Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dalslands FF – en del av svensk fotboll!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dalslands FF – en del av svensk fotboll!"— Presentationens avskrift:

1 Dalslands FF – en del av svensk fotboll!
Dalslands FF Gemensamt spelsystem för distriktlagsverksamheten SU(Pojk): Jonas Rehnberg SU(Flick): Mikael Israelsson

2 Gemensamt spelsystem för distriktlagsverksamheten
Dalslands Fotbollsförbund har under 2013 beslutat följande upplägg gällande gemensamt spelsystem: 14 år: med en individuell inriktning på spelsättet, dvs mycket 1 v 1-situationer i OFF och DEF. 15 år: med en kollektiv inriktning på spelsättet, dvs skapa lösningar tillsammans i OFF och DEF. 16 år- : Varianter av eller utifrån spelartyper och arbetsätt i OFF och DEF.

3 Gemensamt spelsystem för distriktlagsverksamheten
Vad är ett spelsystem? Utgångspositioner, Arbetssätt Off-Def, Spelartyper Viktig terminologi: Utgångspositioner Spelytor Grundförutsättningar Anfallsspel samt speluppbyggnad med hög risk och låg risk Anfallsvapen: Väggspel, överlapp och instick Positionsförsvar och markeringsförsvar samt Kombinationsmarkering, Zonmarkering och Man-manmarkering Grundförutsättningar Försvarsspel samt högt eller lågt försvarsspel

4 Utgångspositioner 4-1:2-3
4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare) samt 3 stycken forwards där den central forwarden har en något mer Framskjuten placering än de båda ytterforwards (plogform). Ungefär samma utgångspositioner gäller i både försvarsspel och anfallsspel.

5 Utgångspositioner 4-2:3-1
4-2:3-1 dvs en rak fyrbackslinje, ett mittfält bestående av två defensiva och en offensiv central mittfältare. Den offensiva centrala mittfältaren bildar tillsammans med yttrarna det offensiva mittfältet. Den ensamma forwarden har en central och framskjuten placering där han/hon samarbetar framförallt med den offensiva centrala mittfältaren. Vi vill se tydliga skillnader i utgångspositionerna mellan anfall och försvar. I försvarsspelet krymper vi ytor och strävar efter att organisera oss i kvadrater/rektanglar. Det ger att utgångspositionerna i försvar liknar (Se figur ovan till höger). I anfallsspelet drar vi istället isär laget för att uppfylla grundförutsättningarna i anfallsspel genom att skapa ytor och hitta trianglar som är gynnsamma för ett bra passningsspel. Det kan då se ut som i figuren nedan till höger. Utgångspositionerna i anfall har stora likheter med (med den skillnaden att mittfältstriangeln är roterad).

6 Utgångspositioner 4-4-2 4-4-2 dvs en fyrbackslinje, ett mittfält bestående av fyra spelare samt två stycken forwards. Spelsystemet präglas av att man jobbar i sin zon/yta och att zonerna överlappar varandra (kollektivt tänkande). I figuren till höger visas en zonindelning och man kan tänka sig att varje spelare jobbar över två zoner (jfr spelsystem för 17 åringar som bara jobbar i en zon). Se även Metod i försvarsspel nedan. Anfallsspel och försvarsspel hänger intimt samman varför utgångspositionerna i försvar och i anfall är ungefär samma och anpassas till var bollen är.

7 Spelytor Uppdelning av spelytor i förhållande till motståndarens
Lagdelar. Ett lags arbetssätt i anfallsspel kan definieras hur laget tar sig in i dessa spelytor med bollen under kontroll. Hur man väljer att göra detta beskriver lagets arbetssätt. Hur väl laget uppfyller grundförutsättningarna i de olika spelytorna kan också Beskriva ett lags arbetssätt i anfallsspelet.

8 Grundförutsättningar anfallsspel samt speluppbyggnad med hög eller låg risk.
Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbredd Speldjup Spelbarhet Spelavstånd Speluppbyggnad Hög risk: passningar som medför hög risk att förlora bollinnehavet. T ex från utgångsytan till spelyta 3 Låg risk: passningar som medför låg T ex från utgångsytan till spelyta 1 vidare till spelyta 2 osv

9 Anfallsvapen: Väggspel, överlapp och instick
För att skapa målchanser använder vi ett bra och varierat passningsspel som bygger på många snabba enkla passningar hellre än enstaka svåra. Med tre forwards vill vi speciellt utnyttja våra ytterforwards. Detta gör vi genom s.k instick (passningar i djupled) bakom motståndarnas ytterbackar eller överlappning (2 mot 1 situation) där ytterback eller närmsta offensiva mittfältare löper utanför ytterforwarden. I mitten använder vi oss ofta av väggspel där någon av de offensiva mittfältarna kombinerar med centrala forwarden.

10 Positions- och markeringsförsvar samt markeringsteknik
Positionsförsvar Medspelarnas position samt bollens position avgör hur försvarsspelaren agerar. Markeringsförsvar Motspelarnas position samt bollens position avgör hur Markeringsteknik: Zonmarkering: Zonmarkering innebär att en spelare markerar motståndare i den egna zonen Man-manmarkering: Vid man-mot-man markering markerar du samma motståndare under hela anfallet. Kombinationsmarkering: Zonmarkering nyttjas på de stora ytorna medan man övergår till man-manmarkering i ”skarpa lägen”.

11 Grundförutsättningar försvarsspel samt högt och lågt försvarsspel
Press Täckning Understöd Markering (Försvarssida x2) Högt försvarsspel Vid högt försvarsspel samarbetar flera spelare högt upp på motspelarnas Planhalva, ofta runt straffområdet. Syftet kan vara att vinna bollen, styra spelet i önskad riktning eller att fördröja spelet. Lågt försvarsspel Vid lågt försvarsspel startar laget sitt försvarsspel ungefär i höjd med mittlinjen. Syftet är att inte bli bortspelad på motståndarens planhalva och ha många spelare på egen planhalva för att där begränsa motståndarens spelytor.


Ladda ner ppt "Dalslands FF – en del av svensk fotboll!"

Liknande presentationer


Google-annonser