Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romarna. Herdebyn blir stormakt. Romulus och Remus. En ö mitt i floden. Vid vadstället i floden blev det en marknadsplats och här växte staden Rom fram.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romarna. Herdebyn blir stormakt. Romulus och Remus. En ö mitt i floden. Vid vadstället i floden blev det en marknadsplats och här växte staden Rom fram."— Presentationens avskrift:

1 Romarna

2 Herdebyn blir stormakt. Romulus och Remus. En ö mitt i floden. Vid vadstället i floden blev det en marknadsplats och här växte staden Rom fram. Minst tio olika folk levde på den Italienska halvön. De två främsta var Latinarna (Romare) samt Etruskerna. Grekerna en inspirations källa för Romarna. Romarna kopierade grekernas Kultur: religion och vetenskap. Teatrar, böcker och konstverk.

3 Världsväldet. Krigen mot Kartago. När romarna ökade sin handel så blev Kartagerna deras främste motståndare. Romarna utplånar Kartago. I fjorton år förde Hanibal sina arméer fram och tillbaka i Italien men lyckades aldrig erövra staden Rom. Större och större under 600 år På 600 år skapade romarna ett världsvälde, ett så kallat imperium. Medelhavet blev tillslut ett innanhav för romarna, man kallade havet Mare Nostrum (Vårt Hav)

4 Hur kunde riket växa så enormt? 1. Man hade en god förmåga att få fram skickliga ledare, Både militära och politiska ledare 2. Alla män måste tjänstgöra i armen. 3. Alla som styrde och ställde hemma i Rom hade tjänstgjort minst 10 år i armen 4. Roms ledare både hemma och i fält var hårda män. 5. Ledarna var duktiga inspiratörer för folket, både vad gäller att erövra och försvara sina länder samt i fredligt arbete som att bygga hamnar, vägar och vettenledningar

5 Hur styrdes Rom? Republiken. Kung heter Rex på latin, men Rex var ett skällsord i Rom. Romarikets ledare valdes till skillnad från en kung som ofta ärvde sin makt. Senaten. Enligt lagarna skulle 300 män, senatorer, väljas till senaten. De träffades i en särskild byggnad på Forum Romanum och diskuterade och beslutade sedan genom att rösta.

6 Hur styrdes Rom? Folkförsamlingen. All fria män som fyllt 17 år hade rösträtt i folkförsamlingen. Den valde de ämbetsmän som skulle styra riket, kvinnorna var helt utestängda från senaten samt folkförsamlingen de hade ingen rösträtt. Ämbetsmännen De två konsulerna var de främsta ämbetsmännen, Censorerna var också mäktiga ämbetsmän de kontrollerade att folk betalade skatt. Om riket hotades av en mäktig fiende kunde en pålitlig man väljas till diktator. Han hade all makt i sin hand.

7 Kamp om makten Röster till salu. Proletärerna (de egendomslösa i samhället) hade åtminstone en sak som var värd något, sin röst. Detta utnyttjades av de rika och förnäma i senaten när det var dags att rösta om olika saker. Kampen om makten blev häftig Det gick så långt att man lejde mördare för att bli av med medtävlare.

8 Marius skapar en yrkesarme Alla män mellan 17-46 var skyldiga att göra värnplikt. Omkring år 100f.kr. kom germanfolk norrifrån och förintade en hel romersk arme. Generalen Marius skapade då en arme av yrkessoldater. Yrkessoldaterna följde troget sin general. Det var ju han som såg till att de fick lön. När soldaten hade fullgjort sitt kontrakt ordnade generalen en lite gård åt soldaten att ha som en form av pension.

9 Julius Caesar Han var släkting till Marius, han var både en slipad politiker och en skicklig general. Han bjöd på storslagna skådespel i form av gladiator kamper och andra evenemang för roms fattiga. Detta säkrade många röster för Caesar i hans politiska ambitioner. Caesar lyckades mycket bra i krig, han tog väldiga krigsbyten och fick råd att köpa sig ännu mera makt. Han lyckades till slut bli utnämnd till diktator av Rom

10 Kejsartiden börjar Octavianus segrar Han fick merparten av den förmögenhet Caesar hade samlat på sig. Han använde denna förmögenhet och det faktum att landet härjades av ett inbördeskrig efter mordet på Caesar till att roffa åt sig makten. Octavianus blir Augustus Han rensade ut alla motståndare i senaten, och de som var kvar var så rädda för honom att han kunde göra som han ville. Dom till och med gav honom hederstiteln Augustus som betyder den vördnadsvärde.

11 Den förste kejsaren Augustus kallade sig Caesar efter sin föregångare och släkting. Namnet Caesar blev en härskartitel som hans efterträdare också bar istället för det förhatliga ordet rex. Latinets Caesar blev senare Kaiser på tyska, Tsar på ryska och kejsare på svenska. Han var alltid givmild mot romarna, han bjöd på många stora evenemang. Det sägs att över 10 000 gladiatorer dog på roms arenor, dessa var oftast dömda brottslingar.

12 Den romerska familjen Familjen gav trygghet. En romersk tonåring skulle inte kunna förstå att man ville flytta ut och bo själv. Att bo själv sågs som ett straff. Familjen var ju det som gav trygghet, det fanns inga offentliga skolor, sjukhus eller pensionärshem som tog hand om än. Mannen styrde Romariket styrdes av män och likaså familjen. Det var familjefaderns skyldighet att se till att familjen hade det bra, om detta inte var fallet så var det mannen som hade misslyckats.

13 Den romerska familjen Kvinnan var inte instängd i hemmet. I Rom var kvinnorna ofta ute i livet på gator och torg, de gick på badhus, teatrar och arenor. Flickans uppgift var att föda barn.’ Detta så att släkten skulle föras vidare, livet var mycket osäkrare på den här tiden och kortare. Pojkarna skulle försörja deras föräldrar. För att känna sig säker på framtiden ville de gärna föda 4-5 pojkar.

14 Barnen Barndomen var kortare då än nu. När en flicka fyllde 12 år fick hon enligt lag gifta sig. Pojkar fick inte gifta sig förrän de fyllt 14, då som nu blev flickorna vuxna tidigare än pojkarna. Barnen fick ofta börja arbeta vid sex- sju års ålder. I sjuårsåldern började barnen i förmögna familjer skolan. Pojkarna studerade fram till 16 års åldern medans flickorna slutade kring 10-11 års åldern.


Ladda ner ppt "Romarna. Herdebyn blir stormakt. Romulus och Remus. En ö mitt i floden. Vid vadstället i floden blev det en marknadsplats och här växte staden Rom fram."

Liknande presentationer


Google-annonser