Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stormöte #2 i Bara bygdegård

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stormöte #2 i Bara bygdegård"— Presentationens avskrift:

1

2 Stormöte #2 i Bara bygdegård 2011-10-06
Välkommna! Stormöte #2 i Bara bygdegård

3 Dagordning Bakgrund Vad man får(internet, tv, osv..)
Sockenmodellen, nyckeln till att lyckas Områden Offerter för fiber Vad kostar det(installationskostnad, månadskostnad, föreningsavgifter, m.m.) Möjlighet till ”fiberlån” Fika med bensträckare(15 min) Genomgång av hemsidan Tidsplan Kort bildspel om nätbyggandet. Frågestund Bilda interimstyrelse för ekonomisk förening

4 Bakgrund Pilotprojekt på Gotland med LRF, Leader och Telia i Väte-Hejde och Grötlingbo-sockar år 2008. 2010 undertecknade Regionen en avsiktsförklaring med Telia, tog fram paketlösningar. Regeringens mål: ”2020 bör 90% av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s” Regionens mål: ”…bredband om minst 100 Mbit/s, symetrisk access, för alla på Gotland till 2015”

5 Forts. Bakgrund Sockenutvecklingsgruppen fick inbjudan till fiberseminarium på Lövsta. Stormöte #1 den 28/3 med Olof Thomsson från Bredband Gotland som gästtalare blev starten för projektet. Vi har sedan dess haft 14 protokollförda möten, ett ”öppet hus”-möte, fiberseminarium i Fårösund, ett otal samtal med Telia, Skanova, Regionen, fiberföretag, andra fiberföreningar. Vi har ringt till över 100 hushåll.

6 Forts. Bakgrund Vi har inte fiber i stationen, vilken socken gräver vi till? Dalhem, Källunge eller Vallstena? Beslöt oss för att plocka upp hushållen längs vägen och även Vidunge. Kontaktade LRF i Dalhem och Hembygdsföreningen för att meddela våra planer. Möte med Dalhembor 20 juni, ett tiotal själar dök upp. HELA Dalhem blir för stort för oss.

7 Vad man får Föreningen gräver fram till tomtgränsen, därefter får du själv gräva till huset. (eventuellt att vi gräver ända till huset) Utrustningen i huset, exklusive kabeldragning. Telia ”Tripple-Play” med bindningstid på 5 eller 10 år(kollektivt beslut).

8 Vad man får: Internet 100 Mbit/s hastighet ner(garanterar minst 50).
10 Mbit/s hastighet upp(garanterar minst 8). Ingen begränsning på hur mycket man får ladda ner per månad. Antivirus- och brandväggsprogramvara ingår(Mac/Windows) Fri supprt, vid problem ringer man Telia. Fiberkabeln ger oss möjlighet att enkelt uppgradera till t.ex Mbit/s i framtiden.

9 Vad man får: Telefoni Ett nummer ingår i abonnemanget, fler går att köpa till. Du behåller ditt befintliga telefonnummer. Nummerpresentation ingår. Befintliga telefoner(tonval), faxar, nummerpresentatörer och hemliga nummer fungerar som vanligt. Du ringer Gratis inom Telias IP-telefoni nät, övriga samtal kostar enligt vanlig Telia-taxa(BAS). Om du är Teliakund sedan tidigare görs abonnemanget om kostnadsfritt och bindningstiden slutar att gälla.

10 Vad man får: TV Kanalpaket ”Lagom” med 18 kanaler:
Möjlighet att teckna fler kanaler mot extra kostnad, man får separat faktura från Telia för dessa. 2st Digital-TV boxar ingår, fler går att köpa till. TV-tittande tar inte kapacitet från Internet-anslutningen.

11 Video-on-demand On-line videobutik med över 2500 filmer att välja bland. Hyr från soffan och slipp åka till stan för att lämna tillbaka filmen. Filmerna kostar mellan 9-59 kr styck.

12 ”Vilka tjänster som kommer i framtiden kan vi bara drömma om, men nu står vi i alla fall väl rustade.”

13 Sockenmodellen Sockenborna går samman och bildar en förening.
ALLA hjälps åt med arbetet i form av ideella dagsverken(3st). Alla kan inte köra grävmaskin och svetsa fiber, därför lejer vi ut arbetet till experter. Men ALLA kan, efter utbildning, sätta ut käppar, röja sly, flytta staket, lägga slang i schakt och ”koka kaffe”. Markägarna bjuder på markintrånget!

14 Områden Styrelsen kan inte vara med överallt och se till att arbetet flyter på, det är vi för få för. Därför delar vi upp socknarna i flera områden, där varje område har en ”områdeschef” som ansvarar för att organisera personerna och arbetet i det området. Områdescheferna kommer att utbildas i sitt arbete. Vi kommer att återkomma med vem som är ansvarig för vilket område. [Se områden på kartan]

15 Offerter från fiberföretag
Vi har begärt in offerter för material(slang, fiberkabel, skarvar, skåp, m.m) samt tjänster i form av fiberblåsning och svetsning från Eltel, BRS Networks och Data & Telekommunikation. Deadline var 21 september, vi har hittills fått in svar från 2st. Vi har ännu inte valt företag, men utifrån den vi än så länge tycker känns bäst har vi försökt räkna ut ett GROVT pris per fastighet.

16 Forts. Fiberofferter Priset är ännu i högsta grad beroende av:
Anslutningsgraden(idag 64%) Antal väggenomgångar Slutgiltiga fiberdragningen(stäm av med markägarna)

17 [Ingvar Andersson trollar i Excel]
Vad kostar det? [Ingvar Andersson trollar i Excel]

18 Möjlighet till fiberlån
[Genomgång med Ingvar]

19 Nu tar vi fika och mingel!

20 Hemsidan http://horsnebarafiber.se
Här kommer senaste informationen alltid att finnas! ( Man kan prenumerera på innehållet via t.ex. e-post.

21 [Visa tidsplan på hemsidan]

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Bilda interimstyrelse
Val av ordförande Val av sekreterare Val av kassör Val av övriga ledamöter

38 Nästa möte Torsdagen den 20/10 kl.19:00 i Bara bygdegård
Möte för att klubba stadgar och konstituerande möte Torsdagen den 20/10 kl.19:00 i Bara bygdegård


Ladda ner ppt "Stormöte #2 i Bara bygdegård"

Liknande presentationer


Google-annonser