Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avIngvar Hansson
1
C.Fjellström 2002-10-02 Fisk som föda i Sverige Kön-ålder-klass •Tidsperioder •Regioner •Värderingar och status
2
C.Fjellström 2002-10-02 Fisk blir till mat på tallriken •Konservering •Tillagning •Måltider
3
C.Fjellström 2002-10-02 Making the most of Nature!? •Havet gav stenåldernsmänniskan basfödan, dvs innan jordbruket Nordborna åt bl a följande: Ål, gädda, mört, lax, storspigg, sarv,färne,harr, torsk, säl, delfin, svärfisk, stör, tonfisk.
4
C.Fjellström 2002-10-02 Jorbrukarens mat •Jordbrukets införande minskade fiskkonsumtionen Visas genom mätningar av zink och¹³C
5
C.Fjellström 2002-10-02 Den vita fastematen •Den katolska lärans införande under medeltiden ökade fiskkonsumtionen
6
C.Fjellström 2002-10-02 Mot köpemat och urbanisering •Sillen blir arbetarens basföda •Fiskkonserverna ökar i betydelse •Färsk fisk och torkad fisk minskar – fryst ökar
7
C.Fjellström 2002-10-02. Fiskkonsumtionen över tid
8
C.Fjellström 2002-10-02 Fet fisk i kosten under olika tidsperioder Beräkningarna bygger på arkeologiska data, arkivmaterial och intervjuer
9
C.Fjellström 2002-10-02 Kustband kontra inland- exempel •Bohuslän, Blekinge •Kalix •Västerbotten •Stockholm, Norrköping •Stocka
10
C.Fjellström 2002-10-02 Konservering, tillagning, måltider •Torkad, saltad, fermenterad, rökt, konserverad, fryst •Kokt-stekt •Fiskmåltider – grammatik
11
C.Fjellström 2002-10-02 Fisk – fattigmansmat eller statusmat? •Sociala miljöer – fiskare – borgare •Manligt – kvinnligt •Barn-äldre
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.