Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Beväringar och beskattning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Beväringar och beskattning"— Presentationens avskrift:

1 Beväringar och beskattning
Beväringar och beskattning Skatteförvaltningen skatt.fi Hej, jag är XX från Skatteförvaltningen. Grattis till att du snart har utfört din värnplikt! I den här presentationen behandlar vi de viktigaste skatteärendena ur de hemförlovade beväringarnas synvinkel. Se detaljerade uppgifter på skatt.fi eller fråga oss. 2019

2 Med skattemedel betalas
Med skattemedel betalas Exempel på användningsändamål: hälsovård, dvs. sjukhus, hälsostationer och servicehem utbildning, lärarlöner, skolmat, studiepenning försvaret sociala stöd och bidrag vägar, broar och gatubelysning bibliotek idrottshallar och övriga hobbyutrymmen dagvård Skatteförvaltningen redovisar de insamlade skatterna till skattetagarna, som upprätthåller samhällets tjänster. Skattetagarna är: staten, kommunerna, Folkpensionsanstalten och församlingarna. År 2016 redovisades sammanlagt 55,1 miljarder euro till skattetagarna.

3 Skattekort Din skatteprocent har antecknats på skattekortet
Skattekort Din skatteprocent har antecknats på skattekortet Ge skattekortet till din arbetsgivare och följ upp dina inkomster och förskottsinnehållningens belopp i dina löneuträkningar Om du inte ger skattekortet till arbetsgivaren, tar arbetsgivaren ut skatten på din lön enligt 60 % När din skatteprocent är rätt behöver du inte betala kvarskatt Förskottsinnehållning den skatt som lönebetalaren drar av från din lön och betalar till Skatteförvaltningen. Den som betalar ut lön eller förmån verkställer förskottsinnehållningen enligt innehållningsprocenten i skattekortet. När du har rätt skatteprocent slipper du kvarskatt. Följ upp dina inkomster och förskottsinnehållningens belopp under årets lopp. Målet med förskottsuppbörden är att skatterna ska betalas i rätt tid och till rätt belopp När och varför behövs skattekortet? De vanligaste formerna av inkomst bland unga är studiepenning och lön. Du måste betala skatt på din inkomst som alla andra. Du behöver ett skattekort då du börjar jobba. Du ger det till din arbetsgivare, som vanligen behåller det så länge som arbetet pågår. På så sätt vet din arbetsgivare din förskottsinnehållningsprocent. Förskottsinnehållningen är den skatt som lönebetalaren drar av från din lön och betalar till Skatteförvaltningen.

4 Jag behöver ett nytt skattekort
Jag behöver ett nytt skattekort Skatteförvaltningen skickar dig ett skattekort vid årsskiftet Du kan behöva ett nytt skattekort om dina inkomster eller avdrag eller din livssituation ändras. Kontrollera att du har rätt skatteprocent med hjälp av skatteprocentsräknaren: skatt.fi/skatteraknare Med räknaren kan du uppskatta om din skatteprocent är rätt. Du behöver inte logga in för att använda tjänsten. Skatteprocenträknaren finns på adressen skatt.fi/skatteraknare eller på skatt.fi på sidan E-tjänster.

