Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avStina Åkesson
2
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
3
Bör följas varje vecka. En viktreduktion på 10 % eller mer bör signaleras till vårdpersonal, även om personen fortfarande har viss övervikt. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
4
Hur ofta är du illamående, kräks du? JaNej Är portionerna lika stora, kan du äta allting..? JaNej Viktnedgång senaste tiden.. JaNej 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
5
Energi 30 kcal / kg kroppsvikt(Ibland behövs mera) Protein 1g / kg kroppsvikt 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
7
Köttig korv t ex prinskorv10 g protein/ 100g Kycklingbröst25g/ 100g Lasagne5g/ 100g Glass4g/ 100g Pannkaka7g/ 100g Lammstek24g/ 100g 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
8
Liten energi- och proteinrik portion. Stor andel proteinrika livsmedel. 10g protein/100g eller mer i något av livsmedlen som erbjuds på tallriken. Variation av protein innehållande livsmedel är troligen fördelaktigt. D v s att kombinera t ex kött/fisk med spannmål, bönor och eller mjölkprodukter. Låt inte fett ersätta protein. Kall mat luktar mindre 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
9
Sämre läkning/uppbyggnad. Trötthet. Muskelnedbrytning. Sämre syresättning i perifer vävnad eftersom att proteinerna är ”bärare”, hemoglobin bär syremolekylerna. Menstruationsbortfall(i förekommande fall). Brist på enzymer(kemiska reagenter) i kroppen. Försämrat immunförvar. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
10
Njursvikt utan dialys 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
12
Hög energinivå. Innehåller protein ungefär såsom pannkaka(7g/100g). Vilken sorts fett..? Största delen fett i tårtan är – mättat. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
13
Transfetter och mättat fett bör totalt begränsas till 10 E% Enkelomättat fett; 10-15 E% Fleromättat fett; 5-10 E% (Kolhydrater 55-60 E%, Protein10-20 E% enl. SNR) 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
14
Kan stärka immunförsvaret mot övre luftvägsinfekt(UVI). Finns tex i nötkött, mjölk, skaldjur, frön och nötter mm 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
15
Vilka ska man välja? Är det viktigast att de smakar gott i paketet eller kan det vara bättre att planera för vad patienten måste ha för sort(t ex protein och energirik sort) och sedan fundera över hur patienten kan inta den t ex iblandad i filen, med is eller blandad med smoothie?
16
Klara näringsdrycker, sk saft tillägg används med fördel vid illamående. När illamåendet minskar mellan behandlingar kan man med fördel använda ”lite kraftigare” näringsdrycker(och mat) såsom proteinrika och energi rika för att ladda upp inför nästa behandling. Energimoduler såsom tex Calogen kan användas men man ska komma ihåg att dessa inte innehåller några andra näringsämnen bara fett(olja). 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
17
Hygien Handhygien är viktigt. Värm alla delarna av portionen, även grönsakerna om infektionskänsligheten är hög. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
18
Kan ha en positiv effekt på inflammation, men ökar också blödningsrisken
19
Probiotica Kan förbättra immunförsvaret Grönt te Har använts bl a i många Asiatiska länder under lång tid för att stärka immunsförsvaret 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
20
Kall mat Klara näringsdrycker Soppor Många små måltider Ev vätskeersättning ----------------------------------------------------- (USA) Ingefära, mentol, seaband 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
21
Mjuk mat Minska salt och kryddor Ordentligt med vätska 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
22
Utförda eller planerade åtgärder, allt ska journal föras och medfölja patienten till nästa vårdgivare. Plan inför hemgång är viktig. Förskrivna näringsdrycker i hemmet och/eller matlådor och/eller samtal med dietist. Att ge hopp; att det kommer att bli lättare att äta, då en kvarstående aptitstörning/smakpåverkan även efter behandlingarnas avslutande kan vara mycket frustrerande- men den brukar vara övergående. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
23
Protein och energirikkost vid hematologisk sjukdom.. här har grönsakerna en underordnad betydelse..(åtminstone om man är på väg att gå ner i vikt) ”Kraftig mat” med både kött eller fisk och mjölkprodukter Många små måltider Varierade mellanmål, både salta och söta Ge hopp om förbättring av aptit 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.