Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det kan bara du svara på. Vägen till målet finns på Ledarskapsön.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det kan bara du svara på. Vägen till målet finns på Ledarskapsön."— Presentationens avskrift:

1 Det kan bara du svara på. Vägen till målet finns på Ledarskapsön.
Du bestämmer själv vilken utbildning du ska gå och det är ditt intresse och ditt eller ditt teams behov som styr. Ledarskapsön möter många behov genom att erbjuda olika sorters utbildningar av varierande längd och innehåll på olika platser i landet. Kåren kan stötta dig som är ledare eller engagerad i Scouterna att hitta rätt. [klick]

2 Välkommen till Ledarskapsön!
Din ö av möjligheter och Scouternas system för utveckling och utbildning. På Ledarskapsön väljer du själv din stig efter dina intressen och de kompetenser du vill utveckla. Kurserna på Ledarskapsön arrangeras lokalt, regionalt eller nationellt i hela landet under hela året. Följ med på en resa runt ön. Fundera samtidigt på vilken kurs du skulle vilja gå.

3 För dig som är ny ledare börjar resan med landstigning vid Bryggan.
[klick] Här finns utbildningen Trygga Möten. En obligatorisk kurs som alla scoutledare ska gå. Här får du kunskap om hur du förhindrar övergrepp, kränkningar och mobbning. Utbildningen ger dig verktyg och mod att agera om du skulle upptäcka sådana beteenden. Från bryggan går du genom portalen Leda scouting, en grundläggande ledarutbildning för dig som är ny som ledare eller som vill fräscha upp dina kunskaper i till exempel Scouternas program. Utbildningen fokuserar på hur du skapar verksamhet och gör dig trygg i att planera scoutmöten. Kursen finns i två format: En två dagar lång kurs som utgår från learning by doing eller en dag i föreläsningsform. Självklart finns den kortare varianten ibland även som kvällskurs. Du väljer själv vilken som passar dig bäst. Leda scouting gör det enklare och roligare att vara ledare, så passa på att gå den under ditt första år som ledare!

4 Nu finns en hel ö att utforska! Vart vill du gå?
[klick]

5 Kanske vill du promenera upp till Reflektionssjön – ett område för spegling och reflektion? Här hittar du utbildningar med fokus på ledarskap och personlig utveckling. [klick] Treklöver Gilwell ger dig möjlighet att utveckla ditt ledarskap. Fokus ligger på hur du får dina scouter att växa genom din egen personliga utveckling. Du träffar scoutledare från hela landet och upplever scoutmetoden i praktiken. Treklöver Gilwell är till för dig som har varit scoutledare i minst två år och har genomgått Scouternas folkhögskolas grundläggande ledarutbildning eller motsvarande. För att delta bör du vara minst 23 år. Utbildningen är ofta en vecka eller uppdelad på tre långhelger med uppföljningshelg och utvecklingsarbete med en handledare ur kursteamet. Värdebaserat ledarskap är en ledarskapsutbildning för unga ledare i ideell sektor. Den är till för dig som har ett ledaruppdrag och vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap. Med värdebaserat ledarskap menas att du som ledare blir medveten om dina värderingar och agerar utifrån dem. Kursen genomförs under fyra långhelger med olika teman – att leda grupper, att leda för mångfald, att leda sig själv och att leda med vinst och värderingar. På utbildningen Ditt personliga ledarskap ges möjlighet att utveckla ditt ledarskap genom att fokusera på dina styrkor. Utbildningen är fyra dagar lång och rymmer också peer learning, en metod för strukturerad reflektion i par, som sker mellan de två kurshelgerna.

6 Välkommen till Verksamhetshöjden!
[klick] Leda avdelning är en utbildning för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen. Här ligger fokus på att skapa verksamhet, stärka teamet, konflikthantering och göra scouting tillgängligt för alla. Kursen gör dig trygg i att planera avdelningens verksamhet från termin till termin. Utbildningen är fyra dagar lång och rymmer den pedagogiska metoden peer learning för reflektion mellan de två kurshelgerna. Leda kår är en praktisk utbildning för kårens styrelsemedlemmar. Här får du verktyg för att öka din trygghet i hur du och styrelsen kan stötta och peppa ledare och utveckla delaktigheten i kåren. Du får också möjlighet att dela erfarenheter med andra i samma roll och arbeta med strukturerad reflektion. Utbildningen är två dagar med peer learning däremellan.

7 Ledarskapsöns framgång och mångfald bygger på alla dedikerade utbildare. Vill du dela med dig av det du är bra på till ännu fler? Ta chansen att bli utbildare. En givande utmaning som erbjuder stora möjligheter till personlig utveckling. [klick] Kursen Utbildning för utbildare leder till en ackreditering som utbildare inom Scouternas folkhögskola. Här lär du dig genomföra kurser på ett säkert, roligt och pedagogiskt sätt. Handledarutbildningen är för dig som vill bli ledare på Treklöver Gilwell och Värdebaserat ledarskap. Här lär du dig handledarskapets alla möjligheter och hur du hanterar utmaningar.

8 Friluftslivet är en del av scoutmetoden, men också något vi har olika mycket erfarenhet av.
[klick] Redo för naturen är en utbildning i grundläggande friluftsliv. Och för dig som vill utmanas och lära dig nya metoder att leda en speciell form av friluftsliv finns det friluftsledarkurser inom bland annat kanot, kajak och klättring.

9 På Ledarskapsön finns också en egen vik för våra äventyrarscouter.
[klick] Hit kommer äventyrarscouterna för utbildningen Ledarutbildning Patrull. Du som är äventyrare går iland direkt på stranden och behöver inte passera Bryggan. Ledarutbildning Patrull vänder sig till dig som varit äventyrarscout i minst ett år och är mellan 12 och 15 år. Som äventyrarscout ansvarar du själv för att planera delar av verksamheten tillsammans med din patrull och genom kursen får du viktiga verktyg i äventyrarnas program och patrullsystem.

10 Intresseskäret ligger i viken vid norra delen av Ledarskapsön.
Här finns fler utbildningar än de som Scouternas folkhögskola erbjuder. Det kan t.ex. vara ett distrikt som erbjuder en kurs i hantverk, sjukvård eller något annat [klick]

11 scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog
Ledarskapsön är din ö av möjligheter. Hitta din nästa kurs på scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog

12 Nu äntligen ska vi aktivera oss. Ledarskapsön erbjuder något för alla
Nu äntligen ska vi aktivera oss! Ledarskapsön erbjuder något för alla. Vi tittar på fyra olika ledare som exempel och diskuterar vilka möjliga vägar till utveckling på ön som finns för dem. [klick] Den rutinerade är ledaren som har varit med i Scouterna länge och har gått en scoutledarutbildning för tjugo år sedan. Den unga är en ledare i utmanaråldern med ganska bra koll på scoutverksamheten i kåren. Återvändaren var scout i 8-19-årsåldern och lämnade sedan trakten för att plugga. Nu har hen kommit tillbaka och har precis blivit ledare igen. Föräldern har precis kommit i kontakt med Scouterna och blivit ledare i samband med att barnen började som spårarscouter. Uppgift: Gå ihop två och två eller tre och tre. Diskutera vilka vägar på ön dessa olika ledare kan tänkas välja. Befinner de sig redan på ön eller börjar de sin resa med landstigning via Bryggan? Alternativt delar ni upp er i fyra grupper och fokuserar på en ledare per grupp.

13


Ladda ner ppt "Det kan bara du svara på. Vägen till målet finns på Ledarskapsön."

Liknande presentationer


Google-annonser