Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avMaj-Britt Svensson
1
Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg
2
Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar
3
Reaktioner mot Livsmedel NormalaImmunologiska Icke immunologiska
4
Konsumeras normalt inte självt som livsmedel Används normalt inte som ingrediens Har tillförts avsiktligt Vad är en tillsats?
5
Vilka olika grupper Konserveringsmedel Färgämnen Antioxidationsämnen Emulgerings-, stabiliserings-, förtjockningsmedel Sötningsmedel Aromer Övriga tillsatser
6
Tillsatser godkänns Tillsätts avsiktligt – Bedöms – ”Tillsatslistan” Skall deklareras
7
Hur många är överkänsliga mot tillsatser? 0,1 – 0,2%England ~ 1%Danmark
9
Vilka tillsatser? Konserveringsmedel: Sulfit Bensoesyra
10
Sulfit Sulfit E 220 – E 224 E 226 – E 227 Varför? Var? Symtom?~ 5% av astmatikerna > 100 mg/kg
11
Bensoesyra Bensoesyra E 210 – E 211 E 214 – E 219 (parabener Varför? Var?Lingon, tranbär, hjortron, bär o. frukt, yoghurt Symtom?Hud, mag-tarm < 50 mg/kg ASA-överkänslighet (salicylsyra) Sorbinsyra Sorbinsyra E 200 – E 202
13
Färg Varför? - Baslivsmedel fria från färg - Inte vilseleda konsumenten vad gäller ursprung och kvalité
14
Semisyntetiska Klorofyllin-koppar Sockerkulör Metaller, metallföreningar, metalloider Silver Guld Järnsalt Titandioxid ~ 30 godkända färgämnen Vanligaste färgämnena Sockerkulör Karotenoider Antocyaner Riboflavin
15
Naturligt förekommande Antocyaner Anatto Betakaroten Klorofyll Riboflavin RödbetsextraktSyntetiska Amarant (Azo) Paraorange (Azo) Nykockin (Azo) Briljantsvart (Azo) Briljantblått Erytrosin Kinolingult Tartrazin (Azo)
16
Symtom Astmatiker(~ 5%) ASA-överkänsliga Huden Azofärgämnen framför allt Tartrazin
17
Sällsynt med symtom Antioxidanter Antioxidanter BHA E 320 BHT E 321 Fetter Tuggummi Aromer – Kryddor Utvinns t.ex. ur Glutaminsyra – Glutamat Smakförstärkare Hydrolyserat vegetabiliskt protein, jästextrakt
18
Allergiska reaktioner Lysozym (konserveringsmedel) Karmin (färgämne)
19
Slutsats Ovanligt med reaktioner mot tillsatser! Har redan någon allergisk sjukdom! Bensoesyra Sulfit Azofärg, tartrazin Några allergiska reaktioner
20
Allergiska reaktioner E 322 – Lecitin Sojaproteinallergi (emulgeringsmedel) E 414 – Gummi arabicum E 412 – Guarkärnmjöl E 413 – Dragant (tragakant)Ärtväxtfamiljen
22
Mögel i livsmedel
23
Akrylamidindikator höst och vår 2005 – 2009
24
PAH (Polyaromatiska kolväten) Larm Metod Tillsyn + kartläggning, 16 andra föreningar Nytt direktiv (Bens-a-pyren)
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.