Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?"— Presentationens avskrift:

1  Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?

2  En elektrisk krets 1. Slutenkrets 2. Öppenkrets

3 Komponenter i en krets  Batteri /strömkälla  Ledningar / sladdar  Lampor  Strömbrytare  Motstånd /resistans

4  Säkringarna är utformade för att begränsa mängden ström i en krets.  De är utformade för skydda resten av kretsen från skador.  Säkringarna är vanligtvis ligger i en klar plast och har en tunn remsa av metall som smälter när för mycket ström flyter genom den, koppla bort resten av kretsen.

5  Växelström  likström Likström är elektrisk ström som alltid har samma riktning till skillnad från växelström där strömmen byter riktning.

6 1. Ström eller överförd elektriskt energi från en kraftverk Kraftverket omvandlar rörelse /värme energi till elektricitet med hjälp av en generator 1. Batterier:  en gångs batterier  laddningsbara batterier/ackumulatorer

7  Elmotor Elmotor omvandlar elektricitet till rörelse eller arbete  Lampor Lampor omvandlar elektricitet till strålningsenergi och värmeenergi

8 Magnetism

9  Permanenta magneter Svartmalm/magnetisk järnmalm  Tillfälliga magneter 1. Gnidnings magnetism 2. elektromagnetism

10  Det finns då permanenta magneter(ständiga) tillverkas ofta av stål (järn med hög kolhalt). Magneten har en syd och en nordsida.  Om du för två syd mot varandra så repellerar varandra. Om du för en syd och nord ände mot varandra attraheras de varandra.

11


Ladda ner ppt " Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?"

Liknande presentationer


Google-annonser