Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad tycker killarna själva?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad tycker killarna själva?"— Presentationens avskrift:

1 Vad tycker killarna själva?
Läs, bro'! - möte med två referensgrupper

2 Start Två referensgrupper – läsare/icke-läsare
Tre killar i varje grupp, samtliga i 18-årsåldern Samma typ av frågor med några undantag

3 Vad vill vi veta? Fritidsvanor Synen på läsning, attityder
Synen på projektplanerna Attityder till bibliotek/fritidsgårdar Vilka läsande förebilder finns  Varför tror de att de som läser/inte läser gör/inte gör det Varför läser killar mindre än tjejer

4 Fritidsvanor Läsarna: Icke-läsarna: - Dricka kaffe - Tränar på gym
- Böcker Träffar kompisar - Musik Hänger hemma - Populärkultur - Kollar film - Spela instrument - Rita - Datorn, lite av varje. - Konvent, gamers, spel, japansk kultur, - Extrajobb - Läser - Spelar spel

5 Synen på läsning, attityder (läsarna)
Läsning = att följa en berättelse Fantasy (inkörsport), klassiker, vuxen litteratur, ungdomsböcker  Någon säger till allt och alla när han läser något bra, vill att andra ska läsa det han läser så de kan prata om böckerna. Annars ibland eller aldrig. Böcker ger tårar, känslor. Starkare band till en bok än en film eftersom man bygger upp relationen under betydligt längre tid när man läser. Läsningen utvecklar det egna skrivandet, fantasin, ger inte nödvändigtvis faktakunskaper utan mer livskunskaper och förståelse för andra människor, verklighetsflykt.

6 Synen på läsning, attityder (icke-läsarna)
Tråkigt, slöseri med tid, segt, huvudvärk, för tyst. Läsning = tidningar, skolböcker Läst kanske en bok frivilligt var, annars tvång genom skolan. Läser aldrig hela boken då. Pratar inte om det de läser utom då de måste i skolan. Slutade läsa för att andra saker upplevs roligare: spela fotboll, hänga med vänner, busa och liknande.

7 Projektplanerna - sammanfattning
Fritidsgård, studieförbund Bokhylla/böcker på fritidsgården/utanför replokalerna Lästräffar/bokklubb – läsa samma, högläsning, lyssna etc. Träffa författare, se film, ha konsert, spela in podd, fika, diskutera

8 Synen på projektplanerna (läsarna)
De fick träffa en författare (Patrik Pelosio, Jiddra inte) i åttan. Kanske en bra idé för att locka in nya läsare - en sann historia med gangstertema. Valet av böcker blir dock lite förlöjligande för de som redan är läsare.

9 Synen på projektplanerna (icke-läsarna)
Om det fanns en bokhylla hade den setts som en prydnad, eller så kanske de hade kastat iväg böckerna. Trevligt att lyssna på någon som läser. Blandade åsikter om de föredrar att lyssna på någon som läser högt eller att själv läsa högt. Det är enkelt att prata i grupp om en bok, bara att söka på sammanfattning. Diskutera rätt kul trots allt. Att träffa författaren som skrivit boken skulle kunna vara kul, men beror mycket på hur personen är. Förslag: - att man måste läsa/lyssna för att få vara medlem/hänga på gården - en tävling om vem som skriver den bästa recensionen om en bok ha en frågequiz, likt ”vem vet mest”, med temat böcker. Tävlingar!

10 Attityder till bibliotek/fritidsgårdar (läsarna)
Bibliotek = Stora tjocka tråkiga böcker. Tyst, sitta och läsa. ”Vi har en annan uppfattning men det tråkiga finns ändå med”. Kunskapsökning, wifi, film, ljudböcker. Gillar inte läsa e-böcker, det är för medelålders. En av tre brukar gå till biblioteket, om man bortser från skolbiblioteket. ”Ska jag ha något att läsa så köper jag boken. Jag trött på att låna.” Fritidsgård = Stor suck. Rollspel. Hängställe. Spela dataspel. Fritidsgården är för dem som hamnat utanför. Fritidsledare = Söndriga jeans, ”skön” och kul typ, irriterande hyperaktiva personer som försöker få en att göra saker, god och ärlig. Bibliotekarier = Ny våg av bibliotekarier som vet vad en tumblr är.

