Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundläggande livsmedelshygien

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundläggande livsmedelshygien"— Presentationens avskrift:

1 Grundläggande livsmedelshygien
Personlig hygien, arbetsplats- och livsmedelshygien

2 Vad är livsmedel?

3 Så här säger Livsmedelslagen:

4 Alltså även: dricksvatten alkohol tobak

5 Vad betyder ordet hygien?
Frisk!

6 Livsmedelslagens uppgift är att
skydda konsumenter mot skadliga och olämpliga livsmedel se till att alla led i livsmedelshanteringen tar ansvar

7

8 Lagen gäller tex Livsmedelslokaler Livsmedelstransporter
Livsmedelsförpackningar Lokal för yrkesmässig hantering av livsmedel

9 Exempel på livsmedelslokaler
/

10 Arbetsgivarens skyldigheter
Se till att arbetstagaren får nödvändig utbildning i livsmedelshygien Tillhandahålla korrekt klädsel Hålla sig informerad om personalens hälsa

11 Arbetstagarens skyldigheter
Man är skyldig att berätta för arbetsgivaren om man: har symtom på maginfektion har infekterade sår på händerna

12 På Ekeby Prata med läraren i köket Gå till skolsyster
Använd korrekt klädsel!

13 Personlig hygien

14 Vanliga orsaker till bristande livsmedelshygien
Händer Rotsaker Handdukar av tyg Kockmössan Kylskåpstemperaturen Torrsopning Bristande avfallshantering Smutsiga redskap Avsaknad av arbetskläder

15 När ska man tvätta händerna?
Före och efter arbetet/varje nytt moment Efter toalettbesök/rast Då du hostat/ nyst etc Så ofta det behövs!

16 Hur tvättar man händerna?
Hand och arm i varmt vatten + tvål från automat Torka med engångshandduk i papper

17 När använder man engångshandskar?
Om man har sår på handen När man arbetar med livsmedel som inte ska hettas upp, tex sallad. Byt handskar ofta!

18 Hur rengör man en arbetsbänk?
Plocka undan redskap och släng allt skräp Häll på vatten och diskmedel, borsta med diskborste Häll på rent vatten och skrapa bort med gummiskrapa Torka ev torrt med papper

19 Hur rengör man golv? Plocka upp skräp och släng det
Ställ undan sopvagnar och annat Spola golvet, ha på rengöringsmedel och skura med borste Spola golvet och skrapa torrt Töm golvsilar och diska av dem

20 Livsmedel delas in i två huvudgrupper
Animaliska livsmedel Vegetabiliska livsmedel

21 Viktigt att hantera livsmedlen rätt!
Mjölken kan bli sur.

22

23

24

25 Kör hårt Åsa!!!


Ladda ner ppt "Grundläggande livsmedelshygien"

Liknande presentationer


Google-annonser