Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LÄSSTRATEGIER på högstadiet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LÄSSTRATEGIER på högstadiet."— Presentationens avskrift:

1 LÄSSTRATEGIER på högstadiet

2 FÖRUTSPÅ Innan du börjar läsa en text ska du ta reda på så mycket som möjligt om vad texten kommer att handla om och det gör du genom att se på ledtrådarna: Läs rubrik, underrubrik, titta på bilder och läs bildtexter samt faktarutor. Fundera på vad du tror att texten kommer att handla om och koppla det till sånt du redan kan och vet om ämnet. Fundera på vad det är för slags text och vad du tror är syftet med den? Är det någon som vill sälja något, övertyga om något, roa dig eller kanske lära dig något?

3 RED UT OKLARHETER När du börjar läsa, ta ett stycke i taget. Innan du går vidare till nästa stycke; ta reda på sånt du inte förstår. Det kan vara ord, uttryck eller innehåll. Hur tar du reda på det då? Jo, du frågar din lärare, kompis, förälder, syskon, smartphone eller dator.

4 STÄLL FRÅGOR TILL TEXTEN
Ta ett stycke i taget. Ställ frågor till texten som hjälper dig att minnas och klargöra innehållet. -På raderna (frågor där man hittar svaren direkt i texten) - Mellan raderna (frågor där man får lägga ihop två och två på egen hand) Bortom raderna (frågor där man kopplar händelser och personer till sig själv och sin omvärld) Vill du förstå sammanhang och konsekvenser? Ställ frågor som: ”Vad var det som gjorde att…? Varför hände det…? Vilka konsekvenser fick…?

5 SAMMANFATTA Vad handlar texten om? Har du förstått det viktigaste?
Om du skrivit frågor till texten kan du använda svaren på frågorna i din sammanfattning.

6 VISUALISERA När du läser, försök att se miljöer, personer och händelser framför dig. Det ska vara som att du ser en film men den visas varken på tv eller på bio utan bara i ditt huvud.

7 GÖR TEXTKOPPLINGAR Till dig själv – jämför med dina egna erfarenheter och åsikter. Reflektera! Till andra texter – jämför med annat du sett, läst, hört. Reflektera! Till omvärlden – jämför med vad som händer omkring dig i samhället, från närmaste omgivning till ett globalt perspektiv. Reflektera.

8 LÄS MELLAN RADERNA Dra slutsatser av det som står i texten, så att du kan ”läsa” även det som inte uttryckligen står skrivet.


Ladda ner ppt "LÄSSTRATEGIER på högstadiet."

Liknande presentationer


Google-annonser