tätort – nu kan allt skötas från Lunden” Källa: SiDa:n

6 30 000 boende i ”centralorten” 10 000 boende i mellanstora orter
Bredband på landsbygden boende i ”centralorten” boende i mellanstora orter boende på landsbygden ADSL är ingen konkurrerande teknik (speciellt inte efter stormen Gudrun m fl)

7 'Sverige ska ha bredband i världsklass,
och det ska gå att koppla upp sig var som helst, när som helst'. Så lyder Regeringens nationella bredbandsstrategi. År 2020 ska 90 % av Sveriges hushåll och företag ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/s, och redan 2015 ska 40 % av målet vara uppnått. Vi på Varberg Energi investerar i ny infrastruktur och satsar på att bygga ut stadsnätet – med Mbit/s. Det är inte bara i Varbergs stad som finns utan fibernätet har grenat ut sig till större delen av Varbergs kommun. 2012 Tätbebyggt Glesbebyggt Riket 44,03% ( ) 48,82% ( ) 8,76% ( ) Varberg 41,06 % (58 623) 45% (46 678) 25,64% (11 945) Källa: Kommunikationsmyndigheten PTS, Maj 2013

8 Internet, hastighetsutveckling, exempel på kapacitets behov

9 ”Ja som ett komplement till det fasta nätet”
ÄR MOBILT BREDBAND ETT ALTERNATIV? ”Ja som ett komplement till det fasta nätet” Tio samtidiga användare En användare 10 Mbit/s 3 Mbit/s 1 Mbit/s 0,3 Mbit/s

10 Stadsnäten - ett riktig klipp
Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) ligger priserna procent under vad de stora bredbandsoperatörerna tar i sina rikstäckande erbjudanden. Fakta/Stadsnät Av landets nära 200 stadsnät drivs 19 procent direkt av kommunen, 39 procent av ett kommunalt elbolag och 27 procent av ett kommunalt stadsnätbolag. 7 procent drivs i privat form. Övriga 8 procent ägs av ekonomiska föreningar eller andra typer av bolag. 85 procent av stadsnäten är öppna, det vill säga att man verkar för tjänstekonkurrens i nätet. Ägarna till stadsnäten har investerat 26 miljarder kronor på utbyggnad sedan millennieskiftet. Grundtanken med öppna stadsnät är att fler bredbandsleverantörer ska tävla om kunderna. Det skiljer dem från de stora bolagen som oftast är ensamma i sina egna nät och själva bestämmer priserna. Den senaste granskningen från PTS om mobiltelefoni och bredband visar att det skiljer nästan en hundralapp i månaden för abonnemang på 100 Mbit/s. Normalpriset hos de stora operatörerna var 339 kronor i månaden medan snittpriset i de öppna stadsnäten var 258 kronor i månaden.

11 Om Att titta på tv med hög kvalitet, ringa och surfa snabbt på en och samma gång är inga problem! säkerställer prestanda för alla krävande tjänster – du har upp till 1 GB, med andra ord Mbit/s, till din bostad. Kapaciteten i fibernätet är i nästintill obegränsad. Allt du behöver göra är att ansluta dig till och välja en eller flera av de olika tjänster som du är intresserad av. Du bestämmer själv! Här råder det fri konkurrens – I är det ingen operatör eller nätägare som bestämmer vad kunden ska få tillgång till. Istället låter vi flera olika, oberoende leverantörer konkurrera om tjänsterna. Du väljer vilken leverantör du vill ha till respektive tjänst, utan att bli låst. Det kan vara olika för både tv, telefoni och Internet. Fri konkurrens innebär bättre, fler och billigare tjänster. Om du är fastighetsägare slipper du dessutom göra ett val som dina hyresgäster inte är nöjda med men som du låst dig till i flera år. Framtidens stadsnät! är Varbergs stadsnät. Det öppna nätet där tv, telefoni och internet samsas på en och samma gång. Du kan välja och vraka mellan 160 olika tv-kanaler – allt ifrån populära filmkanaler, barnkanaler och kunskapskanaler till sport, action, dokumentärer och mycket mer. Med en anslutning till kan du dessutom få billigare telefonräkningar och ett internet med hastigheten 1000 Mbit/s. Idag är vart tredje hushåll i Varberg anslutet till Vi gillar öppna nät! I låsta nät leverar operatören både nätet och tjänsterna till dig. Operatörer med låsta nät erbjuder ofta en billig anslutning men inte framtidssäker lösning. Självklart kostar det att bygga ett fastighetsnät och att ansluta en fastighet. I de låsta näten binder du upp dig för ett antal år framöver så att operatören ska få tillbaka sin investering i din fastighet - ingenting är gratis. Vi levererar ett öppet nät där du betalar en anslutningsavgift och sedan ligger alla tjänster öppna för dig.