11 Attityder till bibliotek/fritidsgårdar (icke-läsarna)
Bibliotek = Soft, tyst, schack, böcker, spela spel Spel, filmer, ljudböcker Går till stadbiblioteket för att spela Fifa samt skolbiblioteket. Fritidsgård = Soft, träffa grabbarna, spela fotboll, basket Äta, sitta med de äldre, lyssna på ledarna(de ger råd och berättar roliga saker) Besöker ej fritidsgårdar längre. Numera går de till Tegelbruket. Spelar fotboll och basket. Fritidsledare = Sköna personer. Bibliotekarie = De gnäller mycket, vill att man ska vara tyst.

12 Läsande förebilder (läsarna)
Känner många som läser. Före detta klasskamrater t ex och vänner. Familjen: - ”min mamma läser en hel del, inte min pappa. Kan han läsa typ? Kanske tidningar”. - ”Min mamma har en ordentlig läsvana, även min pappa, fast han läser inte i samma omfattning”. Det är rätt vanligt med studiemotiverade ungdomar som inte läser böcker. Kända personer som läser/inte läser: Kungen läser inte, kanske talböcker, Zara Larsson tror jag inte läser, Zlatan läser inte. Han skrev den ju inte. 

13 Läsande förebilder (icke-läsarna)
Vilka känner ni som läser? Mamma, pappa, syster samt syskon. Olika för varje person. (Ingen namngav vänner, endast familj) Kända personer som läser? Någon tror att Eminem läser böcker då det är bra för ordförrådet. Sebbe Staxx.

14 Läsarna förklarar icke-läsning
Varför tror ni att de som inte läser inte gör det? Det finns så mycket annat att göra och det går långsamt att läsa. Många kanske vill åt en läsupplevelse, fast med mindre insats. En film kan man halvsova igenom, det går inte med en bok, kräver engagemang. Det handlar inte nödvändigtvis om att hitta rätt bok. På lång sikt kanske, om man hittar en bok man gillar och sen en till som nästan är likadan. En vana sedan man var yngre annars är det svårt att komma in i det. Börjar man tidigt så bygger det på mer och mer.

15 Icke-läsarna förklarar läsning
Varför tror ni att de som läser gör det? De har inget annat att göra. De förstår att det är bra och tar till sig. De kanske har mer fantasi och mer ork. De kanske gav hjärnan fler chanser? Om man är själv och inte har något att göra kan man läsa.

16 Varför läser killar mindre än tjejer? (läsarna)
Samhällssyn, vad samhället uppfostrar oss att göra. Tjejer är ju så lugna och jätteduktiga. Tjejer läser mer för att de är lugnare än killar i samhället om man generaliserar. Finns alltid en individuell skillnad. Någonstans i skolan så blir det tjejigt att läsa. En läsande kille får mer beröm, med tjejer är det mer förväntat. Man sätter gärna i fack. Matilda-fack (tjejer) intelligent geni. En kille blir mer skarptungad intellektuell. Det handlar om könsroller. Det kan vara på individnivå, men det borde ju vara något större.

17 Varför läser killar mindre än tjejer? (Icke-läsarna)
De har inget annat att göra. Det finns fördomar om att den som läser är en nörd, därför vill inte killar läsa. Killar gillar mer sport, gillar att röra på sig i större utsträckning. Finns andra roligare saker att göra nu.

18 Avslutande ord Går det att ändra? Måste det ändras? Kan alla bli läsare? Ska alla bli läsare? (Läsarna) Pengar som motprestation Om föräldrar tycker något är bra vill man ej läsa/göra det utan när föräldrar säger nej blir det mer intressant. Böcker med verklighetsanknytning. För att kunna känna igen sig. Övrig kommentar; Läsning är bra för hjärnan, bygger ordförråd, blir bättre på att läsa, bättre på att snacka. (Icke- läsarna)


Ladda ner ppt "Vad tycker killarna själva?"

Liknande presentationer


Google-annonser