Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Biogena aminer Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson Dec 2006
2
Allmänt om ökad känslighet mot biogena aminer
Bygger f.a. på klinisk erfarenhet Ses oftast bland pat som anger intermittent ökad känslighet (jag tål ibland, jag tål inte ibland) Typfall: Pat som äter pizza med ”allt på”, el tonfiskpizza, i kombination med rödvin Pat med negativa IgE-tester kan alltså få allergiliknande symtom p.g.a. ökad känslighet mot biogena aminer (ex histamin, tyramin) Ulf Bengtsson Dec 2006
3
Allmänt om ökad känslighet mot biogena aminer
Vissa livsmedel innehåller mycket biogena aminer Andra livsmedel innehåller födoämnen som har en histaminfrisättande effekt utan att IgE är involverat. Kallas ibland i litteraturen ”pseudoallergi” el histaminintolerans (HIT) Svagt vetenskapligt underlag! Ulf Bengtsson Dec 2006
4
Födoämnesöverkänslighet -olika ”histaminmekanismer”
Allergiframkallande födoämnen (IgE) fisk skaldjur nötter ägg vete jordnötter soja mjölk Histaminfrisättande födoämnen (intolerans) fisk skaldjur jordgubbar tomater äggvita spenat choklad citrusfrukter fläskkött Födoämnen som innhåller biogena aminer (intolerans) ansjovis makrillfiskar sardeller tonfisk ost, aromrik salami spenat surkål tomat vin choklad bananer Symtom Ulf Bengtsson Dec 2006
5
Möjliga orsaker till ökad känslighet mot biogena aminer
Hög koncentration av histamin i föda Kombinerad effekt av histamin och andra aminer (ex. tyramin, serotonin) Brist på enzym (DAO=diaminoxidas) som bryter ned histamin.Finns f.a. i tunntarmen (ileum). DAO blockeras temporärt av bl.a. alkohol, gastroenterit, vissa mediciner. Ulf Bengtsson Dec 2006
6
DAO - Inhibition by Drugs
Patients treated with one of the following drugs should avoid food with high histamine contents, as adverse reactions due to decreased histamine metabolism may occur. . TOP 10 of common drugs blocking DAO activity Acetylcystein e.g. Aeromuc, Pulmovent Ambroxol e.g. Ambrobene, Ambroxol, Broxol, Mucosolvan, Mucospas Aminophyllin e.g. Euphyllin, Mundiphyllin, Myocardon Amitriptylin e.g. Saroten, Tryptizol, Limbritol Chloroquin e.g. Resochin Clavulansäure e.g. Augmentin Isoniazid e.g. Myambutol+INH, Rifoldin+INH, Rimactan+INH Metamizol e.g. Buscopan comp., Inalgon, Novalgin Metoclopramid e.g. Ceolat comp., Paspertase, Paspertin Propafenon e.g. Rhythmocor, Rytmonorma Verapamil e.g. Isoptin Ulf Bengtsson Dec 2006
7
Physiological Functions of histamine
Histamine is a biologically very active substance, its effects are triggered via 4 different receptors H1 colon, smooth muscles, endothelial and T-cells H2 intestinal wall, smooth muscles, endothelial cells H3 CNS H4 small intestine, mast cells Effects of histamine Stimulation of gastric juice Immunomodulation Actions as a neurotransmitter rhythm of sleep / awakeness; control of appetite capability of learning and memory; emotions Ulf Bengtsson Dec 2006
8
Symtom vid ökad känslighet mot histamin
Hud: flush, klåda,svullnader Mag-tarm: diarré, kolik, kräkning Luftvägar: nysningar, andnöd Hjärta-kärl: takycardi, hypotension, arytmi, chock CNS: huvudvärk, migrän Ulf Bengtsson Dec 2006
9
Organs Involved diarrhea vomiting Headache Dizziness Congestion
Nose Brain Heart Lung Tachycardia Arrhythmia Hypotension Broncho-constriktion Asthma Pruritus Flush Urticaria Skin Stomach Colon diarrhea vomiting Ulf Bengtsson Dec 2006
10
Biogena aminer i livsmedel
Lagrade produkter (kött, fisk, mjölk) kan innehålla höga nivåer av biogena aminer (histamin, tyramin, tryptamin, serotonin fenyletylamin) Vin förstärker symtomen pga 1. dess amininnehåll 2. att alkohol hämmar hastigheten av histaminnedbrytningen 3. att alkohol ökar tarmpermeabiliteten Ulf Bengtsson Dec 2006
11
Ulf Bengtsson Dec 2006
12