5 Vilka uppgifter behöver jag för ett nytt skattekort?
Vilka uppgifter behöver jag för ett nytt skattekort? Du behöver en uppskattning av hela årets inkomster 1.1–31.12 uppgifter om dina inkomster sedan början av året och förskottsinnehållningen på dessa Var hittar du uppgifterna? om löner: i lönebeskedet under "uppgifter från början av året" om inkomster som FPA har betalat ut: På FPA:s webbplats För ditt nya skattekort behöver du så noggrant som möjligt ange de inkomster och avdrag som du har under året. Uppgifterna påverkar skatteprocenten och slutresultatet för beskattningen för det pågående året, med andra ord om du möjligen får skatteåterbäring eller behöver betala kvarskatt. Först följande år får du veta om förskottsinnehållningen har varit lagom stor. Om innehållningen har varit för stor, får du skatteåterbäring. Om den har varit för liten, måste du betala kvarskatt. Vilka uppgifter behövs för ett nytt skattekort? Hur mycket inkomster kommer du att ha i år? Uppskatta dina inkomster och avdrag för hela året för tiden 1.1–31.12. Ange alltid inkomsterna som bruttoinkomst. Bruttoinkomsten är hela inkomsten innan förskottsinnehållningen och arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringsavgiften dragits av. Ange uppgifterna enligt inkomstslag, dvs. anteckna inkomsterna på de rätta ställena (t.ex. studiepenning vid punkten Studiepenning). Observera också att om du har jobbat i december och fått lön i januari, räknas lönen som inkomst för detta år. Det är alltså utbetalningsdagen som avgör till vilket år inkomsten räknas. Hur mycket har du redan förtjänat i år? Du hittar informationen i utbetalarens verifikat, till exempel lönebeskedet från din arbetsgivare eller betalningsverifikatet från FPA. Ange också dessa uppgifter som bruttobelopp. Till exempel i lönebeskedet står det hur mycket du förtjänat sedan början av året. Under penninglön står bara den lön som du har fått i pengar. Om du också har fått naturaförmåner som till exempel lunch- eller bilförmån, ska du använda uppgiften om din lön före förskottsinnehållningen. Hur mycket har du hittills betalat i skatt? Också denna uppgift syns i verifikaten från utbetalarna. Den brukar stå antingen vid förskottsinnehållning, skatt eller skatt från årets början.

6 Studiepenning och förmåner
Studiepenning och förmåner Skattefria förmåner är bl.a. beväringens dagpenning militärunderstöd bostadstillägg Skattepliktiga inkomster är bl.a. studiepenning arbetslöshetsdagpenning moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning För förmåner behöver du ett förmånsskattekort. Studiepenning Studiepenningen är skattepliktig inkomst. Om du utöver studiepenning också har löneinkomster ska både löneinkomsten och studiepenningen deklareras som inkomst. FPA tar ut 10 procent av studiepenningen i skatt (förskottsinnehållning). Om din studiepenning är under 170 euro i månaden tar FPA inte ut någon skatt. För detta behöver du inte lämna något skattekort till FPA. Om du får studiepenning bara en del av året och inte har andra inkomster kan 10 procent vara för mycket i skatt. Då kan du be Skatteförvaltningen om ett nytt skattekort för studiepenningen och lämna in det till FPA. Förmåner Förmåner är vanligen skattepliktig inkomst. Om du utöver lönen eller studiepenningen får förmåner ska du deklarera dem som inkomst. Skattefria förmåner deklareras däremot inte som inkomst. Moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning Moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning utbetalas av FPA. Dessa är skattepliktig inkomst. Arbetslöshetsdagpenning Om du blir arbetslös eller avslutar dina studier utan att du har jobb kan du ha rätt till arbetslöshetsskydd.  Arbetslöshetsskyddet kan betalas av en arbetslöshetskassa eller av FPA. Den inkomstrelaterade dagpenningen, grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet är beskattningsbara förmåner. Får du ersättning för uppehälle eller bostadsstöd från FPA är dessa skattefria förmåner. Dagpenning för beväringar Beväringens dagpenning och militärunderstödet är skattefria socialförmåner, så försvarsmakten behöver inte ditt skattekort. I beskattningen behandlas de förmåner som civiltjänstgörare får på samma sätt som värnpliktigas förmåner. Inkvartering, kost, kläder, hälso- och sjukvård eller kostnadsfria resor som ordnas av försvarsmakten eller civiltjänstgöringsplatsen är inte beskattningsbara förmåner. Om du har jobbat under värnpliktsåret, kontrollera att du har rätt skatteprocent i skattekortet. Skatteprocent för förmåner: arbetslöshetsersättning som FPA betalar; förskottsinnehållning 20 % eller procent i ändringsskattekortet inkomstrelaterad dagpenning; innehållningsprocenten som tas ut är minst 25 % eller i enlighet med ändringsskattekortet För förmåner behöver du ett förmånsskattekort eftersom löneskattekortet inte kan användas för förmåner.

