Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regionala mål Uppföljning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regionala mål Uppföljning"— Presentationens avskrift:

1 Regionala mål Uppföljning 2015-2018

2 Certifierade regionala Mål 2015-2020
1. Att Vård- och omsorgscollege Kronoberg är den naturliga samverkansplattformen för aktörer som kvalitetssäkrar vård och omsorg i Kronoberg 2. Alla som fullföljer certifierade vård- och omsorgs- utbildningar i Kronoberg är anställningsbara. 3. Arbetsgivare i Kronoberg är attraktiva

3 1. Att Vård- och omsorgscollege Kronoberg är den naturliga samverkansplattformen för aktörer som kvalitetssäkrar vård och omsorg i Kronoberg Ordinarie representant samt namngiven ersättare finns i regional och lokala styrgrupper. Samtliga medverkande har en ordinarie representant samt en namngiven ersättare i styrgrupperna. -Justerat 2018, ingen ersättare för ag Alla parter medverkar och bidrar på ett aktivt sätt på styrgruppens möten, i arbetsgrupper och på övriga sätt som behövs för samverkan. - Omorganisering 2017. Ingår alla aktörer som behövs kvalitetssäkrar vård och omsorg i Kronoberg? Finns det fler forum som har liknande uppgifter/frågeställningar? Intresse finns från fysioterapeuter och arbetsterapeuter tex. Hur tänker och tycker vi om övriga professioner? Sjuksköterskor, enhetschefer? DUA, Matchning Kronoberg, andra initiativ? Jobba mer med arbetsgrupper? Vad betyder det för er som representanter i regional styrgrupp?

4 1. Att Vård- och omsorgscollege Kronoberg är den naturliga samverkansplattformen för aktörer som kvalitetssäkrar vård och omsorg i Kronoberg Stadgar finns klara att använda vid årsskiftet – Ja, omarbetade 2018. Första linjens chefer har god kännedom om Vård och Omsorgscollege och de aktiviteter som sker inom ramen för dess verksamhet. -Många, men stor rörlighet i professionen Arbetsförmedlingen är aktiv samverkanspart. Ja, utvecklat 2018 Vård- och omsorgscollege är känt för samtliga medarbetare som ingår i Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Högt satt mål. Många känner till ej alla. Handledarutbildning viktig för dem. Vård och omsorgscollege är känt för potentiella studerande, studie- och yrkesvägledare och Kronobergare i allmänhet. – Upplevelseverkstad, Mässor, stipendieutdelning, SYV-dag. Viss mediauppmärksamhet. Branschdag .

5 2. Alla som fullföljer certifierade vård- och omsorgs-utbildningar i Kronoberg är anställningsbara.
Öka andelen studerande som fullföljer utbildning inom vård och omsorg med 10 %. – svårt att följa upp. Svårt med återkoppling från verksamheterna. Arbetsgivare har utbildade språkombud. Många har, inte alla. Prioriterat? Utbildning har erbjudits och genomförts sedan 2015. Vård- och omsorgslärare som genomför undervisning har mångårig erfarenhet och kompetens inom sitt undervisnings-område. – Yrkeslärare, en bristvara. Ffa funktionshinder, äldreomsorgen och psykiatri. Ser olika ut i regionen. Fler som klarar sin utbildning genom tydlig samverkan mellan arbetsliv och utbildning. – APL och LIA-platser finns och pga ökat antal sökande så ökar behovet av fler VFU-platser. Utvecklingsområde?

6 2. Alla som fullföljer certifierade vård- och omsorgs-utbildningar i Kronoberg är anställningsbara.
Handledning (APL/LIA) genomförs av handledare med handledarutbildning steg 1 och/eller steg 2. -Struktur för handledarutbildning har följts sedan I höst en stor utmaning! En klar kvalitetsförbättring enl. lärare och handledare efter utbildningens genomförande. Gemensamma bedömningsunderlag finns och används. Mycket positiva utvärderingar! Implementering av handledarutbildning steg 3 (”Huvudhandledare”) skall vara genomförd – ESF? Andra alternativ/möjligheter? Användning i organisationerna?

7 3. Arbetsgivare i Kronoberg är attraktiva
Antalet sökande till utbildningar inom vård- och omsorg ökar. – Vuxenutbildning, har blivit enklare även för dem med annan gymnasieutbildning. Ungdomssidan varierar. Teknikum ökat med 100% Upplevelseverkstad? Uppmuntra elever till otraditionella val- ”Jämställd regional tillväxt” nytt verktyg. Möjliggöra för yrkesbytare att kunna få tillgång till att utbilda sig till undersköterska eller motsvarande. – Är inte längre lika aktuellt, förändring är gjord i önskad riktning. Nationella riktlinjer finns, uppdrag är kopplat till kompetensförsörjningsuppdraget i Kronoberg. Ny medarbetare har anställts med uppdraget. Andelens sökande, med rätt kompetens, till tjänster och vikariat som undersköterska eller liknande har ökat. – VO-C deltar på mässor, öppna hus, anordnar Upplevelseverkstad och Branschdag årligen. VO- Collegevecka 42- ”Stolt VO-elev”

8 3. Arbetsgivare i Kronoberg är attraktiva
Medarbetarna är stolta över sitt arbete. Handledarens dag och Årets handledar arrangeras och utses årligen. (15 april 2019) VO-Collegeveckan (stolt undersköterska västra Kronoberg) Utveckla karriärvägar inom vård- och omsorg. Nationellt arbete för stödpedagog. Arbetsgrupp under 2017, sedan omorganisering och inte varit aktuellt. Ny arbetsgrupp? Hälsoperspektivet är utvecklat för redan anställda och elever/studerande på utbildningar inom vård- och omsorg. – har ej prioriterats. För elever ingår i utbildning, varje ag-org har egna förmåner.

9 Hur går vi vidare? Regionala arbetsgrupper? Lokala arbetsgrupper? Annat?

10 Aktiviteter VO-College 2018
Regionalt: Upplevelseverkstad vecka 3 och 4 (2225 elever), SYV-träff tillsammans med Teknikcollege ”Obligatorisk PRAO” 6 november, Branschdag 7 mars, Filminspelning 16 mars, Handledarens dag 16 april, Pilot: Yrkesambassadörsutbildning pågår. Ljungby maj, november inför Upplevelseverkstäderna, Reglering av undersköterskeyrket, 30 maj Ann- Kristin Granberg utredare socialstyrelsen i Växjö. Delta i arbetsgrupp 25 september, Samverkan nätverk funktionshinderområdet SKL och NKR, ESF sökt medel, Ingår i nätverk ”matchning”, Jämställd regional tillväxt, verktyg, samverkan TC, Stipendieutdelning, kontakt och medverkan nationellt, kommundialog, deltävling, språkombudsutb. Lokalt: Deltävling Yrkes-SM, logistik och planering handledarutbildning, uppstart handledarutb., delta på mässor, öppet hus, kallelser och möten, nya arbetssätt, planering Vecka 42, kommundialog, operativt arbete upplevelseverkstad.


Ladda ner ppt "Regionala mål Uppföljning"

Liknande presentationer


Google-annonser