Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka."— Presentationens avskrift:

1

2 ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

3  Bör följas varje vecka.  En viktreduktion på 10 % eller mer bör signaleras till vårdpersonal, även om personen fortfarande har viss övervikt. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

4 Hur ofta är du illamående, kräks du? JaNej Är portionerna lika stora, kan du äta allting..? JaNej Viktnedgång senaste tiden.. JaNej 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

5  Energi 30 kcal / kg kroppsvikt(Ibland behövs mera)  Protein 1g / kg kroppsvikt 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

6

7 Köttig korv t ex prinskorv10 g protein/ 100g Kycklingbröst25g/ 100g Lasagne5g/ 100g Glass4g/ 100g Pannkaka7g/ 100g Lammstek24g/ 100g 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

8  Liten energi- och proteinrik portion.  Stor andel proteinrika livsmedel.  10g protein/100g eller mer i något av livsmedlen som erbjuds på tallriken.  Variation av protein innehållande livsmedel är troligen fördelaktigt. D v s att kombinera t ex kött/fisk med spannmål, bönor och eller mjölkprodukter.  Låt inte fett ersätta protein.  Kall mat luktar mindre 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

9  Sämre läkning/uppbyggnad.  Trötthet.  Muskelnedbrytning.  Sämre syresättning i perifer vävnad eftersom att proteinerna är ”bärare”, hemoglobin bär syremolekylerna.  Menstruationsbortfall(i förekommande fall).  Brist på enzymer(kemiska reagenter) i kroppen.  Försämrat immunförvar. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

10  Njursvikt utan dialys 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

11

12  Hög energinivå.  Innehåller protein ungefär såsom pannkaka(7g/100g).  Vilken sorts fett..? Största delen fett i tårtan är – mättat. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

13  Transfetter och mättat fett bör totalt begränsas till 10 E%  Enkelomättat fett; 10-15 E%  Fleromättat fett; 5-10 E% (Kolhydrater 55-60 E%, Protein10-20 E% enl. SNR) 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

14  Kan stärka immunförsvaret mot övre luftvägsinfekt(UVI).  Finns tex i nötkött, mjölk, skaldjur, frön och nötter mm 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

15 Vilka ska man välja? Är det viktigast att de smakar gott i paketet eller kan det vara bättre att planera för vad patienten måste ha för sort(t ex protein och energirik sort) och sedan fundera över hur patienten kan inta den t ex iblandad i filen, med is eller blandad med smoothie?

16  Klara näringsdrycker, sk saft tillägg används med fördel vid illamående.  När illamåendet minskar mellan behandlingar kan man med fördel använda ”lite kraftigare” näringsdrycker(och mat) såsom proteinrika och energi rika för att ladda upp inför nästa behandling.  Energimoduler såsom tex Calogen kan användas men man ska komma ihåg att dessa inte innehåller några andra näringsämnen bara fett(olja). 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

17 Hygien  Handhygien är viktigt.  Värm alla delarna av portionen, även grönsakerna om infektionskänsligheten är hög. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

18 Kan ha en positiv effekt på inflammation, men ökar också blödningsrisken

19 Probiotica  Kan förbättra immunförsvaret Grönt te  Har använts bl a i många Asiatiska länder under lång tid för att stärka immunsförsvaret 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

20  Kall mat  Klara näringsdrycker  Soppor  Många små måltider  Ev vätskeersättning -----------------------------------------------------  (USA) Ingefära, mentol, seaband 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

21  Mjuk mat  Minska salt och kryddor  Ordentligt med vätska 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

22  Utförda eller planerade åtgärder, allt ska journal föras och medfölja patienten till nästa vårdgivare.  Plan inför hemgång är viktig. Förskrivna näringsdrycker i hemmet och/eller matlådor och/eller samtal med dietist.  Att ge hopp; att det kommer att bli lättare att äta, då en kvarstående aptitstörning/smakpåverkan även efter behandlingarnas avslutande kan vara mycket frustrerande- men den brukar vara övergående. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

23  Protein och energirikkost vid hematologisk sjukdom.. här har grönsakerna en underordnad betydelse..(åtminstone om man är på väg att gå ner i vikt)  ”Kraftig mat” med både kött eller fisk och mjölkprodukter  Många små måltider  Varierade mellanmål, både salta och söta  Ge hopp om förbättring av aptit 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

24


Ladda ner ppt "ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka."

Liknande presentationer


Google-annonser