7 Skapa ett nytt skattekort på nätet
Skapa ett nytt skattekort på nätet Enklast skaffar du dig ett nytt skattekortet på nätet: skatt.fi/minskatt. Du kan också skriva ut skattekortet själv. Du kan logga in i tjänsten med dina nätbankskoder. Du kan läsa dina sekretessbelagda beskattningsuppgifter i MinSkatt. Därför behöver du logga in i tjänsten med dina personliga nätbankskoder, mobilcertifikat eller med ett chipförsett personkort. Du kan skriva ut ditt gamla skattekort i MinSkatt. Webbtjänsten skapar en pdf-fil av skattekortet som du kan spara på din egen dator och skriva ut. 80% av skattekorten kan skrivas ut. Om Skatteförvaltningen behöver kontrollera uppgifter i din beställning, meddelar vi dig om detta och du får ditt skattekort per post. Leveranstiden är vanligen 4–5 arbetsdagar. Du kan även välja att få skattekortet levererat direkt till den adress du vill, t.ex. till löneräknaren. Det lönar sig att skaffa skattekortet i god tid och lämna det till den som räknar ut din lön.

8 Skattenummer är obligatoriskt för alla som arbetar på en byggarbetsplats måste bäras synligt på ett personkort med bild finns antecknat på skattekortet Arbetar du på en byggarbetsplats? kontrollera att ditt skattenummer är registrerat i det offentliga skattenummerregistret: skatt.fi/skattenummerregistret om du inte vet ditt skattenummer eller om det inte har registrerats, ring servicetelefonen för skattenummer

9 Svartjobb lönar sig inte
Svartjobb lönar sig inte Svartarbete Är typiskt inom branscher där personalomsättningen är stor och anställningsförhållandena korta. Lönen betalas ut vanligtvis kontant. Både arbetstagaren och arbetsgivaren kan göra sig skyldiga till skattebedrägeri. Läs mer om de skador som grå ekonomin medför: Mustatulevaisuus.fi/se Pengarna till svart lönebetalning kommer vanligtvis från försäljning utan kvitto. Arbetsgivaren och arbetstagaren har kommit överens om att lönen betalas ut så att skatterna inte betalas och lönen anmäls inte till skattemyndigheten. Ofta får löntagaren samtidigt en del av lönen normalt och en del av lönen svart. Bidra inte till grå ekonomi Skaffa dig ett skattekort och be alltid om ett lönebesked. Kontrollera på din skattedeklaration följande år att arbetsgivaren har anmält till Skatteförvaltningen den lön som arbetsgivaren har betalat ut till dig. Läs mer om svartjobb och grå ekonomi på adressen På webbplatsen finns material kring temat och via webbplatsen kan man också be att polisen, tullen eller skattemyndigheten kommer och föreläser om de skador som gråa ekonomin medför.

