Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

IT Fördjupning Jon Wide

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "IT Fördjupning Jon Wide"— Presentationens avskrift:

1 IT Fördjupning Jon Wide
Konsolidera IT Fördjupning Jon Wide

2 Vad innebär konsolidera?
Flera källtabeller Sammanslagen (konsoliderad) Att ”konsolidera” data innebär att man sammanställer värden från flera tabeller till en och samma tabell. Detta är t.ex. väldigt användbart när man vill ha en summering av budgetar, resultat eller progress från flera avdelningar, dotterbolag, kunder eller liknande… Excel har ett antal metoder för att åstadkomma detta. I den här bilden illustreras hur en café-kedja sammanställer försäljningen i cafén i olika städer till en gemensam summering för hela landet

3 Fyra metoder Konsolidera efter position (källtabellerna har exakt samma form/position) Konsolidera efter kategori (källtabellerna har olika form/position, men samma rubriker) Konsolidera i 3D (källtabellerna finns i varsin flik/kalkylark) Konsolidera med pivottabeller* (som efter kategori, men med pivotfunktionalitet) Det finns flera metoder att använda sig av när man konsoliderar data i Excel. Det här kursmomentet kommer gå igenom de tre första (position, kategori och 3D). Den fjärde ingår som ett moment i en övning. Funktionen med att konsolidera med pivottabeller är väl dold i Excel och det finns skäl att tro att funktionen inte kommer finnas kvar i framtiden. *Kan försvinna på sikt

4 Efter position Att konsolidera efter position innebär att Excel sammanställer data från samma position (cell-koordinat) från alla källtabeller. Det här innebär att alla källtabeller måste ha identiska utformningar.

5 Efter kategori Att konsolidera efter kategori innebär att Excel sammanställer data beroende på kategorier och tar alltså hänsyn till rad- och kolumnrubriker i källtabellerna. Det här innebär att källtabellerna inte behöver vara identiskt utformade utan kan sakna rader/kolumner eller ha dem ordnade i olika ordning.

6 Konsolidera i 3D Blad 3 Blad 2 Blad 1
Att konsolidera i 3D är egentligen inget 3-dimensionellt i visuell bemärkning. Tidigare har vi bekantat oss med att markera enskilda celler, rader, kolumner eller areor i ett och samma ark ark. En s.k. 3D-markering går genom flera ark. I den här bilden illustreras hur cellen B2 markerats i tre olika kalkylblad. Detta kallas att markera på djupet eller 3D-markering.

7 Hur markerar man i 3D? Det går utmärkt att markera flera blad Använd Ctrl eller Shift Cellen A1 har värdet ”1” i alla tre blad. En 3D-cellreferens får formen: ”Blad1:Blad3!A1”


Ladda ner ppt "IT Fördjupning Jon Wide"

Liknande presentationer


Google-annonser