Histamine in red wine Ulf Bengtsson Dec 2006
13
Histamine in white wine
Ulf Bengtsson Dec 2006
14
Other beverages Ulf Bengtsson Dec 2006
15
Tonfisk- flush, erytem Kvinnlig läkare född –45. Tidigare helt frisk. 24/9-98 restaurangbesök. Åt en tonfisksallad. Under måltiden plötsligt röd på halsen, armarna, svimningskänsla, tryck över bröstet, diffus oro,ingen andnings- påverkan. Fick adrenalin på VC. Förbättrades men efter 15 min åter tryck över bröstet, pirrningar i kroppen. Mer adrenalin och även kortison. Ambulans till Akutintaget SS. I status noterades rodnad över bröstet, överarmar, hals. Diffusa pirrningar i läpparna. Bltr och puls u.a.Förbättrades utan ytterligare behandling. Pricktest: inhalations- och födoämnespanelen negativ. RAST tonfisk neg. Diagnos: Fiskförgiftning orsakad av scombroid? T61.1 Ulf Bengtsson Dec 2006
16
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriet
Farlige smørfisk 2. juli 2002 Syv gæster i kantinen hos Ledernes Hovedorganisation er blevet dårlige med symptomer på histaminforgiftning efter indtagelse af smørfisk. Smørfisken kaldes Escolar og er af arten Lepidocybium flavobrunneum. Den er solgt i frossen. Symptomerne på histaminforgiftning er en brændende fornemmelse i mund og svælg. Der kan forekomme blærer på læber og tunge og rødmen i ansigtet. Der kan endvidere forekomme hovedpine, kvalme, opkastning og mavesmerter. Ulf Bengtsson Dec 2006
17
Födoämnen som av erfarenhet ansetts vara histaminfrisättande-svagt vetenskapligt underlag
fisk skaldjur jordgubbar tomater äggvita spenat choklad citrusfrukter fläskkött Ulf Bengtsson Dec 2006
18
Lektiner - histaminfrisättare
Kolhydratbindande proteiner. Kan frisätta histamin från mastceller. Kan absorberas och deponeras i olika organ: njurar, mag-tarmkanalen, leder. Kan förstöra slemlagret på slemhinnor. Förekommer i tomater, stärkelserika födoämnen såsom sädesslagen, baljväxter och potatis. Ulf Bengtsson Dec 2006
19
Behandling Reducera histamin i födan Reducera ev andra biogena aminer
Reducera histaminfrisättande födoämnen och mediciner Ev. H1-blockare (antihistaminer) Ev tillägg av H2-blockare Kanske tillförsel av kapslar som innehåller DAO. Dubbelblindstudie pågår i Österrike. Kommer att saluföras i Sverige under namnet Camusin i hälsokostaffärer (!) våren 2007. Ulf Bengtsson Dec 2006
20
Ulf Bengtsson Dec 2006
21
Study – Conclusio A single oral dose of 75mg of pure histamine can provoke immediate or delayed symptoms in at least 50% of healthy volunteers. The observed symptoms resemble those encountered in histamine intolerance. Therefore, it is concluded that histamine is the causative agent in histamine intolerance. Threshold levels for histamine in natural food currently considered as non-toxic ( mg/kg, Diel E et al. Inflamm Res 1997;46:S87-8.) may be too high. However, one has to keep in mind that the conditions of this experimental setting are not physiological, because other components of real food may modify histamine action. Serological data suggest a direct histamine action through gut histamine receptors, possibly without mucosal resorbtion and haematogenic distribution being involved. Ulf Bengtsson Dec 2006
22
Histamine-Intolerance (HIT)
In Austria, Prof. Dr. Reinhart Jarisch and his team did profound research in the field the first non-scientific book titeled “Histamin-Intoleranz” was published in Thieme-Verlag. In October 2004 the second edition of the book was launched, containing a chapter of state of the art diagnostic. Furthermore interesting aspects of histamine and motion sickness are discussed. Ulf Bengtsson Dec 2006
23
Mer på svenska: Förrädisk föda, upplaga 2, AstraZeneca, Sverige: ”Biogena aminer i livsmedel sid ” Ulf Bengtsson Dec 2006
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.