Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romarrikets uppgång Hur kunde Rom bli så mäktigt? Vad tror ni behövdes? Skriv till jag säger stopp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romarrikets uppgång Hur kunde Rom bli så mäktigt? Vad tror ni behövdes? Skriv till jag säger stopp."— Presentationens avskrift:

1 Romarrikets uppgång Hur kunde Rom bli så mäktigt? Vad tror ni behövdes? Skriv till jag säger stopp.

2 Myten om hur Rom byggdes upp
1. Myten om hur Rom byggdes upp

3 2. Orsaker till Romarrikets uppgång
Man hade lärt sig mycket om väg, vatten och byggande av etruskerna. Många var läs- och skrivkunniga sen etruskernas tid. Man krigade och erövrade landområden. Man tog kontroll över handeln krig Medelhavet. Man hade mycket en stor armé av betalda yrkessoldater. Man tog slavar och använde som arbetskraft. Man tog över kultur, vetenskap och religion från grekerna Riket var uppdelat i provinser med ståthållare som drog in skatt till Rom. Folket var fattigt och endast ett fåtal var rika och mäktiga – man hade republik som styre. Man stillade folket med ”bröd och skådespel” så att det inte skulle bli uppror.

4 Frågor Hur kom Rom till enligt myten? Hur tror du att det gick till på riktigt? Välj ut de tre, enligt dig, viktigaste orsakerna till att Romarriket blev så stort. Vad är en republik? Varför heter det ”alla vägar bär till Rom”? Vad betyder talesättet ”Rom byggdes inte på en dag”?


Ladda ner ppt "Romarrikets uppgång Hur kunde Rom bli så mäktigt? Vad tror ni behövdes? Skriv till jag säger stopp."

Liknande presentationer


Google-annonser