Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KAA med fokus på analys 2018-03-21 Marcus Stéen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KAA med fokus på analys 2018-03-21 Marcus Stéen."— Presentationens avskrift:

1 KAA med fokus på analys Marcus Stéen

2 Mål Ha en grundläggande förståelse för hur analysverktyget fungerar och laddas med data. Kunna ta fram en översikt över hur många som är placerade inom KAA vid ett givet tillfälle Kunna se hur manga åtgärder och vilka åtgärder som är aktiva Följa upp befintliga ungdomar i KAA avseende åtgärder, kontakttillfällen etc. Förstå vad som viktigt för att en korrekt felanmälan ska kunna göras. För IST:s det är det också viktigt att få input till fortsatt utveckling av analysverktyget för KAA.

3 Grundläggande begrepp: Åtkomst och laddning
I analysen finns endast data för analys/uppföljning, dvs. det går inte att ändra på informationen i analysen. Man kan alltså inte ”förstöra” något. Du hittar analysen under menyn Rapporter/statistik och menypunkten Analys Analysen laddas regelbundet (2 gånger per dygn) med data från beräkningar och registreringar. Du ser när analysen senast laddades i applikationen. Det kan alltså finnas en skillnad mellan analysen och det som du har registrerat.

4 Grundläggande begrepp: Val av analys
Du kan som användare ha tillgång till flera olika analyser. Du väljer analys i dialogen ”Välj analys”. Ovan har valet ”Kommunalt aktivitetsansvar” gjorts. Den blir då grönmarkerad. Under dagen kommer vi att titta på analyserna Kommunal statistik och Kommunalt aktivitetsansvar.

5 Grundläggande begrepp: Tabell
I varje analys finns data samlad i tabeller: oftast raka tabeller eller pivottabeller. Ibland också diagram. I en rak tabell är antalet fält fasta, men ordning kan ändras genom att dra och släppa ett fält och högerklicka för annorlunda sortering. I en pivottabell kan man anpassa antalet kolumner och därmed gruppering själv. Genom att högerklicka på en datacell ( se 1 i bild nedan) och välja Visa alla på nästa nivå öppnas nästa nivå upp för alla rader i listan. Genom att högerklicka på en datacell och välja Dölj alla på nästa nivå döljs nästa nivå (kolumnen till höger) för alla rader i listan.

6 Tabeller: fortsättning
I den blå rubrikraden på alla tabeller finns följande alternativ som innebär möjlighet till Excelexport, Hjälp, minimera tabeller och maximera tabell Exempel på de tabeller som finns tillgängliga i analysen Kommunalt aktivitetsansvar

7 Grundläggande begrepp: Urval
Beroende på vilken analys man har valt ser urvalsmöjligheterna lite annorlunda ut. Nedan en bild som visar urvalsmöjligheterna i analysen Kommunalt aktivitetsansvar. För att göra datumurval kan man t.ex. klicka i kalendern (1) eller använda Datum eller göra urval på Aktuell dag under Snabbval. I de så kallade urvalslistorna till vänster (2) presenteras olika urval beroende på om man väljer Urval organisation, Urval utbildning etc. Aktuella val presenteras alltid under Aktuella val längst till höger (3)

8 Urval fortsättning.. Genom att klicka på den svarta pilen (inringad i bilden nedan) bredvid fältnamnet, exempelvis Årskurs, visas en lista med alla valbara värden. Ett urval görs genom att man klickar på ett eller flera värden. Flera värden kan väljas genom att klicka-och-dra över dem eller genom att hålla inne Ctrl-tangenten och klicka på flera enskilda värden Ett genomfört urval är grönmarkerat. Om ett värde är gråmarkerat är det inte tillgänglig enligt tidigare urval som gjorts. Genom att välja ett gråmarkerat värde, nollställs tidigare urval och ersätts med det nya urvalet. De värden som är vitmarkerade är val med vars hjälp man kan begränsa gjort urval ytterligare med. Urval kan även göras direkt i tabellerna.

9 Urval fortsättning del 3
Det går att använda wildcards och logiska tecken vid urval såsom * och => och <= De urval som kallas för ”Kluster” har byggts upp av er centrala administration. Önskemål om förändringar kring dessa urval tas via systemansvariga för lösningen. Ett exempel på kluster hittar du under Urval elev/person och folkbokföringskommun, kluster. Aktuella val visas som tidigare nämnts i rutan Aktuella val längst till höger: Genom att klicka på suddgummit i Aktuella val så raderar man det aktuella valet Du kan alltid nollställa alla val genom att klicka på knappen ”Radera”

10 Grundläggande begrepp: Hjälp
Inbyggd hjälp

11 Del 2 – praktiska användningsområden

12 Översikt över folkbokförda i egen kommun vid ett givet datum
Hur: Välj Kommunal statistik i Välj Analys längst till vänster Välj ett aktuellt datum i kalendern högst upp eller datumväljaren längst till höger Välj aktuell folkbokföringskommun under Urval elev/person Välj samtliga vitmarkerade alternativ utom KAA-plac i urvalet Placering i relation till folkbokföring genom att hålla till Ctrl samtidigt som du väljer alla alternativ utan KAA-Plac. OBS! I analysen Kommunal statistik kan man endast välja 1 dag per månad. Det är datumet för den senaste ”beräkningskörningen” som är valbar.