10 Skattedeklaration på nätet
Skattedeklaration på nätet Du får din förhandsifyllda skattedeklaration i april. Kontrollera och korrigera dina uppgifter (bl.a. inkomster, avdrag och kontonummer) även om du får återbäring. Du kan anmäla ditt ändrade kontonummer på nätet i MinSkatt Enklast kompletterar du din skattedeklaration på nätet: skatt.fi/minskatt På den förhandsifyllda skattedeklarationen finns den sista personliga inlämningsdagen antecknad. Gör eventuella korrigeringar före inlämningsdagen. Kontrollera kontonumret och korrigera vid behov elektroniskt. Då betalas den eventuella återbäringen direkt in på ditt bankkonto. Kom ihåg att returnera din skattedeklaration senast på din personliga inlämningsdag. För en försenad skattedeklaration påförs en förseningsavgift. Beskattningsbeslut: Redan under skatteåret har man tagit ut skatt på dina inkomster på basis av skattekortet. Den nämnda skatten som beräknats enligt uppskattning justeras slutligt i beskattningen på basis av de verkliga uppgifterna. Skillnaden som tagits ut för mycket från dig återbetalas (skatteåterbäring) eller alternativt tar man ut mera skatt (kvarskatt). Detta slutresultat ser du på ditt beskattningsbeslut. Om skattedeklarationsuppgifterna ändras, kan även slutresultatet förändras – du får ett nytt beskattningsbeslut på hösten. Spara beskattningsbeslutet och specifikationsdelen. Du kan behöva dem senare. Resekostnader: Resekostnaderna dras av från förvärvsinkomsterna, inte direkt från skattebeloppet. Det betyder att den beskattningsbara förvärvsinkomsten minskas med det belopp som återstår efter att resekostnadernas självriskandel (750 €) har dragits av. Resekostnaderna räknas dig till godo enligt din skatteprocent. Skatteprocenten på ditt skattekort kan användas som riktlinje. Du kan också använda skatteprocenträknaren på webbplatsen skatt.fi för att uppskatta skattebeloppet. Ytterligare information om kostnaderna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen finns på skatt.fi (Framsidan > Privatpersoner > Resekostnader > Resor mellan bostaden och arbetsplatsen). Om studiepenningsavdrag: i kommunalbeskattningen är studiepenningsavdraget 2 600 euro men som mest är det ändå lika stort som studiepenningsbeloppet. avdraget beviljas automatiskt om du också har andra förvärvsinkomster, minskas studiepenningsavdraget gradvis De vanligaste avdragen i beskattningen: kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen (max 7 000 €) kostnader för förvärvande av inkomst (om de överskrider 750 €) medlemsavgifter till fackförening/avgifter till arbetslöshetskassa räntor på bostadslån, studiepenningsavdrag, studielånsavdrag

11 Skattemyndighetens tips till nya företagare
Anlita en bokföringsbyrå. Lämna in dina skattedeklarationer i tid. Betala skatterna i rätt tid och till rätt belopp. Ge alltid kunden ett kvitto, också om kunden är din kompis. Fråga om råd! Skatt.fi När du anlitar en bokföringsbyrå kan du koncentrera dig på ditt eget företags verksamhet. Du kan ägna dig åt ditt egentliga jobb, det som du grundade företaget för. Bokföringsbyrån ger dig råd och hjälp. Fäst uppmärksamhet vid att betala skatterna i tid. Det är trist om du har betalat för litet skatt föregående år och måste betala kvarskatt. Samtidigt höjs beloppet av förskottsskatter för det pågående året och också mervärdesskatterna ska betalas. Då talar man om anhopning av skatter. Ge alltid kunden ett kvitto. Det är också för kunden ett tecken på att allt är i sin ordning. Också den ersättning som din kompis betalar dig för arbetet som du har gjort utgör inkomst för ditt företag. Kom ihåg att betala skatt även för sådan ersättning. Fråga om råd: Du får hjälp av t.ex. Skatteförvaltningen, Nyföretagarcentralerna och Arbets- och näringsbyråerna