12 Utveckling net@seaside
anslutna kunder 2013 Ca invånare i Varberg har tillgång till

13 Tjänsteleverantörer i net@seaside

14 Nu finns det alltid något bra på tv
Nu finns det alltid något bra på tv! Fyll din tv med action, romantik eller komedi och se din favoritfilm när du vill. SF Anytime är en Video-on-Demand-tjänst där du som filmälskare enkelt kan hyra film direkt genom din tv-box och se den direkt i din tv. Du kan välja bland tusentals filmer och nya filmer tillkommer varje vecka!                            Nu erbjuder IP Sweden alla SF Anytimes filmer via För att komma igång behöver du ett Basabonnemang Film&Play som du beställer av Kalejdo. Läs mer på

15 Hur man ansluter en villa
Kund gräver själv på sin tomt och möter upp där Föreningen/Varberg Energi lämnat av tomrör. Rör och markeringsband/söktråd erhålles av Föreningen/Varberg Energi Grävdjup bör vara cm Fyll ej igen vid huskropp och vid Föreningen/Varberg Energis tomrör. Detta fylls igen av er när anslutningen är färdig . Färdigt arbete på tomt

16 Hur man ansluter en villa
Kund utför: Håltagning för inkommande fiberkabel. 20mm tomrör från utsida fastighet till den plats där ni vill att utrustningen skall sitta. Fastighetsägaren håller själv med rör. Vid Varberg Energianslutning När detta är färdigt skickar fastighetsägaren erhållen ”färdiganmälan” När ”färdiganmälan” inkommit till Varberg Energi sker inkoppling inom 3 veckor.

17 Hur man ansluter en villa
Exempel på hur en indragning av fiber i en fastighet kan se ut. Finns även andra sätt att genomföra detta på.

18 Hur man ansluter en villa
Exempel på indragning av fiber i fastighet, vid nybyggnation eller där rör finns i fasadmätarskåp.

19 Hur man ansluter en villa
Fiberblåsare kommer att blåsa i fiberkabel som avlämnas i en ring där röret slutar utomhus. Denna fiber kommer sedan att dras in av montörerna vid installationen. Tid bokas med fastighetsägaren för fibersvetsning.

20 Hur man ansluter en villa
Fiberkontakt skalas och kontakteras.

21 Hur man ansluter en villa
När allt är på plats svetsas fibern och skarven uppmäts för godkännande.

22 Hur man ansluter en villa
Exempel på överlämningspunkt inne i fastighet. Översta bilden visar kundens interna byggnation av datanätverk cat6 Nedre bilden visar var fibern kommer in i fastigheten.

23 Hur man ansluter en villa
Efter att svetsning är genomförd och godkänd monteras kopplingsbox och uttagsmärkning markeras. Uttagsnumret är unikt för varje fastighet/lägenhet.

24 Hur man ansluter en villa
Slutligen kopplas en Bostadsswitch in och då är anslutningen färdig för att användas. För att lägga på Internet, TV, telefoni eller andra tjänster kontaktar du en av tjänsteleverantörerna som är aktiv i nätet.

25 Så här kan det se ut

26

27 Idag betalar ni 165 kr/månaden 1980 kr/år 19 800 på 10 år - bara för
Telefoni och kostnader Idag betalar ni 165 kr/månaden 1980 kr/år på 10 år - bara för möjligheten att ringa Telia lägger ner telestationer på löpande band

28 Vid frågor Försäljning IT Johan Melldén Sandmark
Kontaktuppgifter Vid frågor Försäljning IT Johan Melldén Sandmark Camilla Stjernström Sune Lindgren Försäljning IT Varberg Energi

29

30

31

32

33

34

35

36

37 FÄRDIGANMÄLAN OPTOFIBER
Hur man ansluter en villa LEVERANTÖR FÄRDIGANMÄLAN OPTOFIBER Ifylls av VEAB VILLA VARBERG ENERGI AB Skapad Datum Box 1043, Vbg Västkustvägen Uttagsnummer Inkom datum Tel Märkning utföres av Varberg Energi ANLÄGGNINGSADRESS Anmälan avser <anläggning.anläggningsadress> Ny anl FASTIGHETENS BETECKNING <anläggning.fastighetsbeteckning> Ändr EV.INSTALLATÖR Firma/Namn och adress ABONNENT Efternamn-Förnamn Sandmark Johan Utdelningsadress Handläggare TESTADRESS Johan Sandmark Post nr Ortsnamn Hstad TEST Tel (även riktnr) Färdiganmälan får ej skickas in förrän <kontakt.telefon1> punkt 1 o 2 är klara ! Platsen där kundboxen ska placeras: (ex.klädkammare,garderob) 1. Utrymme 600x600 finns för utrustningen samt el-uttag Längd kanalisation Yttervägg -Utrustning: m 2. Håltagning + rör/slang (20mm) finns Övriga upplysningar mellan yttervägg och platsen för utrustning förlagd med mjuka böjar så fiberkabeln löper lätt. 3. Om fastighetsnät finns skall det vara utfört enligt SS EN :2003 kat 6, 1 GB Ethernet och vara uppmätt. Ovanstående uppgifter intygas Datum Vid frågor rörande anslutningen ring: Underskrift Anmälan ifylls av Firman som monterar fastighetsnätet / Fastighetsägaren När arbetet är utfört returneras blanketten till Varberg Energi AB. Därefter sker inkoppling av fiberkabeln inom ca 3 veckor När avtal är undertecknat av båda parter, erhåller fastighetsägaren en ”färdiganmälan” av Varberg Energi. Färdiganmälan innehåller: Kontaktuppgifter Vad ni som kund behöver utföra Tillsammans med ”färdiganmälan” kommer också en karta, hur ni förslagsvis skall gräva på er tomt. Denna undertecknas och returneras till Varberg Energi.

38

39

40


Ladda ner ppt "TV, telefoni och Internet i en kabel ”Ny teknik med nya möjligheter, valfrihet mellan operatörer och tjänster samt ett sätt att spara pengar”"

Liknande presentationer


Google-annonser