13 Bilden visar urvalet enligt föregående sida

14 Översikt med fler detaljer
Hur: Gör samma urval som på sidan 12 Högerklicka i en datacell i kolumnen ”Placering i relation till folkbokföring” Välj alternativet: ”Visa all på nästa nivå” Högerklicka på den runda pilen i den nya kolumn som visas och byt ut värdet i den så kallade cirkulära dimensionen till ”nationellt program, kluster”

15 Bilden visar urvalet enligt föregående sida

16 Överblick över inskrivna i KAA idag
Hur: Börja med att radera alla eventuella urval genom att klicka på “Radera” längst upp till vänster I urvalsdialogen “Välj analys” väljer du Kommunalt aktivitetsansvar Välj Aktuell dag i urvalsdialogen Snabbval uppe till höger eftersom vi ska kolla på aktiva ungdomar. I KAA- analysen kan man välja exakt dag som ska analyseras. Gör urval under Urval KAA och urvalsboxen Status aktivitetsansvar och välj de statusar som du är intresserad av. Titta i pivot-tabellen Antal personer. Du får direkt en fördelning baserad på kön. Högerklicka i en datacell i kolumnen Kön och välj “Visa alla på nästa nivå” Högerklicka på den runda pilen i den nya kolumnen och byt den så kallade cirkulära dimensionen till “Status aktivitetsansvar”

17 Bilden visar urvalet enligt föregående sida

18 Överblick över inskrivna i KAA idag
Hur: Börja med att radera alla eventuella urval genom att klicka på “Radera” längst upp till vänster I urvalsdialogen “Välj analys” väljer du Kommunalt aktivitetsansvar Välj Aktuell dag i urvalsdialogen Snabbval uppe till höger eftersom vi ska kolla på aktiva ungdomar. I KAA- analysen kan man välja exakt dag som ska analyseras. Gör urval under Urval KAA och urvalsboxen Status aktivitetsansvar och välj de statusar som du är intresserad av. Titta i pivot-tabellen Antal personer. Du får direkt en fördelning baserad på kön. Högerklicka i en datacell i kolumnen Kön och välj “Visa alla på nästa nivå” Högerklicka på den runda pilen i den nya kolumnen och byt den så kallade cirkulära dimensionen till “Status aktivitetsansvar”

19 Överblick över antal dagar i KAA/åtgärd för aktuella ungdomar
Hur: Börja med att radera alla eventuella urval genom att klicka på “Radera” längst upp till vänster I urvalsdialogen “Välj analys” väljer du Kommunalt aktivitetsansvar Välj Aktuell dag i urvalsdialogen Snabbval uppe till höger eftersom vi ska kolla på aktiva ungdomar. Gör urval under Urval KAA och urvalsboxen Status aktivitetsansvar och välj de statusar som du är intresserad av. Välj tabellen Pivottabell antal personer Högerklicka på den runda pilen i den första kolumnen och välj den cirkulära dimensionen Typ av post i den första kolumnen. Högerklicka i en datacell i kolumnen Typ av post och välj “Visa alla på nästa nivå” Högerklicka på den runda pilen i den nya kolumn som visas och välj den cirkulära dimensionen Antal dagar i KAA/Åtgärd. Om du vill vill analysera antal dagar i KAA klickar du på Aktivitetsansvar i kolumnen Typ av post, om du vill analysera antal dagar i åtgärd, klickar du på Åtgärd i kolumnen Aktivitetsansvar.

20 Följa ungdomar över tid
Hur: Börja med att radera alla eventuella urval genom att klicka på “Radera” längst upp till vänster I urvalsdialogen “Välj analys” väljer du Kommunal statistik Gör urval på ett visst datum tidigare än idag, te.x. 15 September året innan i datumurvalet I det här exemplet görs urval på alla som tillhörde KAA och var placerade på ett IM-program , dvs KAA Plac Klicka på knappen “Välj individer” till höger. Nu behåller man urvalet på individerna men nollställer övriga urval. Välj nu t.ex. Datum för senaste körningen och se vad dessa elever gör nu. Obs. Eftersom eleverna i KAA Plac är placerade stämmer inte antalet personer med totalsumman.

21

22 Exempel på andra möjliga jämförelser
Av vilken anledning lämnar ungdomar aktivitetsansvaret? Hur: Titta på Pivottabell – antal personer och välj den cirkulära dimensionen Orsak till avregistrering Vilka åtgärder används för närvarande? Hur: Gör urval på de statusar och aktuell dag och titta i tabellen Åtgärder eller översiktsbilden Åtgärder Vilken sysselsättning har ungdomarna vid kontakttillfället? Hur: Gör urval de statusar som är aktuell och titta i tabellen Pivottabell – Sysselsättning vid kontakt.

23 Felanmälan/Fråga om funktion
Att tänka på: Bifoga alltid information om vilka urval som är aktuella genom att ta en bild på eller skriva av informationen i Aktuella val längst upp till höger Ange gärna också information om vilket datum analysen är laddad vid den tid du ställer frågan. Denna information hittar du mitt på sidan till höger

24 Tid för frågor och önskemål och eget testande


Ladda ner ppt "KAA med fokus på analys 2018-03-21 Marcus Stéen."

Liknande presentationer


Google-annonser