12 Snabblån – se upp Företag som beviljar snabblån marknadsför regelbundet snabblån mot skatteåterbäringar. Snabblån Skatteförvaltningen betalar inte skatteåterbäringar på förhand. Om du ger snabblåneföretagets kontonummer för att få skatteåterbäringen på förhand, sparas kontonumret som ditt kontonummer i Skatteförvaltningens kunduppgifter. Kunder som ansöker om snabblån gör det på egen risk. Skatteförvaltningen samarbetar inte med företag som beviljar snabblån Lägg märke till att om du som kontonummer för skatteåterbäringen anger kontonumret till ett företag som gett dig lån, sparas detta kontonummer som ditt kontonummer i Skatteförvaltningens kunduppgifter. Då betalas även eventuella kommande skatteåterbäringar in på detta konto, tills du själv anmäler ett nytt kontonummer. Beskattningen slutförs inte förrän i slutet av oktober och skatteåterbäringen kan ännu ändras. Skatteåterbäringen kan även kvittas eller utmätas om kunden har skatteskulder eller annat som ska utmätas. En skatteåterbäring utgör därför ingen tillförlitlig säkerhet och du handlar på egen risk om du ansöker om lån.

13 Om du får betalningssvårigheter
Om du får betalningssvårigheter Det är möjligt att ansöka om förlängd betalningstid för skatt på grund av tillfälliga betalningssvårigheter. Hur ansöker man om betalningsarrangemang? Du kan begära betalningsarrangemang i Minskatt Du kan också begära betalningsarrangemang genom att ringa till servicenumret (Betalningsarrangemang och indrivning). Om du har betalningssvårigheter kan Skatteförvaltningen under vissa förutsättningar bevilja dig förlängd betalningstid för att betala skatten. Om du har skatter i i utsökning ska du komma överens om dem med utsökningsmyndigheten.

14 Skatt.fi hjälper dig på vägen
Skatt.fi hjälper dig på vägen Information om skatteärenden i olika livssituationer bl.a. studierna, de unga, värnplikt Kundbetjäningschatt Du kan chatta med skattemyndigheten. Chattarna finns på skatt.fi vid olika ämnesområden. Vi utvecklar webbplatsen hela tiden. Du kan ge oss respons genom att klicka på Respons som finns längst ner på varje sida.

15 Skattecampus – en utbildningssajt för ungdomar om skatter
Skattecampus har skapats för att du genast ska kunna få styr på dina skatteärenden. På Skattecampus tar vi upp skattefrågor som gäller dig på ett intressant och praktiskt sätt. På sajten lär du dig att skapa skattekort och får råd för andra vanliga skatteärenden.

16 Följer du oss redan på de sociala medierna?
Verohallinto @verohallinto @verouutiset Bekanta dig med Skatteförvaltningens kanaler i de sociala medierna och sök upp på dem publiceringar som intresserar dig. Genom att följa oss på sociala medier får du aktuell information om skatteärenden. Facebook – Instagram – Twitter LinkedIn – Youtube – Verona-blogi Vad behandlas i de olika kanalerna? Facebook: Kanalen är riktad till privatkunder. Syftet är att och att ge ett ansikte åt Skatteförvaltningen och våra handläggare, att påminna kunder om viktiga datum, att öka på användningen av webbtjänster och att handleda kunderna att använda rätt kundservicekanaler. Instagram: Kanalen är riktad till privatkunder mellan år samt till Skatteförvaltningens personal, speciellt de yngre. Målsättningen är att informera om Skatteförvaltningens evenemang och kampanjer. Twitter: Målgruppen är i första hand medier och intressentgrupper. Målsättningen är att öka positiv inställning till skatter och nå opinionsbildare. YouTube: Skatteförvaltningens videobank. LinkedIn: Kanalens målgrupp är professionella inom olika yrkesgrupper. I LinkedIn finns reklam för Skatteförvaltningens lediga arbetsplatser, och där ges också intressant information som hänför sig till Skatteförvaltningen och arbetslivet. Verona-blogi: Som teman för bloggen är: aktuella fenomen som gäller skatter, frågor som hänför sig till beskattningen och Skatteförvaltningens verksamhet. Verohallinto Verona-blogi Verohallinto

17 Tack!


Ladda ner ppt "Beväringar och beskattning"

Liknande presentationer


Google-annonser